MULTI-SKLAD Ponašalica

4.5
8 reviews
1K+
Downloads
Content rating
Everyone
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image
Screenshot image

About this app

Pojedina djeca i osobe sa složenim komunikacijskim potrebama otežano razumiju različite socijalne situacije s kojima se svakodnevno suočavaju. Nerazumijevanje očekivanja od strane okoline i socijalnih pravila u situacijama kao što je čekanje u redu, odlazak kući ili ponašanje u trgovini dovodi do nepoželjnih ponašanja djeteta ili osobe. Postoje određene strategije koje su se pokazale korisnima za poticanje razumijevanja socijalnih situacija kod djece s poremećajem iz spektra autizma i djece s drugim razvojnim poremećajima. Najpoznatija intervencija koja pruža direktni pristup socijalnoj situaciji koja je djetetu ili osobi izazovna i nudi moguće prihvatljivo ponašanje u određenoj situaciji su socijalne priče.

Aplikacija Ponašalica je osmišljena u formatu koji omogućava opisivanje različitih socijalnih situacija putem vizualne podrške u vidu grafičkih simbola ili fotografija. Kako su izazovne situacije specifične za određenog korisnika iste je moguće kreirati u aplikaciji i svaki segment situacije popratiti simbolom i zvučnim zapisom. U Ponašalici se nalaze tri konkretne socijalne situacije koje su se pokazale zahtjevnima za djecu s poremećajem iz spektra autizma. Prilikom opisivanja novih priča valja koristiti jezik koji je usklađen s jezičnim razumijevanjem djeteta ili osobe za koju je opis namijenjen te koristiti pozitivne tvrdnje (npr. izbjegavati Neću/Ne smijem).

Jeste li znali da....

Opisivanje socijalnih situacija koje su izazovne za djecu i osobe s poremećajem iz spektra autizma pomaže i okolini da bolje razumije njihovu perspektivu.

Brojna djeca s poremećajem iz spektra autizma lakše uče kada su im informacije predočene putem slika i teksta.

U opisu socijalne situacije se nalaze i moguća prihvatljiva ponašanja što djetetu ili osobi s poremećajem iz spektra autizma pruža strukturu i smanjuje tjeskobu.
Updated on
Sep 6, 2020

Data safety

Developers can show information here about how their app collects and uses your data. Learn more about data safety
No information available

Ratings and reviews

4.5
8 reviews
A Google user
October 26, 2018
My child Šveljo lovz IT
Did you find this helpful?
A Google user
April 7, 2017
Great app
Did you find this helpful?

What's new

-bugs fixed
-added new stories