Ιστορία της Ελλάδος από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (1453): Τόμος Α´ (Από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του Πελοποννησιακού πολέμου)

Pelekanos Books
1
Free sample

Η Ιστορία της Ελλάδος είναι το πνευματικό ιστορικό έργο του διαπρεπή ιστορικού, πανεπιστημιακού και ερευνητή της ιστορίας του ελληνικού έθνους, Σπυρίδωνα Λάμπρου. Στην Ιστορία της Ελλάδος περιγράφεται η αρχαία και μεσαιωνική περίοδος έως την άλωση της Βασιλίδας των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης (1453). Σκοπός της ιστορικής αυτής συγγραφής είναι η μελέτη των ιστορικών περιπετειών του έθνους, των δυστυχιών και δεινών του παρελθόντος, των αιτιών των συμφορών ώστε τα παθήματα των νεκρών να γίνουν μαθήματα ωφέλιμα δια τους ζώντας.
Read more
Collapse
5.0
1 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Pelekanos Books
Read more
Collapse
Published on
Apr 27, 2015
Read more
Collapse
Pages
603
Read more
Collapse
ISBN
9786180400496
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best For
Read more
Collapse
Language
Greek
Read more
Collapse
Genres
History / Europe / Greece
History / General
History / Historiography
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Στο μνημειώδες έργο Ιστορία του ελληνικού έθνους, ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος καταγράφει την ιστορική συνέχεια της ελληνικής φυλής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, προσπαθώντας παράλληλα να αναιρέσει την κυρίαρχη εντύπωση ότι οι χρόνοι του Βυζαντίου υπήρξαν χρόνοι παρακμής και εκφυλισμού. Θεωρεί τη βυζαντινή περίοδο αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και καθιερώνει στη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Ο τρίτος τόμος του έργου περιλαμβάνει: Μεσαιωνικός ελληνισμός – Βαθμιαίος εξελληνισμός του ανατολικού κράτους – Εισαγωγή, Τα μέχρις Ιουστινιανού, Ιουστινιανός, Τα μεταξύ Ιουστινιανού και Ηρακλείου, Ηράκλειος, Δυναστεία του Ηρακλείου, Μεσαιωνικός ελληνισμός – Η μεταρρύθμισις – Πως είχε πολιτικώς και ηθικώς το κράτος εν αρχή της μεταρρυθμίσεως, Λέων Γ΄, Κωνσταντίνος Ε΄, Πρώτη κατάλυσις της μεταρρυθμίσεως. Λέων Δ΄. Ειρήνη και Κωνσταντίνος ΣΤ΄, Δευτέρα της μεταρρυθμίσεως περίοδος. Νικηφόρος. Μιχαήλ Α΄, Δευτέρα της μεταρρυθμίσεως περίοδος. Λέων Ε΄. Μιχαήλ Β΄. Θεόφιλος, Οριστική κατάλυσις της μεταρρυθμίσεως. Θεοδώρα. Μιχαήλ Γ΄.
ο εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού για την Ελλάδα του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του γάλλου περιηγητή.
Για αρκετά χρόνια το έργο του Αμπού θεωρούνταν έως και συκοφαντικό. Πλέον όμως η κριτική αναγνωρίζει το πνεύμα του συγγραφέα: Πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα.
Ένα μοναδικό ιστορικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο, χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή.

Κάθε νόμισμα έχει και την άλλη του όψη, είναι πράγματι σπάνιο μία αρετή να μην είναι και διαστροφή μαζί. Στους Έλληνες η αγάπη για την ελευθερία ισοδυναμεί και με περιφρόνηση για τους νόμους και για κάθε νόμιμη αρχή· η αγάπη για την ισότητα εκδηλώνεται συχνά σαν άγρια ζήλια απέναντι σε όλους εκείνους που ξεχωρίζουν· ο κοντόφθαλμος πατριωτισμός γίνεται εγωισμός και το εμπορικό πνεύμα αγγίζει την απατεωνιά.
Τα γραπτά και τα σεμινάρια του Γερμανού μελετητή και ακαδημαϊκού Καρλ Κρουμπάχερ αποτέλεσαν σταθμό στη σύγχρονη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και βάση για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των βυζαντινών λογίων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Εκπαιδευμένος στα κλασικά πανεπιστήμια της Λειψίας και του Μονάχου, ο Κρουμπάχερ στράφηκε στη μεσαιωνική λογοτεχνία και συνέγραψε το μνημειώδες έργο Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας, ενώ ίδρυσε περιοδικό που αποτέλεσε το κεντρικό όργανο για τις διεθνείς βυζαντινές σπουδές. Η σημασία της βυζαντινής λογοτεχνίας, επισημαίνεται στον πρώτο τόμο, έγκειται στην ανυπολόγιστη επίδραση, που άσκησε στους ανατολικούς και σλαβικούς λαούς αλλά και στους λαούς της δυτικής Ευρώπης κατά τον μεσαίωνα. Τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η στενή της σχέση προς την κλασική φιλολογία. Ο τόμος περιλαμβάνει στα πλαίσια της Πεζογραφίας (τμήμα πρώτον): Θεολογία (δογματική και αντιρρητική, ερμηνευτική, ασκητική και μυστική, εκκλησιαστική ρητορική, συναξάρια, σειρές/συλλογές πατερικών συγγραμμάτων), Ιστορικούς και χρονογράφους.

©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.