Στου Χατζηφράγκου

Pelekanos Books
1
Free sample

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος Στου Χατζηφράγκου είναι η Σμύρνη την ειρηνική περίοδο του 1901-1902, την ευτυχισμένη εκείνη περίοδο που η πόλη έσφυζε από ζωή και τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που θα ακολουθούσε είκοσι χρόνια αργότερα. Το όνομά του, το μυθιστόρημα το χρωστά στην ομώνυμη λαϊκή συνοικία της Σμύρνης. Στο έργο φωτίζεται η καθημερινότητα της περίφημης πόλης μέσα από τις ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. Με ήρωες μικρά παιδιά που γίνονται έφηβοι, ο Κοσμάς Πολίτης ξυπνά μνήμες από την παιδική ηλικία, ξαναζωντανεύει έρωτες, καημούς και πάθη σε ένα πολυεθνικό ψηφιδωτό Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων, Φραγκολεβαντίνων και Αρμένιων.
Read more

Reviews

5.0
1 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Jan 14, 2015
Read more
Pages
190
Read more
ISBN
9789604008414
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
Fiction / Classics
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Η έκδοση του μυθιστορήματος Λεμονοδάσος, το 1931, σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση του Κοσμά Πολίτη στα ελληνικά γράμματα. Πρόκειται για το μυθιστόρημα που γοήτευσε πολλές γενιές αναγνωστών, καθιερώνοντας στη λογοτεχνία τον δημιουργό του. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, θυμίζει σελίδες ημερολογίου. Υπόθεση του έργου αποτελεί ο νεανικός έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους. Από τη μια πλευρά, ο Παύλος, ένας επιτυχημένος επαγγελματικά νεαρός Αθηναίος αρχιτέκτονας και από την άλλη, η Βίργκω, μια δροσερή κοπέλα από τον Πόρο, ελληνο-βελγικής καταγωγής. Δεύτερη ηρωίδα του έργου, η Λήδα… για την οποία ο Παύλος παραδέχεται ότι νιώθει μια κάποια σκοτεινή έλξη… Οι διακυμάνσεις, οι δυσκολίες του έρωτα εκείνης της περιόδου (αφού ο αφηγηματικός χρόνος συμπίπτει με το χρόνο δημοσίευσης του έργου), ο εγκλωβισμός ανάμεσα στο σωματικό και τον πνευματικό έρωτα, η επιλογή ανάμεσα στην αγνή ιέρεια της Αφροδίτης (Βίργκω) και στην καλόγρια του Μεσαίωνα (Λήδα), συνθέτουν το πλαίσιο της πρώτης μυθιστορίας του Πολίτη.
Γεννημένος στη Λυών στη Γαλλία, το 1900, ο Antoine de Saint-Exupéry θεωρούσε τον εαυτό του πιλότο πάνω απ’ όλα. Σε διάστημα είκοσι χρόνων, πραγματοποίησε πλήθος αποστολών χαρτογράφησης και ταχυδρομικών πτήσεων για εμπορικές αεροπορικές εταιρείες. Το θέμα των αερομεταφορών αποτέλεσε σταθμό στην επαγγελματική του πορεία και σημείο έναρξης στις λογοτεχνικές του αναζητήσεις. Η συγγραφή του Μικρού Πρίγκιπα ξεκινά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Saint-Exupéry αναγκάζεται να εγκαταλείψει την αεροπορία, μετά την εισβολή της Γερμανίας στα γαλλικά εδάφη, και να βρει καταφύγιο στη Νέα Υόρκη. Το στοιχείο ακριβώς της νοσταλγίας της παιδικής ηλικίας μέσα στον Μικρό Πρίγκιπα φανερώνει την έντονη επιθυμία του Saint-Exupéry να επιστρέψει στη Γαλλία καθώς και την ελπίδα του αυτό να συμβεί σε καιρό ειρήνης. Η υπόθεση του Μικρού Πρίγκιπα διαδραματίζεται στην έρημο Σαχάρα. To αεροπλάνο τού αφηγητή-πιλότου έχει συντριβεί στην έρημο. Ο ίδιος έχει μείνει με ελάχιστη τροφή και νερό. Προσπαθώντας να εκτιμήσει τις αντικειμενικές δυσκολίες της συντριβής, προσεγγίζεται από τον Μικρό Πρίγκιπα, ένα σοβαρό μικρό ξανθό αγόρι που του ζητά να του ζωγραφίσει ένα αρνάκι. Ο αφηγητής απαντάει θετικά στο αίτημα του περίεργου μικρού που στέκεται απέναντί του. Σύντομα γίνονται φίλοι και ο Μικρός Πρίγκιπας πληροφορεί τον πιλότο, ότι κατάγεται από έναν μικρό πλανήτη, τον αστεροειδή 325, του μιλά για τα μπαομπάμπ και τα ηφαίστεια του τόπου του αλλά και για το μυστηριώδες τριαντάφυλλο που φύτρωσε κάποια στιγμή στον πλανήτη του. Του μιλά ακόμη για τη φιλία τους και για το ψέμα που το έπιασε να του λέει και που στάθηκε αφορμή για το ταξίδι του σε άλλους πλανήτες. Ο μικρός ταξιδιώτης, συχνά σαστισμένος από τη συμπεριφορά των μεγάλων, γίνεται καθολικό και διαχρονικό σύμβολο αθωότητας και αγάπης, υπευθυνότητας και αφοσίωσης. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζουμε τη διορατικότητα της παιδικής ηλικίας που στους μεγάλους βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Τα παιδιά αναζητούν την ουσία με την καρδιά, όχι με τα μάτια…
Το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα, έχει κεντρικό πρόσωπο την γριά Χαδούλα ή Φραγκογιανού, μία ηλικιωμένη γυναίκα, περίπου εξήντα χρόνων, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στην Σκιάθο, στην ιδιαίτερη δηλαδή πατρίδα του συγγραφέα. Η ζωή της γυναίκας αυτής κάθε άλλο παρά ρόδινη υπήρξε. Ο πατέρας της εργατικός και φρόνιμος. Η μητέρα της όμως κακή και βλάσφημος, σωστή στρίγγλα της εποχής. Ουσιαστικά υπηρέτρια των γονιών της, μπαίνει στην συνέχεια στην δούλεψη του αντρός της, του Γιάννη του Φράγκου, ενός ανθρώπου ανίκανου και άβουλου, που εκείνοι επέλεξαν ως γαμπρό, δίνοντάς της μία ασήμαντη προίκα, κρατώντας όλο το βιος για τον εαυτό τους και καταδικάζοντάς την σε μια ζωή εξαθλίωσης και μαρτυρίου. Τα χρόνια περνούν και στην ζωή φέρνει εφτά παιδιά, τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια. Τα τρία αγόρια στην ξενιτιά, το τέταρτο αγόρι, μέθυσος και μαχαιροβγάλτης, στα σίδερα στην Χαλκίδα. Μία κόρη γεροντοκόρη και άλλη μία κόρη, η Δελχαρώ, λεχώνα στο τέταρτο παιδί της. Οι σκληρές στερήσεις, τα βάσανα και οι κόποι του γονιού που έχει θυγατέρες βασανίζουν καθημερινά το μυαλό και την καρδιά της Φραγκογιαννούς. Αναπολεί τις δικές της δυσκολίες για να προικίσει τις κόρες της. Τα θηλυκά της ζωής της μόνο σε μπελάδες την έβαλαν. Άραγε το ίδιο δεν συμβαίνει γύρω της και στα άλλα τα σπιτικά; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνει και εκείνη κάτι, να ελευθερώσει τους γονιούς από την κακή τους τύχη όσο και τα άμοιρα τα θηλυκά από μια ζωή μαρτυρική;
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.