Kρητικοί γάμοι - 1ος τόμος

Pelekanos Books
11
Free sample

Η πρωτεύουσα του βασιλείου που ξεκινά το ιστορικό μυθιστόρημα Κρητικοί γάμοι βρίσκεται στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα. Πρωτεύουσα με όχι μεγάλη έκταση που διατηρεί ακέραια τη μεσαιωνική κατήφεια μιας δευτερεύουσας σημασίας ιταλικής πόλης. Έλληνες, Ιταλοί και Εβραίοι συνθέτουν τον πληθυσμό της φθάνοντας περίπου τις 20.000 ψυχές. Η αντίθεση των μεγαλόπρεπων αρχοντικών σπιτιών, των αξιόλογων δημόσιων κτηρίων με τα ζοφερά και υγρά στενά των φτωχόσπιτων κορυφώνεται με τον ρατσισμό απέναντι στους Εβραίους της εβραϊκής συνοικίας και το πάντοτε φιλύποπτο και ανακριτικό βλέμμα των περιπόλων. Η ανομία των αρχόντων, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η φτώχεια πρωταγωνιστούν στον καθημερινό βίο των πολιτών. Οι αγροτικοί πληθυσμοί στενάζουν κάτω από τη βενετσιάνικη κατοχή και αποφασίζουν με επικεφαλής τον ριζάρχη Γεώργιο Καντανολέο να περιορίσουν τους Βενετούς στα τέσσερα κάστρα του νησιού, Μεγαλόκαστρο, Χανιά, Ρέθυμνο και Σητεία. Την κρίσιμη τούτη ώρα, ο γιος του αρχηγού του ξεσηκωμού, Πέτρος, και η Σοφία Δα Μολίνου, κόρη του Κρητοβενετού Φραντζέσκου, Δα Μολίνου αναγγέλλουν τους γάμους τους, που ο πολύπαθος λαός του νησιού θεωρεί ευαγγέλιο εθνεγερσίας, ονομάζοντάς τους έκτοτε Κρητικούς γάμους.
Read more
3.9
11 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Published on
Apr 1, 2015
Read more
Pages
346
Read more
ISBN
9786180400373
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
Fiction / General
Fiction / Historical
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Αθηναιολόγος, λογοτέχνης, φυσιολάτρης, ακαδημαϊκός, μα πιότερο από όλα «Αναδρομάρης», ο Δημήτριος Καμπούρογλους, όπως ήθελε να τον αποκαλούν, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα ογκωδέστατο έργο, εμποτισμένο από το πάθος του για το ξεχασμένο μεγαλείο της Αθήνας και της Αττικής. Παιδί ακόμα, στο πατρικό του σπίτι, μεγαλώνει με ιστορίες για τα κατορθώματα των παρελθόντων ετών, ιστορίες που ακούει από τα στόματα των ίδιων των πρωταγωνιστών της Επανάστασης που συχνάζουν εκεί. Το ενδιαφέρον του για το παρελθόν γίνεται πάθος που τον κυριεύει ολοκληρωτικά και τον συντροφεύει μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο έργο του Σειραί δεν λοξοδρομεί… Ακολουθεί πιστά τον κτύπο της καρδιάς του, εκφράζοντας μέσα από σύντομα διηγήματα την ατόφια νοσταλγία για την παλιά Αθήνα, για την κλεινή, την περίδοξη και πολυύμνητη Αθήνα που χάνεται. Η οδός Φαλήρου, η γεμάτη κόσμο πλατεία Συντάγματος, οι ρούγες και τα σοκάκια της Πλάκας, το Σέγκιο το βασιλικό κάθισμα των Βυζαντινών, η Λεωφόρος Αμαλίας μα και άλλα πολλά, αποτελούν τμήματα του σκηνικού της ωραιότερης και γραφικότερης εποχής της αιώνιας πόλης. Θρύλοι, λαϊκές δοξασίες, μυθολογία, Δωδεκάθεο και διονυσιακή λατρεία, κοινωνικά ζητήματα, νεοελληνικές μονομανίες καταγράφονται από την αδάμαστη πένα του με φιλοπαίγμονα διάθεση…
Μια ανεκτίμητη βυζαντινή εικόνα που γίνεται αντικείμενο κλοπής, η υποψία για την ύπαρξη ενός αμύθητου θησαυρού, τα ιερότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης που χάθηκαν πριν από επτακόσια χρόνια, κινητοποιούν ένα πλήθος ανθρώπων για την εύρεσή τους. Ανάμεσά τους ένας Αγιορείτης μοναχός με παράξενες δυνάμεις, μια δαιμόνια ντετέκτιβ, ένας μανιώδης Έλληνας συλλέκτης, ένας γοητευτικός Ιταλός τραπεζίτης της μαφίας, ένα σαγηνευτικό μοντέλο, ο ελληνοαλβανοσερβικός υπόκοσμος με τον αδίστακτο νονό της νύχτας αρχηγό του, ένας συντηρητής έργων τέχνης και ο καλύτερος αστυνόμος της ΕΛΑΣ θα αναμετρηθούν σε ευφυΐα και ταχύτητα ώστε να φτάσουν πρώτοι στην ανακάλυψη των κειμηλίων. Πρέπει όμως να πολεμήσουν όλοι εναντίον όλων, να λύσουν άλυτους γρίφους, να εισχωρήσουν στο μυαλό ενός μοναχού που πέθανε πριν από επτά αιώνες, να ερωτευτούν, να κυνηγήσουν αλλά και να κυνηγηθούν, να ταξιδέψουν στα άδυτα της βυζαντινής εποχής, τότε που η ιστορία γραφόταν από μοναχούς, Ισπανούς επιδρομείς, ληστές και Τούρκους πειρατές, Βενετούς και Φράγκους ιππότες.

«Ένα “αγγελικά” έξυπνο μυθιστόρημα, που συνδυάζει τη σύγχρονη περιπέτεια με τη βυζαντινή ιστορία και παρασύρει τον αναγνώστη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ

Κορυφαία στιγμή της κρητικής λογοτεχνικής παραγωγής αποτελεί η τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτζη, Ερωφίλη. Το έργο γραμμένο γύρω στα 1600 βλέπει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το 1637.Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο. Ο βασιλιάς της χώρας, Φιλόγονος, έχει πάρει τα ηνία της εξουσίας στα χέρια του, αφού προηγουμένως έχει σκοτώσει τον νόμιμο βασιλιά, τον ίδιο του τον αδερφό! Στην βασιλική αυλή, στο πλευρό του, βρίσκεται η γυναίκα του αδερφού του αλλά και η κόρη του Ερωφίλη. Η τελευταία είναι ερωτευμένη με έναν νέο της αυλής, τον Πανάρετο. Ο Πανάρετος είναι ο εξόριστος γιος του βασιλιά της Τσέρτσας, που φοβούμενος για την ζωή του, διατηρεί την ταυτότητά του κρυφή. Ο έρωτας των δύο νέων επισφραγίζεται με έναν μυστικό γάμο που γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι, την ώρα που ο Φιλόγονος πιέζει την Ερωφίλη να αποδεχτεί προξενιά γάμου. Τι θα συμβεί όταν ο σκληρόκαρδος βασιλιάς ανακαλύψει τον κρυφό γάμο; Θα δώσει την πατρική του ευχή ή δεν θα διστάσει μπροστά στον πληγωμένο του εγωισμό να συντρίψει τον έρωτα των δύο νέων;…
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.