MojGPSdevice

- Aplikacija je zamišljena tako da korisniku omogući jednostavno orjentisanje u prostoru i pruži prikaz o trenutnoj poziciji i pređenoj putanji. Pri pokretanju aplikacije ukoliko GPS senzor na Android uređaju nije aktiviran korisnik je upozoren i automatski preusmjeren na servis lokacije gdje mu se pruža mogućnost uključivanja ovog senzora koji mora biti aktiviran kako bi aplikacija pravilno funkcionisala (pružala informaciju o lokaciji). Nakon što je GPS senzor aktiviran korisniku je pružen pogled na GoogleMaps servis na način da je po defaultu pogled fokusiran na teritoriju Bosne i Hercegovine. Istovremeno na mapu se iscrtava marker koji prikazuje trenutnu ili zadnju zabilježenu lokaciju Vašeg mobilnog uređaja, tako da ukoliko npr. u datom trenutku nemate pristup GPS signalu, marker će prikazivati Vaš položaj pri prethodnom korištenju aplikacije. Ovo je načinjeno iz razloga da ukoliko se korisnik izgubi ili nema pristup GPS signalu tada će makar imati informaciju o svojoj posljednjoj lokaciji na kojoj je primao signal od GPS satelita. Bitno je naglasiti da je za funkcionisanje aplikacije 'MojGPSdevice' neophodan pristup internetu kako bi GoogleMaps servis omogućio prikaz mape koja čini osnovu samog prikaza.

- Nakon što je korisniku predočen GoogleMaps prikaz, pri prvoj dohvaćenoj sljedećoj lokaciji na mapi će se pokazati marker koji označava trenutnu lokaciju na kojoj se Android uređaj nalazi. Ukoliko se korisnik odluči da započne bilježenje putanje svog kretanja tada je dovoljan pritisak na taster MENU čime se korisniku predočava korisnički meni same aplikacije. Unutar menija ponuđene su opcije:
•Start (počinjanje iscrtavanja putanje)
•Stop (zaustavljanje iscrtavanja putanje)
•Snimi (spremanje putanje na SD karticu)
•Učitaj (učitavanje prethodno spremljene putanje sa kartice)
•Info (o aplikaciji)

- Pritiskom na opciju START korisnik omogućava iscrtavanje i bilježenje svoje trenutne putanje. Ovo iscrtavanje traje sve do pritiska na opciju STOP unutar menija kada se bilježenje putanje zaustavlja. Ukoliko korisnik želi snimiti ovu putanju tada je neophodno da odabere opciju SNIMI nakon čega mu je ponuđen interfejs koji ga vodi kroz proces spremanja putanje na SD karticu radi ponovnog učitavanja ili spremanja u GPX formatu. Ukoliko korisnik pak želi da učita već snimljenu putanju tada je neophodno da odabere opciju UČITAJ i odabere jednu od ponuđenih putanja iz liste snimljenih putanja.

-Neophodno je naglasiti da se pri snimanju prve putanje nakon instalacije MojGPS device aplikacije, na SD kartici kreira folder MojGPSdevice unutar koga se nalaze spremljene putanje u .txt formatu. Sadržaj ovih putanja moguće je pregledati pomoću bilo kojeg .txt editora ali je njihov sadržaj nemoguće mijenjati jer ih aplikacija pri snimanju datoteka čini zaštićenim, tj. read-only datotekama. Istovremeno ukoliko korisnik spremi neku od putanja u GPX formatu tada se kreira folder MojGPSdeviceGPX unutar kojeg se nalaze sve spremljene datoteke u GPX formatu koje je moguće prebaciti na računar a zatim izvršiti UPLOAD na OpenStreetMaps (OSM) servis. Sadržaj ovih datoteka je takođe zaštićen te ga je nemoguće mijenjati naknadno. Inače potrebno je naglasiti da je pri snimanju svake putanje korisniku ponuđena opcija da istu snimi u GPX formatu ali da korisnik ne želi to učiniti tada sa svega jednim klikom putanju može snimiti u osnovnom formatu bez da snima njen GPX format.

-Korisniku je ostavljena dodatna mogućnost da pritiskom dužim od 2 sekunde na osjetljivi ekran na dodir ima pristup dodatnim mogućnostima. Dakle ukoliko korisnik drži ekran pritisnutim duže od 2 sekunde tada se vrši prikaz dodatnog menija sa opcijama :

•Preuzmi adresu (za koordinatu na kojoj je izvršen dodir dohvata se adresa)
•Postavi oznaku (ukoliko korisnik želi trenutno obilježiti neku lokaciju od posebnog interesa sa zasebnim markerom)
•Pogled (po defaultu postavljen je satellite view dok je pritiskom na ovaj taster moguće preći na street view
Read more
3.0
1 total
5
4
3
2
1
Loading...

Additional Information

Updated
December 5, 2012
Size
183k
Installs
100+
Current Version
1.0
Requires Android
2.3.3 and up
Content Rating
Unrated
Warning – content has not yet been rated. Unrated apps may potentially contain content appropriate for mature audiences only.
Permissions
Offered By
aki89tz
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.