Χριστουγεννιάτικα διηγήματα

Pelekanos Books
12
Free sample

Η φαντασία του λαϊκού αφηγητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δίνει ζωή στα πλάσματα του θρύλου που τα γνώρισε ένα προς ένα από τους παραμυθάδες της Σκιάθου, του τόπου του, από τις γιαγιάδες του σπιτιού και του χωριού. Μα η έμπνευσή του δίνει τον ρόλο του ήρωα και σε ανθρώπους λαϊκούς, βγαλμένους από το πλήθος. Γριές που διαρκώς σταυροκοπιούνται, νοικοκυραίοι που καβάλα στο άλογό τους πηγαίνουν για εξομολόγηση, παπάδες σε βαφτίσια. Έτσι, στο Χριστόψωμο, η ηρωίδα γριά Καντάκαινα βασανίζει την νύφη της Διαλεχτή επειδή δεν κάνει παιδιά, στο Χριστό στο Κάστρο, ο πρωταγωνιστής παπα-Φραγκούλης, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινάει να πάει να λειτουργήσει το Χριστό στο Κάστρο για να εκπληρώσει το τάμα του αλλά και να βοηθήσει δύο αποκλεισμένους νέους, τον Γιάννη και τον Αργύρη ενώ στον Αμερικάνο, ο ήρωας ο Γιάννης του Μοθωνιού, ο ξενιτεμένος για είκοσι ολόκληρα χρόνια, γυρίζει στον τόπο του πλούσιος, μα γέρος και έρημος από γονείς, φίλους και αγαπημένη, πληρώνοντας το τίμημα της ξενιτιάς.

Read more

Reviews

3.8
12 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Nov 24, 2014
Read more
Pages
50
Read more
ISBN
9789604009190
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
Fiction / Short Stories (single author)
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
[…] Το έργο του Παπαδιαμάντη, το μαζί εκκλησιαστικό και κοσμικό, βυζαντινό και ανθρώπινο, κάτι τι διδαχτικό και κυματιστό, γελαστό και μελαγχολικό, το λυρικό και το δραματικό, το δίγλωσσο και δίψυχο, δείχνει, και με τα στοιχεία του αυτά, ζωηρότερο, από άλλα έργα, την κατάσταση της νέας ελληνικής ψυχής. Είναι κείμενο και μαρτυρικό για τον ιστορικό και το μελετητή των πραγμάτων μας και των καιρών μας, ασύγκριτα σπουδαιότερο από τις βουλές και από τους νόμους μας. Από τον καιρό, εδώ και τριάντα χρόνια, που πρόβαλε με το Χρήστο Μηλιόνη και με τη Γυφτοπούλα του, ίσα με τα τελευταία του έργα, όλα σκόρπια σε εφημερίδες και σε περιοδικά, και ανεύρετα και ανέκδοτα, ο ποιητής αυτός ο περίφημος και ο ατύπωτος, ο χριστιανός και ο αλκοολικός, ο ψάλτης του ναού και ο πιστός της ταβέρνας, ο λατρευόμενος από τους νέους γύρο του και ο απλησίαστος, ο ντυμένος σα ζητιάνος, και ο εμπνευσμένος σαν από τη μοσκοβολιά δροσερώτατων μενεξέδων, ο ακάθαρτος Παπαδιαμάντης και ο γλυκύτατος τραγουδιστής του Φτωχού Άγιου και της Νοσταλγού, είδος τι Βερλαίν, μα πιο πολύ κανονικός, μα λευκός στη ζωή του όσο δεν είταν ο μεγάλος φράγκος ομόφυλός του. Από τα 1880 ίσα με τα τώρα, ο Παπαδιαμάντης έζησε περιφρονημένος και δοξασμένος, μοναχικός και καταφρονητικός, όσιος και αλήτης […] (Ακρόπολις, 4 Ιαν. 1911, Κωστής Παλαμάς)
Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Η κοινωνική νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς το 1912. Πρόκειται για ένα έργο καινοτόμο. Η επαρχία που περιγράφει στο έργο του ο Θεοτόκης δεν είναι μία κοινωνία αγγέλων. Αντιθέτως, τα προβλήματα είναι πολλά, το εμπόριο και το ρουσφέτι βασιλεύουν, ενώ ο θεσμός της προίκας δυναμιτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι χαρακτήρες του έργου κι αυτοί, δεν είναι οι καλοσυνάτοι άνθρωποι του μόχθου. Είναι στον αντίποδα, σκληροί, υπολογιστές και συμφεροντολόγοι. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα προάστιο της Κέρκυρας. Εκεί ζει η σιόρα Επιστήμη η Τρινκούλαινα μαζί με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά τους. Τα ηνία της οικογένειας τα έχει η ίδια, αφού ο άντρας της είναι μέθυσος και ανίκανος. Ο Αντρέας, ένας νέος από χρεοκοπημένη αρχοντική οικογένεια, δέχεται τη βοήθειά της, όταν μπαίνει στο στόχαστρο της αστυνομίας για λαθρεμπόριο ζάχαρης. Τότε πρωτογνωρίζεται και με την όμορφη κόρη της σιόρας Επιστήμης, τη Ρήνη. Μεταξύ των δύο νέων αναπτύσσεται αμοιβαίος έρωτας που σκοντάφτει στο θέμα της προίκας με την επίμονη άρνηση της Τρινκούλαινας για το ύψος της γαμήλιας «αποζημίωσης». Τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή όταν ο Ανδρέας πείθει τη Ρήνη να εγκαταλείψει το πατρικό σπίτι και να τον ακολουθήσει…
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.