Παλιές Αγάπες

Pelekanos Books
3
Free sample

Η συλλογή Παλιές Αγάπες του πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα αποτελείται από δεκαπέντε διηγήματα ηθογραφικού αλλά και ιστορικού περιεχομένου, που στιγματίζουν την κακομοιριά και τη μικροψυχία απλοϊκών πρωταγωνιστών της ζωής. Ο παπάς που αψηφά το άσχημο όνειρο της παπαδιάς του και ασεβεί αλωνίζοντας ανήμερα της Παναγιάς της Καψοδεματούσας τον Αλωνάρη… η βαθιά εξαθλίωση της οικογένειας του Νικόλα Βρίζα που του στέρησε την κόρη του, την Αννέτα… η αντιζηλία ανάμεσα σε δύο αδερφές, την Κίσσα και την Αυγή… η Χρυσή που έγινε Χρύσαντος σε μια φαμελιά γεμάτη κορίτσια, την ώρα που άστραφτε το ντουφέκι στο Μωριά… και φυσικά, ο αποσπασματάρχης που προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κομματάρχη του, για να έχει την εύνοια και την υποστήριξή του, την ώρα που οι χωρικοί υπακούν τυφλά σε αυτόν, αφού αυτός είναι εξάλλου ο εκφραστής του νόμου στην περιοχή… Τα παραπάνω αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα του περιεχομένου που βρίσκεται στις σελίδες του έργου. Επίκαιρα διηγήματα σαν τα προηγούμενα, ζωντανεύουν από την πένα του Καρκαβίτσα και καθηλώνουν πραγματικά τον αναγνώστη.
Read more

Reviews

5.0
3 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Jan 15, 2015
Read more
Pages
93
Read more
ISBN
9789604008193
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
Fiction / Classics
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας βρίσκει δουλειά ως γιατρός στο ατμόπλοιο «Αθήναι». Η ζωή των ναυτικών, τα βάσανα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, οι παραδόσεις και οι συνήθειές τους αιχμαλωτίζουν την ψυχή του συγγραφέα και τον οδηγούν στη συγγραφή είκοσι θαλασσινών ιστοριών με γενικό τίτλο Λόγια της Πλώρης. Με άξονα λοιπόν τη θαλασσινή ζωή και τους κινδύνους της, την περίφημη εποχή των ιστιοφόρων, ο Καρκαβίτσας περιγράφει επεισόδια γεμάτα ένταση, τρικυμίες και ναυάγια από εξιστορήσεις ναυτικών, στο αιώνιο αντιπάλεμα του ναυτικού με τα κύματα της θάλασσας, στην αιώνια προσπάθεια του ανθρώπου γενικά, να είναι εκείνος ο νικητής στη μάχη με τη φύση και τα φαινόμενά της. Οι σύντομες αυτές θαλασσινές ιστορίες είναι πραγματικά εξαιρετικές θαλασσογραφίες αλλά και θαυμάσια ψυχογραφήματα των βιοπαλαιστών που ακούν στο όνομα ναυτικοί. Παράλληλα, ο Καρκαβίτσας θίγει και κοινωνικά ζητήματα όπως η εξαθλίωση, η άσχημη θέση της γυναίκας, η αμάθεια, οι άθλιες συνθήκες ζωής…
Το βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο» αποτελεί ένα έργο αυτοβιογραφικής μυθιστορίας, το οποίο εκδίδεται για πρώτη φορά, μετά τον θάνατο του κρητικού συγγραφέα, με ιδιαίτερη φροντίδα από την πιστή σύντροφο του λογοτέχνη, Ελένη Καζαντζάκη, και τον επιστήθιο φίλο του, Παντελή Πρεβελάκη. Η «Αναφορά στον Γκρέκο» αποτελεί ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή –όπως συχνά χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Καζαντζάκη– μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας αρχίζει τη διήγηση από τα παιδικά του χρόνια και οριοθετεί το τέλος της ιστορίας του τη στιγμή της ανάπτυξης της προσωπικής του μεγάλης Ιδέας που ονόμασε «Κρητική Ματιά» και τη σύλληψη της «Οδύσειας». Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει στον Πρόλογο του έργου: «Η Αναφορά μου στον Γκρέκο δεν είναι αυτοβιογραφία• η ζωή μου η προσωπική για μένα μονάχα έχει κάποια, πολύ σχετική, αξία, για κανένα άλλον• η μόνη αξία που της αναγνωρίζω είναι ετούτη: ο αγώνας της ν’ ανέβει από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι και να φτάσει όσο πιο αψηλά μπορούσαν να την πάνε η δύναμή της και το πείσμα –στην κορφή που αυθαίρετα ονομάτισα Κρητική Ματιά. Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου, που σημαδεύει την πορεία μου ανάμεσα στους ανθρώπους, στα πάθη και στις ιδέες». Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στη Νέα Αναθεωρημένη Σύγχρονη Έκδοση των απάντων του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία γίνεται επανεπιμέλεια των έργων του κλασικού συγγραφέα. Το βιβλίο κυκλοφορεί με επιστημονική εισαγωγή της Μαρίνας Γρηγοροπούλου, ενώ στο Επίμετρο παρατίθενται ένα κείμενο του Πάτροκλου Σταύρου, καθώς και ένα σημείωμα επιμέλειας του Νίκου Μαθιουδάκη.
Το 1896 όταν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εστία, η νουβέλα ο Ζητιάνος, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας ήταν ήδη γνωστός στο αναγνωστικό κοινό της εποχής, μέσα από τα διηγήματα αλλά και τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις.

Το πρόβλημα των επαγγελματιών ζητιάνων στα Κράβαρα της ορεινής Ναυπακτίας, τον πρωτοαπασχόλησε ως φαινόμενο στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις «Κράβαρα» (1890), εγείροντας παράλληλα, όπως είναι φυσικό, τις αντιδράσεις των ντόπιων.

Ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Τζιριτόκωστας, είναι ένας επαγγελματίας ζητιάνος, που εξαπατά με δεξιότητα και κακία τους κατοίκους ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου, λίγα χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται από τη μία σε δικαστική διαμάχη με τον Τούρκο μπέη, που επιζητά να διατηρήσει την κυριαρχία επάνω στο τσιφλίκι του, από την άλλη αντιμετωπίζουν το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής κρατικής μηχανής, του νέου αμείλικτου δυνάστη, με τους τελωνοφύλακες, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τις στρατιωτικές αρχές.Ο πανούργος και μοχθηρός ζητιάνος σε μία ατμόσφαιρα μιζέριας, εξαθλίωσης, δεισιδαιμονιών και προλήψεων, διαφθοράς και χρηματισμού, εξαπατά και εγκληματεί ανενόχλητος…
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.