Billy och den konstiga dagen

Bonnier Carlsen
Ages 5 & Under
Free sample

Billy drömmer en fantastisk dröm där han åker runt i en fin trampbil som han sett i leksaksaffärens fönster. När han vaknar minns han också att det är hans födelsedag. Kan det bli en trampbil? Nej, paketet som Billys mamma har på frukostbrickan är för litet. Men det är i alla fall en bil, en jätteliten bil.
Det blir en konstig dag, ingen har tid med Billy. Ingen verkar bry sig om att Billy fyller år. Men fullt så illa är det inte. Alla har varit upptagna med att förbereda ett fantastiskt kalas för Billy. Och vad är det i den där jättestora presenten som är från dem alla?

Birgitta Stenbergs och Mati Lepps sjunde bok om Billy, här i nytt format.Illustratör: Mati Lepp

Read more
Loading...

Additional Information

Publisher
Bonnier Carlsen
Read more
Published on
Mar 1, 2006
Read more
Pages
32
Read more
ISBN
9789163881602
Read more
Read more
Read more
Language
Swedish
Read more
Genres
Juvenile Fiction / General
Read more
Content Protection
This content is DRM free.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Billys mormor bor mest utomlands, men nu ska hon komma på besök. Billys mamma börjar snart muttra något om att hon anar det värsta när mormor drar in i huset. Och mycket riktigt: på nolltid plockar hon först fram sitt sällskapsdjur, råttan Amalia, och varvar ner stående på huvudet mot en vägg. Billy är fascinerad! Men detta är ändå bara början. På bussen hoppar Amalia över till en främmande killes jacka. Hon har känt lukten, eller i hennes nos snarare doften, av killens råtta Jojje som sitter innanför jackan. Vad som händer innanför jacka vet vi ju inte riktigt, men det hoppas och far något alldeles väldigt där inne. För att riktigt trassla ut svansar och tassar blir Kasper, som killen heter, tvungen att följa med hem till Billy. Blir Billys mamma glad att se dem alla? Tror inte det men saken klaras upp och separationen löper smärtfritt med bara enstaka tårar. Billy kommer över sin rädsla för råttor och kommer fram till att det inte är så himla farligt att vara lite annorlunda. Men han avböjer vänligt men bestämt mormors erbjudande om att få en egen liten råtta. Mamma pustar ut. Birgitta Stenberg har helt avsiktligt valt ett djur som får många av oss att rysa till och som inte ses som odelat gulligt. Men det mesta är bara fördomar och okunskap när det gäller råttor och t ex ormar. Blir man bara lite bekant respekterar man dem istället. Mati Lepps råttor är lätta att älska! Och man blir inte så överraskad att mamman till en kvinna som går omkring med en brandbilsröd kvastfrisyr är lite kaxig och crazy Som alltid är Matis bilder fulla av detaljer och blinkningar åt tidigare Billy-böcker.

Illustratör: Mati Lepp,

Omslagsformgivare: Monica Stein
Billy och hans mamma är ute och leker i snön. Åker kälke och bygger en snö-Billy, men så måste mamman gå in, och då kommer arga Lotta. Hon är så arg att hon måste hoppa jämfota. Hennes mamma och pappa vill att hennes lillebror ska flytta in i hennes rum. Billy tycker det låter ganska trevligt för han har inga syskon och skulle gärna ha vilja ha en liten bror i sitt rum. Arga Lotta har bestämt sig för att rymma och frågar om Billy vill följa med. Egentligen vill inte Billy följa med, men han tänker att det kanske kan vara bra för man vet ju aldrig vad som kan hända Lotta ute i skogen. Hon kanske bryter benet eller någonting. Men först måste de hämta lite matsäck, så de går in till Billy och smyger åt sig en matsäck med ost, korv, bananer, läsk och marmelad, och glasspinnar, pizza, kanelbullar och blåbär. De tar kälken. Arga Lotta får sitta medan Billy puttar på. Det går bra i nedförsbacken, men inte när de kommer ut på gatan. Då blir det för tungt. Matpaus, bestämmer Lotta, och så gör de i ordning en picknick på kälken, men de goda dofterna sprider sig och grannens jättestora hund Ruffe kommer och sätter i sig av godsakerna. Billy kommer på att han kan få vara draghund, så de spänner för Ruffe och sätter sig på kälken. Han drar genast iväg, men inte ut i skogen, utan rakt in trädgården till sitt eget hus. Där bor tant och farbror Storm, som öppnar dörren när de hör Ruffe och då ser de Billy och Lotta. Snart kommer Billys mamma och Lottas mamma och pappa. Lottas pappa berättar att han ska bygga ett eget rum till Lottas lillebror. Billys mamma säger: - Billy, nästa gång måste du säga till! Jag vill ju också rymma ibland, och då kan vi ju ge oss iväg tillsammans! Detta är Birgitta Stenbergs och Mati Lepps tionde bok om Billy. Den finurlige lille runde killen, hans mamma och hans kompis Lotta har under det senaste decenniet klivit rakt in i de svenska barnboksläsarnas hjärtan.

Illustratör: Mati Lepp
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.