Cepat Quran

Contains Ads

Cepat Quran App adalah medium belajar ngaji online yang telah terbukti cepat dan mudah untuk belajar membaca Al-Quran dari asas permulaan mengenal huruf sehingga lancar dan mahir dalam ilmu tajwid. Disediakan khusus bagi membantu mereka yang sibuk dengan urusan harian dan tidak sempat hadiri kelas secara bersemuka. Pengajian dimana-mana dan bila-bila masa sahaja sehingga mahir dalam bacaan Al-Quran.

Apps ini sangat sesuai jika anda menghadapi masalah seperti dibawah;

keliru membaca huruf huruf Hijaiyyah yang bersambung-sambung.

Bacaan Mad selalu salah, ada yang pendek dibaca panjang, dan ada yang panjang dibaca pendek.

Seronok dengar dan tengok orang lain baca Al-Quran dengan lancar, tapi anda baca tersangkut-sangkut dan tidak lancar.
Membaca Al-Quran dalam keadaan tidak yakin dan was-was. Ini berlaku kerana tidak tahu Hukum Tajwid.

Cepat sangat lupa apa yang dipelajari, khususnya ilmu tajweed Bagusnya Kelas Quran Online ini, anda dapat ulang-ulang dan jadikan sebagai tempat rujukan bila perlu.

Tak tahu macam mana nak baca 'waqf' dan ibtida’ (cara nak berhenti), khususnya sewaktu membaca ayat panjang dan nafas habis. Jangan bimbang, semua orang hadapi masalah ini sewaktu membaca ayat yang panjang. Isunya bukan dimana nak berhenti, tapi bagaimana nak berhenti.

Siang hari sibuk bekerja, malam pulak badan dah letih, hujung minggu pula nak luangkan masa dengan keluarga. Akhirnya tiada masa untuk menghadiri kelas di pusat-pusat pengajian secara bersemuka.

Jadual kerja yang tidak menentu dan sentiasa bertukar, ini menyukarkan anda untuk memberi komitmen menghadiri kelas di pusat pengajian yang jadualnya telah ditetapkan. Kini masa lapang 5-10 minit pun anda boleh mengaji. Bila-bila masa sahaja.

Menghadapi kesukaran mencari pusat pengajian quran yang berdekatan. Sebenarnya telefon ditangan anda boleh menjadi "pusat pengajian", JIKA ANDA INGINKAN.

Mempunyai perasaan MALU yang tinggi berhadapan guru atau kawan-kawan untuk mula belajar balik dari asas di pusat-pusat pengajian yang sedia ada. Akhirnya level bacaan masih di tahap yang sama. Kini anda hanya perlu berhadapan dengan diri sendiri.

Mempunyai masalah kos dan pengangkutan dari rumah/tempat kerja ke rumah ngaji. Jadikanlah kemana sahaja anda pergi, disitulah "pusat pengajian" anda.


Cepat Quran App ialah cara mengaji baru, cepat, mudah dan jimat belajar mengaji al quran. Seperti mana yang kita tahu islam meletakkan hukum wajib membaca quran dengan tepat tajwid dan tartil. Pelajar akan belajar ngaji, bermula mengenal huruf hijaiyah. Penekanan makhraj huruf hijaiyah yang terdapat dalam alquran. Dengan sistem yang tersusun ini, anda tidak perlu belajar mengeja. Berbeza dengan belajar iqra, kaedah Al-Barqy ini menggunakan kunci kata bagi membantu pelajar belajar ngaji. Ini sudah pasti akan membantu bacaan alquran anda.

Di dalam Cepat Quran App ini anda akan diajarkan berkenaan makhraj, hukum mad asli hukum mad yang lain, hukum tajweed seperti bacaan izhar, iqlab, ikhfa’, idgham, selain itu bacaan al fatihah dan beberapa surah lazim akan dibimbing sepanjang

Cepat Quran ialah sebuah alat bantuan belajar quran online yang bertujuan memudahkan anda menguasi hukum tajwid. Cara belajar mengaji ini telah banyak membantu ramai menguasai teknik cara cepat membaca quran. Ramai pelajar mengakui bacaan alquran mereka semakin baik semenjak menggunakan App ini.

Memang terdapat banyak iquran app dan qoran online diluar sana, tetapi tidak memberi perhatian terutamanya pada yang baru ingin belajar ngaji al quran. Baca dari quran melayu juga tidak akan memberikan bacaan yang betul khusunya dari segi sebutan huruf huruf hijaiyah, panjang pendek hukum mad dan kadar dengung yang terdapat dalam ayat qoran.

Bacaan alfatihah yang betul adalah sangat penting kerana ianya merupakan rukun solat. Jadi anda telah memilih App yang tepat dan menyediakan cara cepat membaca quran. Ia juga membantu sebagai rujukan bagi mereka yang telah atau sedang menghadiri kelas quran.
Read more
Collapse
4.8
16 total
5
4
3
2
1
Loading...

What's New

Update the App for better users' experiences.
Read more
Collapse

Additional Information

Updated
March 10, 2019
Size
9.8M
Installs
1,000+
Current Version
1.2
Requires Android
4.4 and up
Content Rating
Everyone
Permissions
Offered By
fatehah
©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.