Nikaya - Tiểu Bộ 1 - Tiểu tụng

Translate the description into English (United States) using Google Translate?Translate the description back to Vietnamese

Đây là quyển kinh thứ nhất của Tiểu Bộ Kinh (Khuddhaka Nikaya), có lẽ đã được tổng hợp thành một quyển cẩm nang cho các Sa-di và Sa-di-ni. Quyển nầy gồm 9 bài kinh, bao gồm các đề tài cơ bản cho những vị xuất gia bắt đầu đời sống tu hành tại các tu viện. Tuy nhiên, nhiều đoạn kinh cũng được dùng để giới thiệu các căn bản Phật Pháp cho các cư sĩ.
Bài kinh thứ nhất và thứ hai dùng trong các buổi lễ xuất gia của Sa-di và Sa-di-ni. Bài kinh thứ ba là các hướng dẫn tiên khởi để quán thân thể, một bài tập để vượt thắng lòng tham dục. Bài kinh thứ tư giới thiệu các phân loại cơ bản để phân tích, phát triển tuệ tri, bắt đầu là nguyên lý duyên sinh, trọng tâm của đạo Phật.
Bài kinh thứ năm đưa ra một tổng quan về sự tu tập - bắt đầu từ nhu cầu gần gũi các bậc thiện tri thức, và chấm dứt khi đắc Niết-bàn. Bài kinh đề cập đến các phước hạnh như là một sự phòng hộ thiện lành, không phải từ các nghi lễ rườm rà mà từ các hành động bố thí, giới đức và trí tuệ. Bài kinh thứ sáu khai triển từ bài kinh thứ nhất và thứ năm, đề cập chi tiết về Tam Bảo Phật-Pháp-Tăng, và đồng thời trình bày cách thức tu thiền để đắc quả Dự lưu, quả đầu tiên đưa đến Niết-bàn.
Bài kinh thứ bảy có chủ đề về lòng bố thí quảng đại, công đức từ sự cúng dường chư Tăng được hồi hướng đến các thân nhân đã qua đời. Bài kinh thứ tám giảng về các hành động từ thiện, bố thí sẽ đưa đến lợi lạc lâu bền, tốt hơn là các đầu tư về vật chất. Cuối cùng, bài kinh thứ chín trở về đề tài hành thiền, chú trọng đến việc phát triển lòng từ mẫn, thiện ý, yêu thương mọi người, mọi loài.
Tất cả 9 bài kinh này, trong những ý nghĩa khác nhau, thường được tụng đọc và suy niệm trong các cộng đồng Phật giáo Nguyên thủy từ xưa cho đến hiện nay. Hằng ngày, cư sĩ lẫn tu sĩ đều tụng đọc bài kinh đầu tiên về quy y Tam Bảo để tự nhắc nhở. Các tu sĩ thường tụng các đoạn kinh trích trong các bài kinh thứ năm cho đến thứ chín khi nhận lãnh sự cúng dường của cư sĩ, và thường dùng bài kinh thứ năm (Kinh Phước Đức) làm đề tài trong các buổi thuyết pháp.
Tóm lại, quyển Tiểu Tụng này được dùng như một quyển kinh dẫn nhập hữu ích trong bước đầu của đời sống tu sĩ và trong đời sống của mọi Phật tử hiện thời.
This is the first book of the State Ministry of Economics (Khuddhaka Nikaya), might have been synthesized into a handbook for Sa and Sa-di-di-ni. This right includes nine texts, including the basic topics for the monks began monastic life at the monastery. However, many passages are also used to introduce the basic Dharma for the layman.
Post the first and second trading used in the ceremony ordained of Sa Sa-di-di-ni and. Last Tuesday's trading guidelines for initial body shop, an exercise to overcome greed. Last Wednesday trading introduce the basic classification to analyze, develop knowledge the beginning is the principle of dependent students, the focus of Buddhism.
Last Thursday launched an economic overview of the practice - starting from demand levels close spiritual friend, and ended when the prime Nirvana. Texts that refer to the blessings as a hedge goodness, not from the complicated ritual that since the act of generosity, morality and wisdom. Last Friday business development experience from all first and second year, the mentioned details Jewels Buddha-France-Tang, and also show how meditation to save attained project, first results lead to Niet- table.
Last Saturday business-themed charity generous heart, merit from the monks are offering dedication to the deceased relatives. Last trading eighth lecture on the action charity, alms will lead to long-lasting benefit, rather than the physical investment. Finally, the ninth or texts on the subject of meditation, focused on developing contentment, good faith, love people, all species.
All nine texts in the different meanings, often reciting and meditating in Theravada Buddhist communities from the past to the present. Every day, laymen and monks reciting prayers are first refuge to remind. The monks often recite the verses quoted in Thursday trading post until the ninth when receiving the offerings of the laity, and often used texts Thursday (Beijing Blessed Germany) as the subject of the lecture.
In summary, this book Chanting Elementary serves as a useful introduction to the book trade in the beginning of the religious life and in the lives of all current Buddhists.
Read more
Collapse
5.0
18 total
5
4
3
2
1
Loading...

Additional Information

Updated
January 22, 2015
Size
498k
Installs
1,000+
Current Version
1.1
Requires Android
3.0 and up
Content Rating
Everyone
Permissions
Offered By
Tiểu Vũ
©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.