Τα Χρονικά του Μορέως

Free sample

Ο πανεπιστημιακός Αδαμάντιος Αδαμαντίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε στην Ερμούπολη της Σύρου αλλά και στο Ταιγαρόνκ της Ρωσίας στην Ελληνική Σχολή. Μελέτησε κυρίως τη βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία. Το 1912 εκλέγεται καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου.

Πρωτοστάτησε σε ανασκαφές και έρευνες στις περιοχές των Μετεώρων, του Δαφνίου, του Μυστρά κ.α. Συνεργάστηκε με τον Σπυρίδωνα Λάμπρου στην καταγραφή και σύνταξη καταλόγου των χειρογράφων των Μονών του Αγίου Όρους. Μερικά από τα συγγράμματά του είναι τα Χρονικά του Μωρέα, Βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου, Αγνείας πείρα της Θεοτόκου, Τηνιακά παραμύθια κ.ά.

Read more
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Apr 2, 2014
Read more
Pages
229
Read more
Read more
Best For
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
History / Europe / Greece
History / Medieval
Literary Collections / Medieval
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
 Τα «Εμφύλια Πάθη» προσεγγίζουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από 23+2 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στον ρόλο της ιδεολογίας σε αυτόν. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα.
Στο μνημειώδες έργο Ιστορία του ελληνικού έθνους, ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος καταγράφει την ιστορική συνέχεια της ελληνικής φυλής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, προσπαθώντας παράλληλα να αναιρέσει την κυρίαρχη εντύπωση ότι οι χρόνοι του Βυζαντίου υπήρξαν χρόνοι παρακμής και εκφυλισμού. Θεωρεί τη βυζαντινή περίοδο αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και καθιερώνει στη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Ο τρίτος τόμος του έργου περιλαμβάνει: Μεσαιωνικός ελληνισμός – Βαθμιαίος εξελληνισμός του ανατολικού κράτους – Εισαγωγή, Τα μέχρις Ιουστινιανού, Ιουστινιανός, Τα μεταξύ Ιουστινιανού και Ηρακλείου, Ηράκλειος, Δυναστεία του Ηρακλείου, Μεσαιωνικός ελληνισμός – Η μεταρρύθμισις – Πως είχε πολιτικώς και ηθικώς το κράτος εν αρχή της μεταρρυθμίσεως, Λέων Γ΄, Κωνσταντίνος Ε΄, Πρώτη κατάλυσις της μεταρρυθμίσεως. Λέων Δ΄. Ειρήνη και Κωνσταντίνος ΣΤ΄, Δευτέρα της μεταρρυθμίσεως περίοδος. Νικηφόρος. Μιχαήλ Α΄, Δευτέρα της μεταρρυθμίσεως περίοδος. Λέων Ε΄. Μιχαήλ Β΄. Θεόφιλος, Οριστική κατάλυσις της μεταρρυθμίσεως. Θεοδώρα. Μιχαήλ Γ΄.
Στο μνημειώδες έργο Ιστορία του ελληνικού έθνους, ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος καταγράφει την ιστορική συνέχεια της ελληνικής φυλής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, προσπαθώντας παράλληλα να αναιρέσει την κυρίαρχη εντύπωση ότι οι χρόνοι του Βυζαντίου υπήρξαν χρόνοι παρακμής και εκφυλισμού. Θεωρεί τη βυζαντινή περίοδο αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και καθιερώνει στη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Ο πρώτος τόμος του έργου περιλαμβάνει: Προϊστορικοί χρόνοι. Μύθοι. Ερμηνείαι. Ιστορική του έθνους καταγωγή, Κοινωνική, ηθική και πολιτική κατάστασις του έθνους, Πρώτοι ιστορικοί χρόνοι – Γεωγραφία και ιστορία των δευτερευουσών της Ελλάδος πολιτειών, Κάθοδος των Ηρακλειδών, Σπάρτη, Αθήναι, Αποικίαι. Ηθική ενότης του έθνους, Μηδικοί ή Περσικοί πόλεμοι – Εισαγωγή. Ιώνων επανάστασις, Ο αμυντικός πόλεμος. Στρατηγία της Σπάρτης, Επιθετικός πόλεμος. Ηγεμονία των Αθηναίων, Ακμή ηγεμονίας των Αθηναίων. Μοναρχία Περικλέους, Πελοποννησιακός πόλεμος – Προοίμια του εμφυλίου αγώνος, Ο εμφύλιος μέχρι της Νικείου ειρήνης αγών, Ο εμφύλιος αγών μέχρι της καταλύσεως της ηγεμονίας των Αθηναίων, Παρακμή του πρώτου ελληνισμού – Ηγεμονία της Σπάρτης, Ηγεμονία Θηβαίων, Κατάλυσις του πρώτου ελληνισμού, Κάτοικοι της Ελλάδος. Έποικοι εξ Ανατολής, Επίδρασις των εποίκων. Αχαιοί, Έθνος. Γλώσσα. Γραφή. Τέχνη. Ομηρικά έπη.

©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.