Nikaya - Tiểu Bộ 1 - Tiểu tụng

Translate the description into English (United States) using Google Translate?Translate the description back to Vietnamese

Đây là quyển kinh thứ nhất của Tiểu Bộ Kinh (Khuddhaka Nikaya), có lẽ đã được tổng hợp thành một quyển cẩm nang cho các Sa-di và Sa-di-ni. Quyển nầy gồm 9 bài kinh, bao gồm các đề tài cơ bản cho những vị xuất gia bắt đầu đời sống tu hành tại các tu viện. Tuy nhiên, nhiều đoạn kinh cũng được dùng để giới thiệu các căn bản Phật Pháp cho các cư sĩ.
Bài kinh thứ nhất và thứ hai dùng trong các buổi lễ xuất gia của Sa-di và Sa-di-ni. Bài kinh thứ ba là các hướng dẫn tiên khởi để quán thân thể, một bài tập để vượt thắng lòng tham dục. Bài kinh thứ tư giới thiệu các phân loại cơ bản để phân tích, phát triển tuệ tri, bắt đầu là nguyên lý duyên sinh, trọng tâm của đạo Phật.
Bài kinh thứ năm đưa ra một tổng quan về sự tu tập - bắt đầu từ nhu cầu gần gũi các bậc thiện tri thức, và chấm dứt khi đắc Niết-bàn. Bài kinh đề cập đến các phước hạnh như là một sự phòng hộ thiện lành, không phải từ các nghi lễ rườm rà mà từ các hành động bố thí, giới đức và trí tuệ. Bài kinh thứ sáu khai triển từ bài kinh thứ nhất và thứ năm, đề cập chi tiết về Tam Bảo Phật-Pháp-Tăng, và đồng thời trình bày cách thức tu thiền để đắc quả Dự lưu, quả đầu tiên đưa đến Niết-bàn.
Bài kinh thứ bảy có chủ đề về lòng bố thí quảng đại, công đức từ sự cúng dường chư Tăng được hồi hướng đến các thân nhân đã qua đời. Bài kinh thứ tám giảng về các hành động từ thiện, bố thí sẽ đưa đến lợi lạc lâu bền, tốt hơn là các đầu tư về vật chất. Cuối cùng, bài kinh thứ chín trở về đề tài hành thiền, chú trọng đến việc phát triển lòng từ mẫn, thiện ý, yêu thương mọi người, mọi loài.
Tất cả 9 bài kinh này, trong những ý nghĩa khác nhau, thường được tụng đọc và suy niệm trong các cộng đồng Phật giáo Nguyên thủy từ xưa cho đến hiện nay. Hằng ngày, cư sĩ lẫn tu sĩ đều tụng đọc bài kinh đầu tiên về quy y Tam Bảo để tự nhắc nhở. Các tu sĩ thường tụng các đoạn kinh trích trong các bài kinh thứ năm cho đến thứ chín khi nhận lãnh sự cúng dường của cư sĩ, và thường dùng bài kinh thứ năm (Kinh Phước Đức) làm đề tài trong các buổi thuyết pháp.
Tóm lại, quyển Tiểu Tụng này được dùng như một quyển kinh dẫn nhập hữu ích trong bước đầu của đời sống tu sĩ và trong đời sống của mọi Phật tử hiện thời.
This is the first sutra of the Little Sutras (Khuddhaka Nikaya), perhaps has been compiled into a manual for the novices and novices. This volume contains 9 sutras, covering the basic topics for monks to begin a monastic life. However, many sutras are also used to introduce the basics of Dharma to lay people.
The first and second sutras are used in the ordination ceremonies of Samaritans and the novices. The third sutta is the initial instructions to contemplate the body, an exercise to overcome craving. The fourth sutta introduces the basic categories to analyze and develop wisdom, starting with the principle of dependent origination, central to Buddhism.
The fifth sutta gives an overview of practice - which begins with the need for closeness to the virtuous beings, and ends at attaining Nibbana. The sutta deals with blessings as a benevolent defense, not from cumbersome rituals but from acts of generosity, morality and wisdom. The sixth sutta develops from the first and fifth suttas, which details the Three Jewels of the Buddha-Dharma-Sangha, and at the same time shows how to practice meditation to attain Virtuousness, the first result leading to Nibbana- table.
The seventh sutta has the theme of generous generosity, the merit from making offerings to monks who are dedicated to deceased relatives. The eighth discourse talks about charitable deeds, generosity will lead to lasting benefits, better than material investments. Finally, the ninth sutta returns to the subject of meditation, focusing on the development of compassion, good will, love for all beings.
All of these 9 sutras are, in different meanings, often recited and meditated in Theravada Buddhist communities from ancient times to present. Every day, both lay people and monks recite the first sutra on taking refuge in the Three Jewels to remind themselves. Monks usually recite the chants of the fifth to the ninth sutras upon receiving the lay offerings, and often use the fifth sutta (the Blessed Sacrament) as the subject of the sermons.
In short, this book of Small Claims is used as a useful introduction in the early monastic life and in the life of all contemporary Buddhists.
Read more
Collapse
5.0
21 total
5
4
3
2
1
Loading…

Additional Information

Updated
December 6, 2020
Size
294k
Installs
1,000+
Current Version
3.0
Requires Android
4.4W and up
Content Rating
Everyone
Permissions
Offered By
Tiểu Vũ
©2021 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.