Muzej dvopređnih čarapa

50+
Downloads
Content rating
Everyone
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image

About this app

Prikaz materijala iz fonda Zavičajnog muzeja Knjaževac. Aplikacija sadrži crteže, šeme i fotografije dvopređnih čarapa.
Aplikacija na savremen i zanimljiv način prikazuje jedan fenomen našeg kulturnog nasleđa koji je kao element več upisan u Nacionalni registar nematerijalnog nasleđa Srbije. Svojevrsni virtuelni muzej (ili virtuelna izložba) dvopređnih čarapa i ornamenata obuhvata interaktivne sadržaje, animirane sadržaje, edukativne sadržaje, kao i virtuelni katalog predmeta i ornamenata.

Dvopređne čarape su danas svedoci davnih vremena. Nošene su na zavetinama, slavama, svadbama, sahranama. Ljubav i lepota utkane u njih morale su da budu pokazane samo pri bitnim događajima. Sa starih, požutelih fotografija naših prababa i pradedova, sasvim sigurno izviruju ispod čakšira, sukanja ili oko listova zatežu bridž pantalone. Pogledajte pažljivije i videćete – i dalje su tu negde oko nas.

Radost i lepota jednog drugačijeg vremena, jednog drugačijeg sela, gde su u zimskim večerima dokolice pletilje uz tinjanje vatre sa ognjišta stvarale filigransku umetnost, utkane su u svaku petlju dvopređnih čarapa.

Upoznajte kako su u Srbiji pre dva veka ljudi stvarali šare koje se sada porede sa složenim matematičkim modelima.

U Zavičajnom muzeju čuva se jedinstvena zbirka dvopređnih čarapa Timoka, koja predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. Zbirku najvećim delom čini 675 etnografskih predmeta sa kraja 19. i početka 20. veka i jedinstven album u svetu sa 240 čarapa nacrtanih u prirodnoj boji i veličini, kao i album ornamenata u boji i crno-beloj tehnici. Zbirka je izložena kao poseban Muzej čarapa u okviru stalne postavke Zavičajnog muzeja.
Updated on
Oct 11, 2021

Data safety

Developers can show information here about how their app collects and uses your data. Learn more about data safety
No information available

What's new

Поправлјени бугови, иѕменјен текст на маин екрану.