Muzej istočne Bosne Tuzla

Muzej istočne Bosne Tuzla je osnovan 1947. godine Odlukom Gradskog odbora, kao Muzej narodnooslobodilačke borbe. Djelatnost Muzeja je obuhvatala period revolucije 1941.-1945. godine, na području Tuzle i bliže okoline.

U maju 1950. godine Muzej je proglašen Zavičajnim. Djelatnost rada se proširuje sa perioda Narodnooslobodilačkog rata i revolucije i na oblasti arheologije i etnologije.

Zbog nedostatka stručnog kadra, neriješenog finansiranja i prostora, Muzej je 1951. godine morao biti zatvoren, da bi 1953. godine ponovo počeo s radom.

Početkom 1962. godine, na osnovu Rješenja i uz finansiranje od strane Skupštine sreza Tuzla, Muzej nastavlja djelatnost kao Muzej istočne Bosne u Tuzli, sa zadatkom da istražuje i prikuplja materijal i građu iz oblasti arheologije, etnologije, historije, umjetnosti i privrede na području sreza Tuzla, kao i da, s tim u vezi, vrši uporedna istraživanja na susjednim područjima. Tako je, od tog vremena, Muzej postao regionalni muzej kompleksnog tipa, koji je muzejsku djelatnost obavljao na prostoru cijele sjeveroistočne Bosne (19 opština).

Danas je Muzej istočne Bosne Tuzla javna ustanova, koja djeluje kao matični muzej Tuzlanskog kantona i koja je kompleksna naučna, kulturna i obrazovna institucija, s funkcijom proučavanja, čuvanja i prezentacije kulturnih vrijednosti, nacionalne kulturne baštine i tradicije svih naroda koji žive na prostoru Tuzlanskog kantona.

Od 1947. godine, kada je osnovan, do danas, Muzej istočne Bosne Tuzla radi u veoma otežanim i neadekvatnim uslovima. Bez obzira na sve probleme, muzejska djelatnost je obavljana profesionalno i u toj oblasti postignuti su značajni rezultati, zbog čega je Muzej istočne Bosne Tuzla uvijek bio jedan od značajnijih muzeja u Bosni i Hercegovini.

Do danas je prikupljeno i stručno obrađeno preko 30.000 eksponata, realizovano više od 200 izložbi, obavljene desetine naučnih istraživanja iz oblasti arheologije, etnologije, historije i biologije.

Rezultati naučnih istraživanja objavljivani su i prezentovani domaćoj i svjetskoj javnosti putem publikacije koju Muzej istočne Bosne Tuzla izdaje od 1957. godine, “Članci i građa za kulturnu historiju istočne Bosne” ("Artikel und materialen zur Kulturgeschichte Ostbosniens", "Articles and study materials for the cultural history of east Bosnia"). Do danas je objavljeno 19 brojeva ove publikacije.

Značajno je napomenuti da je putem razmjene ovog časopisa, Muzej istočne Bosne Tuzla ostvario saradnju sa oko 300 naučnih institucija u više od trideset zemalja svijeta. Tako se ove publikacije nalaze u bibliotekama mnogih naučnih institucija u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Rusiji, SAD-u, kao i mnogim drugim zemljama Evrope i svijeta.

U okviru Muzeja formirano je pet stručnih odjeljenja: arheološko, etnološko, historijsko, umjetničko i prirodnjačko, kao i stručna biblioteka.

Naše izložbene prostore u Tuzli, na adresi Džindić mahala br. 21 i Turalibegova do br. 8, možete posjetiti svakog radnog dana.

Posjetite nas i na www.muzejibtuzla.podkonac.org
Read more
Collapse
5.0
5 total
5
4
3
2
1
Loading...

What's New

Redizajn aplikacije:
- Novi izgleda stranica za pregled virtuelnih izložbi, izložbenih grupa i pojedinačnih eksponata.
- Poboljšanje performansi.
Read more
Collapse

Additional Information

Updated
July 8, 2018
Size
9.2M
Installs
100+
Current Version
2.1.2
Requires Android
4.1 and up
Content Rating
Mature 17+
Permissions
Offered By
Capeannenterprises
©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.