Όνειρο στο κύμα και άλλα διηγήματα

Pelekanos Books
2
Free sample

Το διήγημα Όνειρο στο Κύμα ανήκει στα αυτοβιογραφικά δημιουργήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αν και μυθιστορία, αναγνωρίζουμε στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή την θλίψη του Σκιαθίτη συγγραφέα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο των πρώτων νεανικών του χρόνων για να σπουδάσει και να εργαστεί στην Αθήνα. Ο ήρωας του διηγήματος, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι εγκλωβισμένος σε μια στενόχωρη επαγγελματική ζωή στην πόλη, δυστυχισμένος και μίζερος στο νέο του περιβάλλον μακριά από τη γενέτειρά του και την απλή φυσική ζωή. Έχει καταλήξει ότι η δυστυχία του πηγάζει από το γεγονός ότι έμαθε γράμματα και ανακούφιση βρίσκει στις αναμνήσεις των πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων της νιότης του.

Read more
5.0
2 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Nov 20, 2014
Read more
Pages
114
Read more
ISBN
9789604009183
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
Fiction / General
Fiction / Short Stories (single author)
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Η φαντασία του λαϊκού αφηγητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δίνει ζωή στα πλάσματα του θρύλου που τα γνώρισε ένα προς ένα από τους παραμυθάδες της Σκιάθου, του τόπου του, από τις γιαγιάδες του σπιτιού και του χωριού. Μα η έμπνευσή του δίνει τον ρόλο του ήρωα και σε ανθρώπους λαϊκούς, βγαλμένους από το πλήθος. Γριές που διαρκώς σταυροκοπιούνται, νοικοκυραίοι που καβάλα στο άλογό τους πηγαίνουν για εξομολόγηση, παπάδες σε βαφτίσια. Έτσι, στο Χριστόψωμο, η ηρωίδα γριά Καντάκαινα βασανίζει την νύφη της Διαλεχτή επειδή δεν κάνει παιδιά, στο Χριστό στο Κάστρο, ο πρωταγωνιστής παπα-Φραγκούλης, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινάει να πάει να λειτουργήσει το Χριστό στο Κάστρο για να εκπληρώσει το τάμα του αλλά και να βοηθήσει δύο αποκλεισμένους νέους, τον Γιάννη και τον Αργύρη ενώ στον Αμερικάνο, ο ήρωας ο Γιάννης του Μοθωνιού, ο ξενιτεμένος για είκοσι ολόκληρα χρόνια, γυρίζει στον τόπο του πλούσιος, μα γέρος και έρημος από γονείς, φίλους και αγαπημένη, πληρώνοντας το τίμημα της ξενιτιάς.

Αθηναιολόγος, λογοτέχνης, φυσιολάτρης, ακαδημαϊκός, μα πιότερο από όλα «Αναδρομάρης», ο Δημήτριος Καμπούρογλους, όπως ήθελε να τον αποκαλούν, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα ογκωδέστατο έργο, εμποτισμένο από το πάθος του για το ξεχασμένο μεγαλείο της Αθήνας και της Αττικής. Παιδί ακόμα, στο πατρικό του σπίτι, μεγαλώνει με ιστορίες για τα κατορθώματα των παρελθόντων ετών, ιστορίες που ακούει από τα στόματα των ίδιων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης που συχνάζουν εκεί. Το ενδιαφέρον του για το παρελθόν γίνεται πάθος που τον κυριεύει ολοκληρωτικά και τον συντροφεύει μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο έργο του Σειραί δεν λοξοδρομεί… Ακολουθεί πιστά τον κτύπο της καρδιάς του, εκφράζοντας μέσα από σύντομα διηγήματα την ατόφια νοσταλγία για την παλιά Αθήνα, για την κλεινή, την περίδοξη και πολυύμνητη Αθήνα που χάνεται. Η οδός Φαλήρου, η γεμάτη κόσμο πλατεία Συντάγματος, οι ρούγες και τα σοκάκια της Πλάκας, το Σέγκιο το βασιλικό κάθισμα των Βυζαντινών, η Λεωφόρος Αμαλίας μα και άλλα πολλά, αποτελούν τμήματα του σκηνικού της ωραιότερης και γραφικότερης εποχής της αιώνιας πόλης. Θρύλοι, λαϊκές δοξασίες, μυθολογία, Δωδεκάθεο και διονυσιακή λατρεία, κοινωνικά ζητήματα, νεοελληνικές μονομανίες καταγράφονται από την αδάμαστη πένα του με φιλοπαίγμονα διάθεση…
[…] Το έργο του Παπαδιαμάντη, το μαζί εκκλησιαστικό και κοσμικό, βυζαντινό και ανθρώπινο, κάτι τι διδαχτικό και κυματιστό, γελαστό και μελαγχολικό, το λυρικό και το δραματικό, το δίγλωσσο και δίψυχο, δείχνει, και με τα στοιχεία του αυτά, ζωηρότερο, από άλλα έργα, την κατάσταση της νέας ελληνικής ψυχής. Είναι κείμενο και μαρτυρικό για τον ιστορικό και το μελετητή των πραγμάτων μας και των καιρών μας, ασύγκριτα σπουδαιότερο από τις βουλές και από τους νόμους μας. Από τον καιρό, εδώ και τριάντα χρόνια, που πρόβαλε με το Χρήστο Μηλιόνη και με τη Γυφτοπούλα του, ίσα με τα τελευταία του έργα, όλα σκόρπια σε εφημερίδες και σε περιοδικά, και ανεύρετα και ανέκδοτα, ο ποιητής αυτός ο περίφημος και ο ατύπωτος, ο χριστιανός και ο αλκοολικός, ο ψάλτης του ναού και ο πιστός της ταβέρνας, ο λατρευόμενος από τους νέους γύρο του και ο απλησίαστος, ο ντυμένος σα ζητιάνος, και ο εμπνευσμένος σαν από τη μοσκοβολιά δροσερώτατων μενεξέδων, ο ακάθαρτος Παπαδιαμάντης και ο γλυκύτατος τραγουδιστής του Φτωχού Άγιου και της Νοσταλγού, είδος τι Βερλαίν, μα πιο πολύ κανονικός, μα λευκός στη ζωή του όσο δεν είταν ο μεγάλος φράγκος ομόφυλός του. Από τα 1880 ίσα με τα τώρα, ο Παπαδιαμάντης έζησε περιφρονημένος και δοξασμένος, μοναχικός και καταφρονητικός, όσιος και αλήτης […] (Ακρόπολις, 4 Ιαν. 1911, Κωστής Παλαμάς)
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.