Primer diccionari de medicina il·lustrat

50+
Downloads
Content rating
Everyone
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image

About this app

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és una app que vol explicar el significat i l’ús de les paraules més bàsiques que els nens i nenes escolten i fan servir quan parlen de la seva salut i de les seves malalties.
Destinat a professors i famílies, en la seva elaboració hi han participat 1.200 escolars de segon, tercer i quart curs de primària d’escoles catalanes. És el primer diccionari de medicina per a nens i nenes en català.

Què hi trobaràs?
El diccionari conté 200 noms que serveixen per parlar de salut presentats per ordre alfabètic i 148 explicacions amb els dibuixos corresponents. Al final del llibre trobaràs 33 verbs que tenen un significat específic en medicina (desinfectar, curar, injectar, receptar, sagnar) presentats en frases creades pels escolars. Tambè inclou làmines temàtiques sobre àmbits concrets del cos humà i la salut i activitats interactives que proposen una aproximació lúdica al contingut del diccionari.

I l'app?
L'app, a més, permet que els usuaris puguin contribuir a fer créixer el diccionari enviant dibuixos i definicions que passaran a formar-ne part, un cop revisades. Volem que sigui una obra viva en què tots hi col·laboreu!

Quantes i quines paraules hi trobaràs?
El diccionari conté 200 noms que serveixen per parlar de salut presentats per ordre alfabètic i 148 explicacions amb els dibuixos corresponents. Hi ha també 31 paraules que són sinònimes d’unes altres, és a dir que són maneres de referir-se al mateix, però amb una altra paraula. Al final del llibre trobaràs 33 verbs que tenen un significat específic en medicina (desinfectar, curar, injectar, receptar, sagnar) presentats en frases creades pels escolars i un atles de 10 dibuixos sobre el cos humà en què hi ha indicats 130 termes. En total, el diccionari inclou 363 paraules que pots fer servir en parlar de medicina.

Com l’hem fet?
Aquest diccionari és una obra que s’ha fet de manera col·laborativa a partir de coneixement compartit i acumulatiu. Durant tres cursos escolars, 1.200 nens de 8 escoles han treballat per explicar i dibuixar unes 200 paraules. Aquests infants de segon, tercer i quart de primària s’han convertit en petits-grans lexicògrafs (que són les persones que fan diccionaris). Tot aquest material ha estat digitalitzat i processat per un grup de 12 estudiants universitaris. Diferents experts en llengua, didàctica i medicina, primer han desconstruït les explicacions dels infants i després les han construït de nou. Les explicacions i informacions que se t’ofereix sobre les paraules s’han seleccionat i elaborat a partir del coneixement acumulatiu que havien aportat tots aquests petits-grans lexicògrafs. De manera que cap d’ells ha escrit una definició del diccionari, però entre totes les informacions que han aportat s’ha construït l’explicació de les paraules del diccionari. Un secret: a vegades hem afegit alguna informació que no havia aportat cap escolar perquè hem pensat que podia ajudar-te a acabar d’entendre millor una realitat.
Aquests experts han elaborat les definicions amb una llengua planera i, moltes vegades han utilitzat paraules que han fet servir els escolars a les definicions dels nens. Una de les darreres tasques dels experts ha estat reunir una llista de 33 verbs amb un significat molt específic en medicina que els escolars havien utilitzat en les seves explicacions i seleccionar-ne exemples reals. Finalment, han ordenat totes les paraules alfabèticament i n’han construït un índex que et permet la cerca ràpida

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és, doncs, un llibre fet per moltes persones i creat especialment per a tu. Per això, és un diccionari diferent que pensem que t’agradarà. Molt bones lectures!
Updated on
Dec 27, 2020

Data safety

Developers can show information here about how their app collects and uses your data. Learn more about data safety
No information available