Aistorian Kalmar Öland

500+
Downloads
Content rating
Everyone
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image

About this app

Chatta med historien!

Med appen Aistorian Kalmar Öland kan du chatta med historiska personer på sex olika platser i Kalmar och på Öland. På varje plats finns det två personer som du kan prata med via din mobil. Du kan chatta med allt från kungligheter till fattiga bönder och spöken. Ladda ner appen, åk till någon av platserna och börja chatta med historien!

Aistorian Kalmar Öland använder en historisk grund för att återskapa berättelser om spännande personer. Genom att fråga personerna om olika saker kommer du att lära dig om hur det var förr i tiden och hur människorna hade det.

Här ser du vilka platser och personer som du kan välja mellan:

Kalmar slott

Gustav Vasa, 57 år. Gustav är en kung med mycket makt på besök i Kalmar. Han står på toppen av sin karriär år 1553 men är också präglad av tandvärk och sjukdom.

Cecilia Vasa, 34 år. Cecilia är Gustavs äventyrliga dotter som bland annat ägnar sig åt sjöröveri. Efter flera år utomlands är hon på besök i Kalmar år 1574.

Krusenstiernska gården

Hermina Krusenstierna är 49 år och livnär sig på att odla frukt och grönsaker i slutet av 1800-talet. Hon är ogift eftersom pappan inte tyckte att fästmannen August var tillräckligt fin. Nu kanske det blir bröllop med kusin Philip istället.

Hulda Nydell är 9 år och bor hos Hermina på gården. Hon är egentligen lillpiga och hjälper till på gården men behandlas mer som en dotter i huset.

Borgholms slott

Hertig Karl är 31 år och tronföljare. Han kommer snart att bli en berömd krigarkung när Kristina abdikerar. Innan dess roar han sig kungligt på Borgholms slott med fester och jättemiddagar år 1622.

Vita frun spökar på Borgolms slott ända sedan hon halshöggs och brändes på bål 1672. Men varför var hon så arg på prästen att hon försökte att bränna ner prästgården? Och vad hände med hennes nyfödde son?

Himmelsberga

Johan Larsson är en 20-årig nygift lantbrukare 1840. Han har lovat sin fru att bygga ett boningshus som är större och vackrare än det som hennes föräldrar har.

Maja Gummesson är 70 år och har blivit tvångsflyttad till fattighuset. Man rev hennes hus när man skulle dra om vägen förbi kyrkan. En fattigänka hade inte så mycket att säga till om i mitten av 1800-talet.

Mysinge hög

Emil Petersson är en livs levande lantbrukare på södra Öland. Han arbetar mitt i världsarvet och funderar på vad som ska hända med Öland, djuren och jorden i framtiden.

I Mysinge hög bor Kung Mysing sedan oändliga tider. Han roar sig med att skrämma de som åker förbi på vägen. Men vad gjorde han innan han började spöka?

Eketorp

11-årige Sigrid växer upp i Eketorps borg på 400-talet. Det är oroliga tider och familjen har tvingats att lämna sin gård på Öland för att ta skydd i borgen.

Den unge soldaten Inge är placerad på Eketorp på 1100-talet för att försvara den Sverkerska ätten. Han hoppas att Ölandsflickan Gertrud ska besvara hans kärlek och att de två ska kunna hitta en gård där han kan börja jobba som smed.

Appen är gratis och kostar inget att använda. Den lämpar sig både för vuxna och barn över tio år. Appen fungerar bara när du är i närheten av den aktuella platsen.
Updated on
Jun 13, 2019

Data safety

Developers can show information here about how their app collects and uses your data. Learn more about data safety
No information available