”Pentru prima oara în literatură română apare ideea de corporaţie, de stat în stat, cu reguli noi ce schimbă oameni. Alix Albu trăieşte visul corporatist, are un job bine plătit, urcă ierarhic şi realmente se trezeşte dezbrăcat de vise, de umanitate, de tot ceea l-a înconjurat când a crescut. Singurul lui reper în lumea reală este prietenul lui, naratorul.
Sunt două personaje importante în roman. Pe de o parte îl avem pe Alix Albu, cel care termină facultatea şi, atras de mirajul unei cariere corporatiste, se angajează într-o multinaţională. Pe de altă parte îl avem pe prietenul lui, personajul narator, care îşi continuă visul din facultate şi alege cariera profesorală. Până în punctul acesta asistăm la o tipologie pur romanescă: un tânăr care îşi sacrifică o parte din timp ca să câştige mai bine şi altul care îşi sacrifică o parte din venituri ca să trăiască mai bine. Pe de altă parte, ca şi în prima creaţie a scriitoarei mele preferate, există şi un al treilea personaj, cel care îi uneşte întotdeauna pe cei doi și care domină întreaga carte: scrisul.
Raluca cochetează cu scrisul de când ne-am cunoscut. Cochetează cu scrisul în stil boem, în stil didactic, încearcă să se supravegheze, apoi îşi lasă stilul să umble liber. Cu toate acestea, în tot ceea ce scrie ea există valenţa scriitorului, zbaterea aceea a omului care vrea să creeze. Alix Albu, alter egoul autoarei noastre este cel care descoperă Scrisul după o experienţă corporatistă de 10 ani.”
Alix Drăguță, Prof. Liceul Teoretic Ion Barbu, Pitești.
Raluca Barbu, scriitoare româncă originară din Piteşti și adoptată de Cluj-Napoca timp de douăzeci de ani, locuieşte în prezent în Statele Unite ale Americii împreună cu fiica și soțul ei. Cu studii la Facultatea de Istorie și Filosofie Babeș Bolyai, un deceniu de experiență într-una dintre cele mai mari corporații din România și zece ani dedicați PR-ului și marketing-ului, se păstrează fidelă literaturii. Scrie proză încă din adolescență, iar cărțile sale au fost publicate în limba română, iar mai nou, și în engleză.
A scris pentru Acribia, revista Facultății de Biblioteconomie din Cluj-Napoca, a colaborat cu revista online LaPunkt pe teme cinematografice, și a publicat eseuri în Apostrof, revista Uniunii Scriitorilor.
Subiectele cărților sale de ficțiune și non-ficțiune abordează teme universale precum transformarea adolescentului în tanăr adult (Orașul din viața mea), primul contact cu maturitatea și asumarea unei cariere și a unui destin (Corporatistul), maternitatea (Selfie în oglindă) și jurnalul de călătorie (Vacanță americană). Cărțile Ralucăi, sigilate printr-un stil literar propriu, ușor poetic, invită cititorii într-un univers familiar cu care pot rezona sau îi plimbă prin lume, lăsându-i liberi să descopere frumusețile ascunse în natură sau în natura umană.
Cărți de Raluca Barbu:
"American Vacation. 12,000 Miles Into the Wild West" - KDP, 2021, Chicago, USA
“Vacanță americană. 20.000 de km în vestul sălbatic” – Google Play Books, 2020, Chicago, USA
“Terapie prin scris”, Google Play Books, 2018, Chicago, USA
„Selfie în oglindă. Când femeia devine mamă”, Editura Herald, București, România 2014; ediția a II-a, Google Play Books, Chicago, USA, 2020
„Corporatistul”, roman, Editura Tracus Arte, București, România 2012
„Orașul din viața mea”, Editura Grinta, Cluj-Napoca, România 2007