Εκκλησιολογία και Ύπαρξη

Free sample

Η θεμελίωση της Εκκλησιολογίας όλου του θεολογικού οικοδομήματος της εν Χριστώ ζωής για τον βυζαντινό Πατέρα της Εκκλησίας μας Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, βρίσκεται και αναπτύσσεται πάνω στους άξονες της Χριστολογίας και Πνευματολογίας.
Το ξεκίνημα, βασική αρχή, για να εισαχθεί ο πιστός στην Εκκλησία είναι το Βάπτισμα. Είναι αυτό το οποίο εισάγει όλο τον άνθρωπο στο σώμα Του. Είναι το μυστήριο που ενδύει τον πιστό, τον Χριστοποιεί, τον χαριτώνει, μαζί με όλες τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, προσθέτοντας τον στο εσχατολογικό σώμα της Εκκλησίας, για να μπορεί να γεύεται την Βασιλεία του Θεού.
Για να κατορθώσει να φτάσει ο πιστός σε αυτή την πληρότητα, την τελείωση, την ολοκλήρωση, ο Άγιος θεωρεί ότι αυτό επιτελείται μόνο με την θεία Ευχαριστία. Άλλωστε αυτό είναι το Α και το Ω σύμφωνα με την Εκκλησιολογία του Καβάσιλα, αυτό είναι το ένα και μοναδικό μυστήριο και το διαλαλεί συνεχώς, δηλαδή ότι «Σημαίνεται ἡ ̓Εκκλησία ἐν τοῖς μυστηρίοις οὐχ ὡς ἐν συμβόλοις». Ταυτίζει επομένως την Εκκλησία, το «σώμα και αίμα Χριστού», με την ευχαριστιριακή «βρώσι και πόσι» (Ιω. 6,55) και διακηρύττει ότι η Εκκλησία δια της θείας μεταλήψεως ανανεώνει συνεχώς την ταυτότητά της, την ενότητά της με τον Χριστό, εκεί όπου και φανερώνεται ως το «Κυριακόν σώμα Του». Ο Χριστός ως Κεφαλή του σώματος, είναι Αυτός που δίνει σε όλη την ανθρώπινη ύπαρξη τη θεοποιό και μεταμορφωτική Του Χάρη, με τη συνέργεια πάντα του Αγίου Πνεύματος και την τελειοποιεί σε εν Χριστώ Ύπαρξη.
Αυτή λοιπόν η πλήρης ένωση κτιστού-Άκτιστου, δεν συντρίβει τα όρια του χώρου και του χρόνου, αλλά αντιθέτως τη μεταλλάσσει, τη μεταποιεί και την εισάγει στην Αναστάσιμη άφθαρτη διάσταση της εν Χριστώ ζωής. Η μυστηριακή αυτή, ανασυγκροτημένη και ξαναδομημένη κτίση για τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα είναι η Εκκλησία των εσχάτων. Είναι η μεταμορφωμένη Εκκλησία, η οποία δεν είναι πλέον μια στατική κατάσταση ή όπως την κατανόησαν μερικοί ως ένα ιερό καθίδρυμα που δρα μέσα στον κόσμο, αλλά είναι μια ζώσα Εκκλησία η οποία έχει καινούργιες διαστάσεις, νέες λειτουργίες και προπάντων σε αυτήν φανερώνεται η ζωή του σώματος του Αναστάντος Χριστού, φανερώνεται η Βασιλεία Του. Έτσι τα πάντα μπορούν εφεξής να συγκροτηθούν μέσα σε όλη την Ύπαρξη, μέσα σε όλη την κτίση, με τρόπο καινό, δηλαδή με τρόπο Θεανθρώπινο. Ο Χριστός είναι η αρχή και το τέλος όλης της δημιουργίας. Είναι η ρίζα, η Άμπελος, και εμείς τα κλήματα κατά τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, Αυτός ο Θεάνθρωπος, ο ενσαρκωμένος Χριστός, όπου μαζί με τη χορηγία, με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος, γίνονται η αιτία ώστε η κτιστή και χοϊκή ύπαρξη, να θεμελιωθεί εν Χριστώ στους κόλπους της Εκκλησίας, μιας Εκκλησίας που μοναδικός της στόχος είναι, να αγιάζει, να ανακαινίζει και να μεταποιεί, το φθαρτό σε άφθαρτο, το γήινο σε ουράνιο, το θνητό σε αθάνατο.
Read more
Collapse
5.0
1 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Presence
Read more
Collapse
Published on
Jul 16, 2019
Read more
Collapse
Pages
100
Read more
Collapse
ISBN
9788834156919
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Greek
Read more
Collapse
Genres
Religion / Christianity / Orthodox
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse
Eligible for Family Library

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το σύμπαν αποτελεί ένα μυστήριο με άγνωστες διαστάσεις. Η Γη είναι πραγματικά πολύ μικρή σε σύγκριση με το απέραντο σύμπαν. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί έναν ιδιαίτερο και εξαιρετικά πολύπλοκο πλανήτη. Σύνθετοι μηχανισμοί συντονίζονται με εξαιρετική ακρίβεια για να συντηρήσουν τη ζωή στον πλανήτη Γη. Τύχη ή Δημιουργία;
Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή των εντυπωσιακών επιστημονικών ανακαλύψεων και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών είναι πολλές οι θρησκείες και οι θεωρίες που διεκδικούν την αποκλειστικότητα στην αλήθεια ή διεκδικούν ένα μέρος της αλήθειας σχετικά με τη Δημιουργία και γενικότερα με την ύπαρξη του Θεού. Είναι φυσικό ο άνθρωπος να προβληματίζεται, να αμφιβάλλει και να εκφράζει σημαντικά και ουσιαστικά ερωτήματα όπως: Ποιος είναι ο Θεός που δημιούργησε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο και γιατί; Σε ποιον Θεό να πιστέψω; Γιατί ο ορθόδοξος χριστιανισμός να έχει την αποκλειστικότητα της αλήθειας και όχι κάποια άλλη θρησκεία; Μήπως όλες οι θρησκείες κατέχουν με τον τρόπο τους την αλήθεια; Ποια είναι τελικά η αλήθεια και πως αποδεικνύεται; Σε αυτό το συνονθύλευμα των αμφιβολιών, της σύγχυσης, της αποστασίας, της κρίσης, του χάους ιδεών και των εκφράσεων αθεΐας υπάρχει το κλειδί ώστε ο άνθρωπος να πλησιάσει πιο κοντά στην Αλήθεια…
©2020 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.