Τα Χρονικά του Μορέως

Free sample

Ο πανεπιστημιακός Αδαμάντιος Αδαμαντίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε στην Ερμούπολη της Σύρου αλλά και στο Ταιγαρόνκ της Ρωσίας στην Ελληνική Σχολή. Μελέτησε κυρίως τη βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία. Το 1912 εκλέγεται καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου.

Πρωτοστάτησε σε ανασκαφές και έρευνες στις περιοχές των Μετεώρων, του Δαφνίου, του Μυστρά κ.α. Συνεργάστηκε με τον Σπυρίδωνα Λάμπρου στην καταγραφή και σύνταξη καταλόγου των χειρογράφων των Μονών του Αγίου Όρους. Μερικά από τα συγγράμματά του είναι τα Χρονικά του Μωρέα, Βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου, Αγνείας πείρα της Θεοτόκου, Τηνιακά παραμύθια κ.ά.

Read more
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Apr 2, 2014
Read more
Pages
229
Read more
Read more
Best For
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
History / Europe / Greece
History / Medieval
Literary Collections / Medieval
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Στο μνημειώδες έργο Ιστορία του ελληνικού έθνους, ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος καταγράφει την ιστορική συνέχεια της ελληνικής φυλής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, προσπαθώντας παράλληλα να αναιρέσει την κυρίαρχη εντύπωση ότι οι χρόνοι του Βυζαντίου υπήρξαν χρόνοι παρακμής και εκφυλισμού. Θεωρεί τη βυζαντινή περίοδο αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και καθιερώνει στη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Ο τρίτος τόμος του έργου περιλαμβάνει: Μεσαιωνικός ελληνισμός – Βαθμιαίος εξελληνισμός του ανατολικού κράτους – Εισαγωγή, Τα μέχρις Ιουστινιανού, Ιουστινιανός, Τα μεταξύ Ιουστινιανού και Ηρακλείου, Ηράκλειος, Δυναστεία του Ηρακλείου, Μεσαιωνικός ελληνισμός – Η μεταρρύθμισις – Πως είχε πολιτικώς και ηθικώς το κράτος εν αρχή της μεταρρυθμίσεως, Λέων Γ΄, Κωνσταντίνος Ε΄, Πρώτη κατάλυσις της μεταρρυθμίσεως. Λέων Δ΄. Ειρήνη και Κωνσταντίνος ΣΤ΄, Δευτέρα της μεταρρυθμίσεως περίοδος. Νικηφόρος. Μιχαήλ Α΄, Δευτέρα της μεταρρυθμίσεως περίοδος. Λέων Ε΄. Μιχαήλ Β΄. Θεόφιλος, Οριστική κατάλυσις της μεταρρυθμίσεως. Θεοδώρα. Μιχαήλ Γ΄.
ο εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού για την Ελλάδα του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του γάλλου περιηγητή.
Για αρκετά χρόνια το έργο του Αμπού θεωρούνταν έως και συκοφαντικό. Πλέον όμως η κριτική αναγνωρίζει το πνεύμα του συγγραφέα: Πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα.
Ένα μοναδικό ιστορικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο, χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή.

Κάθε νόμισμα έχει και την άλλη του όψη, είναι πράγματι σπάνιο μία αρετή να μην είναι και διαστροφή μαζί. Στους Έλληνες η αγάπη για την ελευθερία ισοδυναμεί και με περιφρόνηση για τους νόμους και για κάθε νόμιμη αρχή· η αγάπη για την ισότητα εκδηλώνεται συχνά σαν άγρια ζήλια απέναντι σε όλους εκείνους που ξεχωρίζουν· ο κοντόφθαλμος πατριωτισμός γίνεται εγωισμός και το εμπορικό πνεύμα αγγίζει την απατεωνιά.
Τα γραπτά και τα σεμινάρια του Γερμανού μελετητή και ακαδημαϊκού Καρλ Κρουμπάχερ αποτέλεσαν σταθμό στη σύγχρονη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και βάση για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των βυζαντινών λογίων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Εκπαιδευμένος στα κλασικά πανεπιστήμια της Λειψίας και του Μονάχου, ο Κρουμπάχερ στράφηκε στη μεσαιωνική λογοτεχνία και συνέγραψε το μνημειώδες έργο Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας, ενώ ίδρυσε περιοδικό που αποτέλεσε το κεντρικό όργανο για τις διεθνείς βυζαντινές σπουδές. Η σημασία της βυζαντινής λογοτεχνίας, επισημαίνεται στον πρώτο τόμο, έγκειται στην ανυπολόγιστη επίδραση, που άσκησε στους ανατολικούς και σλαβικούς λαούς αλλά και στους λαούς της δυτικής Ευρώπης κατά τον μεσαίωνα. Τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η στενή της σχέση προς την κλασική φιλολογία. Ο τόμος περιλαμβάνει στα πλαίσια της Πεζογραφίας (τμήμα πρώτον): Θεολογία (δογματική και αντιρρητική, ερμηνευτική, ασκητική και μυστική, εκκλησιαστική ρητορική, συναξάρια, σειρές/συλλογές πατερικών συγγραμμάτων), Ιστορικούς και χρονογράφους.

©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.