Cartea mea cu filme. Europa: O călătorie subiectivă prin cinematografia mondială de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI

ePublishers & Editura Coresi
Free sample

My Book of Movies. Europe. A Subjective Journey through the World’s Movie Industry of the End of the 20th Century and the Beginning of the 21st Century

This book is in Romanian. It is a guide to the movies created by the greatest Europe-born film directors.

Cartea mea cu filme. O călătorie subiectivă prin cinematografia mondială de la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI. Europa de Andi Dumitrache este o enciclopedie a filmelor de excepţie realizate de regizori născuţi în Europa (chiar dacă mulţi dintre ei au activat peste Ocean). Este un ghid pe care fiecare dintre noi îl putem folosi pentru a ne orienta în domeniul vast al cinematografiei mondiale, astfel încât să evităm filmele proaste şi să ne îndreptăm către capodopere ori de câte ori simţim nevoia de a lua contact cu a şaptea artă.

Domnul Emil Bojin îl prezintă astfel pe Andi Dumitrache, autorul acestei cărţi:

Andi este un entuziast şi un generos. Anunţă prietenii că undeva rulează un film, îi sună să le reamintească, se duce în Croaţia să vadă un balet, face coadă la Sala Radio pentru Misha Katz, intră în Cinematecă să mai vadă o dată un film de Antonioni. Găzduieşte în casa lui cineclubul „Salata de filme”, unde prezintă amicilor filme din Albania, Italia sau Oceania.
Primele pelicule le-a văzut într-un mic orăşel de munte, la cinematograful cu program săptămânal, dar venirea în Bucureşti i-a revelat filmul ca mai mult decât o istorie în imagini.
Contactul cu Cinemateca l-a imersat într-o lume nouă, iar regizorul care a produs o revoluţie în viziunea lui despre film, ca şi despre viaţă, este Michelangelo Antonioni; la mai bine de jumătate de secol, „tetralogia alienării” o vede mai actuală ca niciodată.
Este un paradox faptul că majoritatea filmelor „de artă” le-a văzut în întunecatul deceniu ’80, unde se făcea coadă nu doar la pâine, ci şi la Cinematecă, la Muzeul Colecţiilor (unde îşi sucea gâtul după un stâlp), sau la Casa Studenţilor. Iar faptul că îşi începe cartea cu anul 1984 se explică prin profunda impresie pe care i-a lăsat-o „Amadeus”, film realizat în acel an.
Andi nu vorbeşte decât de filmele pe care le-a văzut (vreo 1000 aici), despre care îşi prezintă impresiile strict subiective.
Andi nu are nicio pretenţie că această carte ar fi vreo istorie a filmului sau că el ar fi vreun critic de film; el a dorit să împărtăşească o bucurie şi să ofere o orientare prietenoasă cinefililor pe acest tărâm cu atâtea forme de relief. Şi totuşi, are şi criterii obiective: validarea filmului la festivaluri; notorietatea regizorului; valoarea artistică în contrast cu aspectele comerciale.
Ne-a unit admiraţia pentru Fellini; aşa că i-am oferit drept dar, pentru această carte, răspunsul marelui regizor la scrisoarea pe care i-am trimis-o la doar câteva zile după Revoluţie, într-un plic pe care am scris numai „Federico Fellini – Roma”; de unde să fi ştiut atunci adresa exactă?
Sunt şi eu un entuziast… ca şi Andi.

Emil Bojin, un alt cinefil

 

Read more
Collapse

About the author

 Andi Dumitrache s-⁠a născut pe 7 ianuarie 1966 în localitatea Măgureni, județul Prahova. Școala generală a urmat-⁠o în localitatea natală, iar liceul la Câmpina.

Între 1985–⁠1990 este student la Facultatea de Utilaj Tehnologic din București, iar în 2003 obține titlul de doctor în științe inginerești. În anul 2007 absolvă și Facultatea de Drept, în același an obținând și un masterat în științe administrative la S.N.S.P.A. București.

După terminarea primei facultăți a lucrat ca cercetător științific timp de 9 ani, după care s-⁠a transferat în administrația publică.

În cariera profesională a scris diverse articole cu caracter științific în reviste de specialitate, iar în anul 2014 a fost unul din cei doi coordonatori ai echipei de evaluare a sistemului de inspecție a muncii (HSE) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, echipă constituită la Luxembourg din reprezentanții ai șapte state membre UE.

Dragostea pentru cinema a descoperit-⁠o în primii ani ai studenției, în anii ’80 ai secolului trecut devenind un vizitator frecvent al Cinematecii Române din str. Eforie, unde viziona peste 300 de filme pe an.

Filmul nu l-⁠a atras doar din ipostaza de cinefil, ci a trecut și în spatele aparatului de filmat, în calitate de regizor, scenarist sau producător amator, realizând diverse scurt-⁠metraje documentare sau de ficțiune. Documentarul <i>București anul zero</i> (2007) a fost proiectat la Cinema Tinerimea Română din București, în cadrul unei manifestări a Cineclubului Lumière.

Pe 10 ianuarie 2010, împreună cu un grup de pasionați ai filmului, înființează Cineclubul Salata de filme, în cadrul căruia se organizează vizionări sau se scriu scenarii și se realizează filme de scurt-⁠metraj. În 2011, cu o parte din membrii cineclubului, participă la concursul The 48 Hour Film Project de la Brașov, unde câștigă premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun montaj și cea mai bună coloană sonoră cu filmul Supraexpunere (2011). Filmul a reprezentat România la festivalul internațional Filmapalooza 2012 din Taos, New Mexico, SUA, alături de alte filme realizate în 100 orașe de pe toate meridianele globului.

Read more
Collapse
Loading...

Additional Information

Publisher
ePublishers & Editura Coresi
Read more
Collapse
Pages
540
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best For
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
Performing Arts / Film / General
Performing Arts / Film / Reference
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.