Οδηγός Εξομολογήσεως Δεύτερη Έκδοση: Οδηγός Εξομολογήσεως κατά τις 10 Εντολές

galilea.gr

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ,  ΒΟΗΘΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

Ο απ. Παύλος λέγει ότι ο άνθρωπος πλάσθηκε μεν από τον Θεό με τεράστιες δυνατότητες, ως αντίγραφο δικό Του, αλλά με μία προοπτική. Τις δυνατότητες αυτές να τις αξιοποιήσει ο άνθρωπος όπως θέλει, αλλά μόνο για τη διάπραξη του αγαθού «αὐτού γάρ ἐσμεν ποίημα, κτισθέντες ἐν Χριστώ Ἰησού ἐπὶ ἔργοις ἀγαθοίς, οίς προητοίμασεν ὁ Θεὸς ἵνα ἐν αὐτοίς περιπατήσωμεν» Έφ.2.10.
Αν ήμασταν ελεύθεροι να κάνουμε ο,τι θέλουμε ή αν μάς εδίδετο η δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα στο καλό και στο κακό, τότε γιατί να τιμωρούμεθα αφού είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε ο,τι θέλουμε;

Ενοριακή Συντροφιά Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης

galilea.gr
Read more

Reviews

5.0
2 total
Loading...

Additional Information

Publisher
costgior
Read more
Published on
Aug 7, 2017
Read more
Pages
19
Read more
ISBN
9788822809308
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
Religion / Christianity / Orthodox
Read more
Content Protection
This content is DRM free.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Jim Forest
«Ακούσατε ότι ειπώθηκε: Να αγαπήσεις τον πλησίον σου και να μισήσεις τον εχθρό σου.

Εγώ όμως σας λέω, αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για όσους σας καταδιώκουν, για να γίνετε γιοι του Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς, γιατί τον ήλιο του τον ανατέλλει πάνω σε κακούς και καλούς και βρέχει πάνω σε δίκαιους και άδικους. Γιατί αν αγαπήσετε όσους σας αγαπούν, ποιο μισθό θέλετε να έχετε; Και οι τελώνες το ίδιο δεν κάνουν; Και αν χαιρετήσετε τους αδελφούς σας μόνο, τι περισσότερο κάνετε; Και οι εθνικοί το ίδιο δεν κάνουν; Να είστε λοιπόν εσείς τέλειοι όπως ο Πατέρας σας ο ουράνιος είναι τέλειος».

κατά Ματθαίον 5:43-46

Δεν θα πρέπει να εκλάβουμε ως εντολή κάθε διδαχή του Ιησού. Ενδεικτικά, η παραίνεση για απόλυτη πτωχεία ή για αγαμία αφορά μια μικρή μειοψηφία όσων ακολουθούν στην ζωή τους τον Χριστό. Όχι, όμως, και η αγάπη για τους εχθρούς. Η αγάπη αυτή δεν εμπίπτει στην κατηγορία του «εί θέλεις τέλειος είναι». Αντιθέτως, ανήκει στα θεμελιώδη του Χριστιανισμού. Ο Χριστός μάς την δίδαξε και άμεσα και με τις παραβολές Του και με την ίδια Του την ζωή. Ωστόσο, παραμένει η πιο δύσκολη όλων, αφού αντίκειται στις φυσικές ροπές του ανθρώπου και αξιώνει προσευχή, διάκριση και καθημερινή εξάσκηση. Παράλληλα με μια στοχαστική εμβύθιση στην Αγία Γραφή, στους βίους των αγίων και στην σύγχρονη ιστορία, ο Jim Forest μάς δωρίζει » εννιά αρχές ζώσας αγάπης», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η «προσευχή για τους εχθρούς», η «συγχώρηση», η «αναγνώριση του Ιησού στο πρόσωπο των άλλων» και το κάλεσμα να «γυρνάμε και το άλλο μάγουλο». Ακόμη κι αν οι αρχές αυτές δεν ελαφραίνουν το βάρος που φέρει η εντολή ν’ αγαπάμε τους εχθρούς μας, τουλάχιστον την καθιστούν έναν στόχο που αξίζει να παλέψουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Κοντάκιον
[…] Το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού είναι ένας βοηθός για τους Ιερείς, Ιεροψάλτες και για το Ευλογημένο Ποίμνιο της Εκκλησίας μας. Είναι ξεχωριστά κάθε στάση των Χαιρετισμών ανά Εβδομάδα και ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ όλος μαζί. Η επικρατούσα βέβαια Παράδοση υποστηρίζει ότι ο Ύμνος αυτός ονομάζεται «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ», επειδή οι κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως, όταν κατά το έτος 626 διασώθηκαν από τους Αβάρους, (οι Αβάροι ήταν Ασιατικός λαός, καταγωγής ταταρομογγολικής. Κατά το 626 απωθήθηκαν από την Κωνσταντινούπολη που είχαν πολιορκήσει. Η Σωτηρία της πόλης αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο), «Ορθοστάδην… κατά την νύχτα εκείνην τον ύμνον τη του Λόγου Μητρί γηθόμενοι έμελψαν». Το Πνεύμα της επικρατούσας αυτής Παράδοσης αποπνέει το Κοντάκιον: «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, αναγράφω σοι η πόλις σου Θεοτόκε…». […]Από τον Πρόλογο του Μητροπολίτου Αχαΐας Μελέτιου Α΄.
Χρήστος Γιανναράς
Περιλαμβάνει δεκαέξι κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1964 έως το 1966 και χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Α. Η κρίση της προφητείας, Β. Η αίρεση και Γ. Η ορθοδοξία χτες και σήμερα. Το βιβλίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς τα κείμενα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν ένα είδος σύντομης και ευρύτερα προσιτής εισαγωγής σε όλη την κατοπινή και περισσότερο εξειδικευμένη γραφή του συγγραφέα. Αν και γραμμένο πριν από τόσα χρόνια πραγματεύεται το επίκαιρο μέχρι σήμερα θέμα της αλλοτρίωσης μέσα από τον ξενόφερτο πιετισμό των θρησκευτικών, παρα-εκκλησιαστικών οργανώσεων, την παραφθορά και αλλοίωση της εκκλησιαστικής, λαϊκής ευσέβειας, τον ψευτο-επιστημονισμό σαν άλλοθι μιας ακαδημαϊκής θεολογίας που νεκρώνει την αλήθεια της Εκκλησίας, την χωρίζει από τα υπαρκτά προβλήματα του ανθρώπου αλλά και από την ευχαριστιακή εμπειρία και την άσκηση. Τα κείμενα του συγγραφέα αποτελούν μέρος της αρχικά αδύναμης αλλά προοδευτικά ευρύτερης αντίδρασης στην αλλοτρίωση.
©2017 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.