MULTI-SKLAD Ponašalica

Pojedina djeca i osobe sa složenim komunikacijskim potrebama otežano razumiju različite socijalne situacije s kojima se svakodnevno suočavaju. Nerazumijevanje očekivanja od strane okoline i socijalnih pravila u situacijama kao što je čekanje u redu, odlazak kući ili ponašanje u trgovini dovodi do nepoželjnih ponašanja djeteta ili osobe. Postoje određene strategije koje su se pokazale korisnima za poticanje razumijevanja socijalnih situacija kod djece s poremećajem iz spektra autizma i djece s drugim razvojnim poremećajima. Najpoznatija intervencija koja pruža direktni pristup socijalnoj situaciji koja je djetetu ili osobi izazovna i nudi moguće prihvatljivo ponašanje u određenoj situaciji su socijalne priče.

Aplikacija Ponašalica je osmišljena u formatu koji omogućava opisivanje različitih socijalnih situacija putem vizualne podrške u vidu grafičkih simbola ili fotografija. Kako su izazovne situacije specifične za određenog korisnika iste je moguće kreirati u aplikaciji i svaki segment situacije popratiti simbolom i zvučnim zapisom. U Ponašalici se nalaze tri konkretne socijalne situacije koje su se pokazale zahtjevnima za djecu s poremećajem iz spektra autizma. Prilikom opisivanja novih priča valja koristiti jezik koji je usklađen s jezičnim razumijevanjem djeteta ili osobe za koju je opis namijenjen te koristiti pozitivne tvrdnje (npr. izbjegavati Neću/Ne smijem).

Jeste li znali da....

Opisivanje socijalnih situacija koje su izazovne za djecu i osobe s poremećajem iz spektra autizma pomaže i okolini da bolje razumije njihovu perspektivu.

Brojna djeca s poremećajem iz spektra autizma lakše uče kada su im informacije predočene putem slika i teksta.

U opisu socijalne situacije se nalaze i moguća prihvatljiva ponašanja što djetetu ili osobi s poremećajem iz spektra autizma pruža strukturu i smanjuje tjeskobu.
Read more
Collapse
4.2
5 total
5
4
3
2
1
Loading…

What's New

-bugs fixed
-added new stories
Read more
Collapse

Additional Information

Updated
September 6, 2020
Size
46M
Installs
1,000+
Current Version
1.8
Requires Android
5.0 and up
Content Rating
Everyone
Permissions
Offered By
ICT-AAC
©2021 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.