Σύγχρονος Ιστορία των Ελλήνων - Τόμος α΄

Pelekanos Books
Free sampleΟ ιστορικός μελετητής, πολιτικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Παύλος Καρολίδης συνέγραψε το περίφημο έργο Σύγχρονος Ιστορία των Ελλήνων και των λοιπών λαών της Ανατολής, την περίοδο 1922-1929.

Το έργο ξεκινά ουσιαστικά από την Επανάσταση του Γένους το 1821 και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Καταγράφει τις περιόδους που η Ελλάδα υπήρξε βασίλειο (1832-1874) και στη συνέχεια δημοκρατία. Ενώ αναφορά γίνεται επίσης στις ιστορικές περιόδους προσάρτησης στο ελληνικό κράτος, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Ανατολικής Θράκης και της Σμύρνης.

Read more
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Mar 9, 2015
Read more
Pages
400
Read more
ISBN
9789604008483
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
History / Europe / Greece
History / Historiography
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος έγραψε μια πλειάδα μυθιστορημάτων με τεράστια απήχηση στην Ελλάδα και τη Γαλλία όπου μεταφράστηκαν. Για τις γαλλικές εκδόσεις, ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Πωλ Αρκάς. Παρακολουθώντας τα σύγχρονά του ρεύματα στη διανόηση, συγγράφει το κοινωνιολογικό μελέτημα «Αι δύο Διαθήκαι», από το οποίο η Χρυσή Διαθήκη ξεχωρίζει για τη γλαφυρότητα του ύφους και το σπινθηροβόλο πνεύμα του δημιουργού της. Ο Δημητρακόπουλος στη Χρυσή Διαθήκη φιλοσοφεί για τη ζωή δίνοντας οδηγίες στον πετεινό του όπως, για παράδειγμα, «ν' απεχθάνεσαι την γυναίκα ως υποκείμενον, να την λατρεύεις ως αντικείμενον, να την υποφέρεις ως ρήμα, και να την καταδικάζεις πάντοτε ως κατηγορούμενον», αλλά και, «μην παραδεχθείς ποτέ ότι η ιστορία διδάσκει, είναι ανόητος ιδέα – εάν η ιστορία δίδασκε, δεν θα ήταν η μία σελίδα της αντιγραφή της άλλης».
Αθηναιολόγος, λογοτέχνης, φυσιολάτρης, ακαδημαϊκός, μα πιότερο από όλα «Αναδρομάρης», ο Δημήτριος Καμπούρογλους, όπως ήθελε να τον αποκαλούν, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα ογκωδέστατο έργο, εμποτισμένο από το πάθος του για το ξεχασμένο μεγαλείο της Αθήνας και της Αττικής. Παιδί ακόμα, στο πατρικό του σπίτι, μεγαλώνει με ιστορίες για τα κατορθώματα των παρελθόντων ετών, ιστορίες που ακούει από τα στόματα των ίδιων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης που συχνάζουν εκεί. Το ενδιαφέρον του για το παρελθόν γίνεται πάθος που τον κυριεύει ολοκληρωτικά και τον συντροφεύει μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο έργο του Σειραί δεν λοξοδρομεί… Ακολουθεί πιστά τον κτύπο της καρδιάς του, εκφράζοντας μέσα από σύντομα διηγήματα την ατόφια νοσταλγία για την παλιά Αθήνα, για την κλεινή, την περίδοξη και πολυύμνητη Αθήνα που χάνεται. Η οδός Φαλήρου, η γεμάτη κόσμο πλατεία Συντάγματος, οι ρούγες και τα σοκάκια της Πλάκας, το Σέγκιο το βασιλικό κάθισμα των Βυζαντινών, η Λεωφόρος Αμαλίας μα και άλλα πολλά, αποτελούν τμήματα του σκηνικού της ωραιότερης και γραφικότερης εποχής της αιώνιας πόλης. Θρύλοι, λαϊκές δοξασίες, μυθολογία, Δωδεκάθεο και διονυσιακή λατρεία, κοινωνικά ζητήματα, νεοελληνικές μονομανίες καταγράφονται από την αδάμαστη πένα του με φιλοπαίγμονα διάθεση…
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.