TÜRKİYE’DE KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK VE GELENEKSEL SAĞLIK UYGULAMALARI

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
· Rating Academy Ar-Ge Yazılım Yayıncılık Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon Ticaret Limited Şirketi
4.5
6 reviews
Ebook
450
Pages

About this ebook

ÖNSÖZ

Geçmişten günümüze kültür yaşamın her alanını etkilediği gibi, hayatın tüm alanlarından da etkilenmekte ve değişmektedir. Çeşitlenen kültürlerle birlikte sağlık algısı, sağlığı koruma, sağlığı geliştirme, erken tanı ve hastalıklarla mücadele etme yolları da çeşitlenmektedir. Bu çeşitlilikler sağlık çalışanlarının bütüncül bir yaklaşımla bakım vermesini zorlaştırmakta kendi kültürüne farklı gelen kültürden olan bireylere sağlık hizmeti sunarken olumsuz deneyimler yaşamasına neden olabilmektedir. Sağlık çalışanlarının amacına uygun bir sağlık hizmeti için hizmet verdiği bireylerdeki çeşitlilikleri görmesi ve göz ardı etmemesi beklenmektedir. İşte tam da bu noktadan Türkiye’deki kültürel çeşitliliklerimiz ve sağlık çalışanlarının bu konuya yönelik farkındalık, duyarlılık ve yeterliliklerini geliştirmeye yönelik ulaşılabilen kapsamlı bir kaynağa ulaşılamamış böyle bir kitabın alana katkı sağlayacağı düşünülmüştür.

Kitabın içeriği literatür doğrultusunda, inanç ve etnik yapı gibi yaklaşımlardan uzak, sağlık çalışanlarına kültürel çeşitliliğe yönelik daha çok bir farkındalık uyandırmak amacıyla oluşturulmuştur. Kitapta Ahıska, Azeri, Alevi, Arap, Arnavut, Bulgaristan Muhaciri, Çepni, Çerkez, Ermeni, Gagavuz, Girit, Gürcü, Kürt, Manav, Pomak, Roman, Tatar, Terekeme, Türkmen, Süryani, Yezidilerin geleneksel sağlık ve hastalık uygulamalarının yanı sıra “Kültürel yapının evrensel değerleri” başlıklı özgün bir bölüm de dahil olmak üzere toplam 22 bölüm bulunmaktadır. Her bir bölüm içinde geleneksel sağlık ve hastalık uygulamalarının yanı sıra iletişim özellikleri, aile içindeki rol ve görevler gibi sağlık hizmetlerini etkileyecek özellikler yer almaktadır. Bölüm yazarları belirlenirken daha çok kendi kültürü, kendi kültürüne yakın ya da geçmişte akademik çalışmalar yaptığı bölümleri yazması istendi. Bölümler yazılırken bazı bölümlerle ilgili literatürün sağlık alanında oldukça sınırlı olduğu görüldü. Böyle durumlarda yazalar kültürden olan bireylerle derinlemesine ve odak grup görüşmeleri yaparak bu görüşmeleri bölüme aktardılar. Bir bölüm ise tamamen yazarın kişisel bakış açısı ve deneyimlerini içermektedir. Her bir bölümde kültüre yönelik vaka örneklerine de yer verilmiştir. Bazı bölümlerde kültüre yönelik fotoğraflara da yer verilmiştir. 

Yaklaşık üç yıl gibi bir zaman dilimine yayılan bu kitabın hazırlanma sürecinde yazarlardan olumlu geri bildirimler alındı. Yazarlar, kendi bölümlerini yazarken bazıları kendi kültürünü derinlemesine tanıma fırsatı bulduğunu ya da araştırdığı kültürden etkilendiğini, görüştüğü kaynak kişilerle dostluk geliştirdiğini, aynı konuyla ilgili yeni çalışmalar yapmak istediklerini bildirdiler. Henüz kitap yayınlanmadan oluşturulan ilk farkındalık ve duyarlılığın tüm okuyucularımızda oluşturulmasını, bu konularla ilgili sağlık alanında daha çok araştırmalar yapılmasını diliyor ve katkılarından dolayı tüm yazarlara teşekkür ediyorum. Yazarların yanı sıra kapakta kullanılan fotoğraflar için Dr. Öğretim üyesi Ayten ÇALIK'A teşekkür ediyorum.

Prof. Dr. Gülbu TANRIVERDİ


Ratings and reviews

4.5
6 reviews

About the author

Editör Hakkında

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'ndan 1992 yılında mezun olan Tanrıverdi, yüksek lisansını (1999) ve doktorasını (2003) aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Halk Sağlığı Hemşireliği alanında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası sekiz yıl Sağlık Meslek Lisesinde öğretmenlik yaptıktan sonra 2000 yılında Atatürk Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak göreve başlamıştır. Tanrıverdi 2005’de yardımcı doçent, 2011’de doçent, 2017’de ise profesör olmuştur.

Tanrıverdi Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı, Müdür yardımcılığı, Müdürlük, Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite Kalite Danışma Kurulu Üyeliği, Üniversite Klinik Etik Kurul Üyelinin yanı sıra çok sayıda kurul ve komisyonlarda görev almıştır. Tanrıverdi çok sayıda derneğin üyesi, bilimsel derginin yayın kurulu, editör kurulu ve bilimsel kurul üyesidir.

Tanrıverdi 2009'dan beri ÇOMÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin yönetim kurulu üyesi olup, 2012-2015 yılları arasında Merkezin Müdürlüğünü de yürütmüş bu alanda çok sayıda araştırma, etkinlik, konferans ve panel düzenlemiş ve radyo, televizyon programlarında yer almıştır.

İlk araştırması 1999 yılında yayınlayan Tanrıverdi’nin 68 makalesi ve ulusal ve uluslararası kongrelerde sunduğu 100’e yakın bildirisi bulunmaktadır. Tanrıverdi 2000 yılından beri kültürün sağlık ve hemşirelik üzerindeki önemini konu alan çalışmalar yapmaktadır. Tanrıverdi Kültürlerarası Hemşireliği konu alan 50’nin üzerinde davetli konuşmacı olarak sunum yapmıştır. Kültürlerarası Hemşireliğı konu alan ikisi uluslararası olmak üzere toplam 17 kitap bölümü ve dört kitabı bulunmaktadır. Tanrıverdi hemşirelerde kültürel yeterliliği geliştirmeye yönelik çok sayıda farkındalık eğitimleri, sempozyum, kongre, çalıştaylar, kurslar, seminerler düzenlemiş, radyo ve televizyonlarda programlar yapmış, projeler yürütmüş, tez danışmanlıkları yürütmüştür. Kültürlerarası Hemşirelik alanında Türkiye’deki ilk Modeli geliştiren araştırmacı olmasının yanı sıra Kültürlerarası Hemşirelik Derneğinin kurucu üyesi ve başkanıdır.


Prof. Dr. Ayla Bayık Temel

Ayla Bayık Temel, İzmir’de 1954 yılında doğdu, 1971 yılında Ege Üniversitesi Yüksek Hemşirelik ve Sağlık Teknikerlik Yüksekokuluna girdi, 1975 yılında öğrenci hemşire olarak Brompton Chest and Heart Hospital London de uygulamalar yaptı ve 1976 yılında bu okulun öğretmenlik bölümünden mezun oldu. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulunda Halk Sağlığı Hemşireliği alanında doktora eğitimini (1983) tamamladı, doçent (1987) ve profesör (1995) ünvanı aldı, 2019 yılında emekli oldu. 16 yüksek lisans ve 18 doktora tezi yönetmiştir, Uluslararası/Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan 84 makalesi, ulusal 18 kitap bölüm yazarlığı, uluslararası 3 kitap bölümü yazarlığı, ulusal 8 kitap editörlüğü yapmış, 20 projede yürütücü olarak görev yapmıştır. Akademik çalışmaları sürecinde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Uluslararası Yaşlılık Enstitüsü bursu, İsrail The Golda Meir bursu, Hollanda hükümeti bursu ile Malta, Hayfa ve Zagrep’te alanı ile ilgili kurslara katılmıştır. Anabilimdalı başkanlığı, farklı kurumlarda yönetim kurulu üyelikleri, senatörlük gibi yöneticilik görevleri yürütmüştür. Özdeğerlendirmesine göre kendisini en iyi tanımlayan özellikler; sabırlılık, yardımseverlik, fedakarlık, gönüllü çalışmalar, mesleğe adanmışlık, seyahat etme ve yeni kültürler tanıma, meraklılık, kendini geliştirme isteği, üretken olma, öğrenme ve bilgilerini paylaşma ve araştırmacı ruhudur. 


Prof. Dr. Birsel Canan Demirbağ

Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Halk Sağlığı ve Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı alanında iki doktora; Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı ve Texas Tech University, School of Nursing, Public Health Nursing iki yüksek lisansa sahip olan Prof. Dr. Birsel Canan DEMİRBAĞ İstanbul Üniversitesi, Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’ndan mezun olmuştur. Lisans, yükseklisans ve doktora seviyesinde birçok öğrenci yetiştirmiş, halk sağlığı alanında değerli çalışmalar ve makaleler yayınlamıştır. Evli ve 3 çocuk annesi olan Demirbağ halen KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde görevine devam etmektedir.


Prof. Dr. Emel Taşçı Duran

2000 yılında lisans eğitimini Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek okulunda tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimini 2004 yılında, doktora eğitimini 2009 yılında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında tamamlamıştır. 2002-2009 yılları arasında Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulunda Arş. Gör. Olarak çalışmış ve aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimini yapmıştır. 2009 yılından beri Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği AD.’nda görev yapmaktadır. 


Prof. Dr. Fatma Eti Aslan

Florance Nightingale Hemşirelik Fakülte’sinden 1985 yılında mezun oldu. Yüksek Lisansını 1988, Doktorasını 1992 yılında tamamladı. 1999 yılında Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Doçenti, 2006 yılında ise Profesör oldu.

Hemşirelik Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarında program başkanlığı yanı sıra Cerrahi, Acil Bakım, Ağrı, Ameliyathane ve Cerrahi Yoğun Bakım, Sağlığın Değerlendirilmesi ve Semptom Kontrolü derslerinin teori ve uygulamalarını sürdürmektedir.

Ellinin üzerinde doktora ve yüksek lisans tez’ine danışmanlık yaptı. Halen 12 uluslararası/ulusal mesleki derginin danışma kurulu üyesi olan Eti Aslan’ın, 34’ü uluslararası, yüzün üzerinde yayımlanmış bilimsel makalesi bulunmakta olup, beş kitap yazarlığı, yedi kitapta bölüm yazarlığı ve yedi kitap editörlüğü bulunmaktadır. Ulusal ve Uluslararası birçok bilimsel toplantıda oturum başkanı, ve konuşmacı olarak bulunmuştur.

Prof. Dr. Fatma Eti Aslan halen Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi/Dekan ve Hemşirelik Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.


Prof. Dr. Hacer Çetin 

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Hemşirelik Yüksekokulu’ndan mezunudur(1989). Yüksek lisansını(YL) Hacettepe (Hemşirelik,1995) ve Ankara (Halk Sağlığı, 1991) Üniversitesi’nden iki ayrı YL alanda yapmıştır. Doktorayı H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD’dan aldı (2004). Çalışmaya Çukurova Üniversitesi(1985) ve H.Ü. Çocuk Hastanesinde Hemşire(1987-1994) olarak çalışmıştır. Daha sonra H.Ü. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır(1994-2005). Mersin Üniversitesi’nde İçel Sağlık Yüksekokulunda Yrd. Doç. Dr. Ünvanı ile çalışmaya (2005) başladı. Doçentlik ünvanını Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında aldı(2013). Profesörlüğe Mersin Üniversitesi’nde yükseltildi(2019). Halen Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde görev yapmaktadır. Temel çalışma alanları çocuk sağlığı, hemşirelik, çocuk koruma, hasta ve personel sağlığı, sağlığı geliştirme, yaşam boyu sağlık konularıdır. Bekar ve İngilizce bilmektedir.


Prof. Dr. Rahşan Çevik Akyıl

1974 yılında Afyon da doğan Rahşan ÇEVİK AKYIL evli ve bir çocuk annesidir. 1998 yılında Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’nda lisans, 2002 yılında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği’nde yüksek lisans, 2010 yılında da yine aynı üniversitenin İç Hastalıkları Hemşireliği’nde doktorasını tamamlamıştır. 2010 yılında Yardımcı Doçent, 2015 yılında Doçent, 2020 yılında da Profesör ünvanlarını almıştır. 1998-20102yılları arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde, 2012-2019 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Yüksekokulu’nda görev yapmıştır. 2019 yılından beri Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.


Prof. Dr. Sema Kuğuoğlu

Prof. Dr. Sema Kuğuoğlu, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’ndan lisans, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı’ndan uzmanlık (1989) ve Hemşirelik Ana Bilim Dalı’ndan doktora (1995) diplomasını aldı. Marmara Üniversitesi (M.Ü) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü, M.Ü Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve M.Ü Hemşirelik Yüksekokulu kurucu üyelerinden olan Prof. Kuğuoglu; 1998’de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda doçent, 2006’da profesör oldu. 1999-2019 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 10’ un üzerinde Hemşirelik Fakültesinde davetli misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve lisans, lisans üstü teorik-klinik hemşirelik programlarına yönelik inceleme ve gözlem yaptı. 2013-2016 yılları arası ABD’de klinik hemşire, 2016-2018 yılları arasında Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Kuğuoğlu, halen İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olup, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora Programında Kültürlerarası Hemşirelik: Kavram, Teori, Araştırma ve Uygulama dersini yürütmektedir. Transcultural Nursing Society (1999-….) ve Kültürlerarası Hemşirelik Derneklerine üyedir. 


Prof. Dr. Ümran Sevil

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’ndan 1981 yılında mezun olmuştur. Ege Üniversitesi SBE Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında 1984’de yüksek lisansını ve 1992’de doktorasını tamamlamış, 1997’de Doç. Dr. ve 2007’de profesör ünvanını almıştır.

Sevil’in yayınlanmış yüzün üzerinde uluslararası ve ulusal makalesi, iki yüzün üzerinde bildirisi, yirmiyi geçen kitap ve bölüm yazarlığı bulunmaktadır. Yirmiye yakın projede görev almıştır. On yedi yüksek lisans ve on dört doktora tezi yürütmüştür.

Sevil, 1982-2020 yılları arasında Ege Üniversitesi’nde çalışmış, yüksekokul müdürlüğü, müdür yardımcılığı, bölüm başkanlığı, eğitim koordinatörü ve program başkanlığı gibi birçok idari görevi yürütmüştür. Halen İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü’nde görev yapmaktadır. 


Doç. Dr. Cantürk Çapık

1981 yılında Kars’ta doğan Cantürk Çapık, ilk, orta ve lise öğrenimini aynı yerde tamamlamıştır. Lisans eğitimine 1998 yılında başlamış ve 2001 yılında Kafkas Üniversitesi Sağlık Memurluğu bölümünden mezun olmuştur. Kendisi de bir terekeme olan Cantürk Çapık 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Halk Sağlığı Hemşireliği yüksek lisans eğitimine başlamış ve 2006 yılında bilim uzmanı olarak mezun olmuştur. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Halk Sağlığı Hemşireliği doktora programına kaydolmuş ve 2010 yılında da bilim doktoru unvanı almıştır. Çeşitli üniversitelerde, çeşitli akademik unvanlarla görev alan Cantürk Çapık şu anda Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde Doçent Dr. Olarak görev yapmaktadır.


Doç. Dr. M. Cüneyt Birkök

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden lisans ve Sosyal Bilimler Enstitüsünden yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. 1989-1994 yılları arasında ABD’nde doktora tez çalışmaları yaptı. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak akademisyenliğe başladı. 1998 yılından itibaren Sakarya Üniversitesinde akademik faaliyetlerine devam etmektedir.

Sağlık Sosyolojisi, Sosyoloji, Sosyal Antropoloji, Sosyolojik Düşünme alanlarında çeşitli eserleri bulunmaktadır. 1999 yılından beri Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisinin Editörlüğünü yürütmektedir.


Doç. Dr. Melahat Akgün Kostak

1971 yılında Tekirdağ’ın Saray ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’ndan (1990), İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu’ndan (1995) mezun oldu. Mezun olduktan sonra iş yeri hemşiresi olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelikte Öğretim Yüksek Lisans programını (1998), aynı enstitünün Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği doktora programını (2003) tamamladı. 1998-2007 yıllarında Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent kadrosuna atandı (2007), Doçent unvanını aldı (2016). Halen Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk annesidir.


Doç. Dr. Nazan Tuna Oran 

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’ndan 1991 yılında mezun oldu. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Esasları AD’nda 1996’da yüksek lisansını, 2004 yılında aynı AD’nda doktora programını tamamladı. 1999 yılında Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı, 2004 yılında yardımcı doçent, 2010 yılında doçent ünvanını aldı. Onkoloji hemşireliği, evde bakım hemşireliği, kültürlerarası hemşirelik, sağlık hizmetlerinde etik, inovasyon, kavram ve kuramlar, meslek tarihi, sağlık iletişimi, temel klinik uygulamalar ilgi alanlarıdır. İlgilendiği alanlarda kitapları ve kitap bölüm yazarlıkları, ulusal ve uluslararası birçok bildirileri ile hakemli dergilerde birçok özgün yayını bulunmaktadır. Halen Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi görev yapmaktadır.


Doç. Dr. Selma Kahraman

Hacettepe Universitesi Hemşirelik Yuksekokulu’ndan 1999 yılında mezun olmuştur. 2012 yılında Erciyes Universitesi Sağlık Bilimleri Enstitusu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalından doktora derecesini almıştır. Selma Kahraman 2004 yılında Harran Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak başladığı akademisyenlik süresince, toplumsal cinsiyet, kültür, okul sağlığı başta olmak üzere halk sağlığı alanında birçok uluslararası ve ulusal çalışmaları bulunmaktadır. Selma Kahraman halen Harran Universitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak calışmaktadır.


Doç. Dr. Sibel Karaca Sivrikaya

Kütahya'da doğdu. 1995 yılında Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'ndan mezun oldu. 1995-1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde klinik hemşireliği yaptı. 1998 yılında Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nda Araştırma Görevlisi olarak başladı. 2000 Yılında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans, 2006 Yılında ise aynı anabilim dalında Doktora derecesini aldı. 2010 Yılında Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Sağlık Yüksekokulu'na Yardımcı Doçent Dr. olarak atandı. 2015 Yılında İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim dalında Doçent unvanını aldı. 2014-2015 Yılları arasında Balıkesir Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü görevinde bulundu. Uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış birçok makalesi, çeşitli kongrelerde sunulmuş çok sayıda bildirisi ile bir kitap yazarlığı ve bir çok kitapta bölüm yazarlığı bulunmaktadır. Diyabet Hemşireliği Derneği ve Hemşirelik Eğitim Derneği üyesidir. Halen Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Hemşirelik Bölüm Başkanıdır. Evli ve bir kız çocuğu annesidir.


Dr. Öğr. Üyesi Elvan Emine Ata

İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’ndan 2004 yılında mezun olmuştur. 2014 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden doktora derecesini almıştır. Halen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 


Dr. Öğr. Üyesi Emel Bahadır Yılmaz

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu’ndan 2006 yılında mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden psikiyatri hemşireliği alanında 2009 yılında bilim uzmanı ve 2015 yılında doktora derecesini almıştır. Halen Giresun Üniversitesi Ebelik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Esra Eren

1985 yılında Rize’de doğdu. 2003 yılında Kandilli Kız Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesi’nden, 2008 yılında Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’ndan derece ile mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı’nda “Ameliyathane Hemşirelerinin Fiziksel Çevreden Etkilenme Durumlarının İncelenmesi” başlıklı tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini 2011 yılında, “Ameliyat Sonrası Erken Dönem Susuzluğun Yönetiminde Oral Su ve Buz Uygulamasının Etkisi” başlıklı tez çalışması ile doktora eğitimini 2018 yılında tamamladı. 2008-2012 yılları arasında Özel Acıbadem Hastanesi’nde ameliyathane hemşiresi, 2012-2013 yıllarında ise Özel Liv Hospital’da ameliyathane eğitim hemşiresi olarak çalıştı. 2013 yılından itibaren Medipol Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği alanında görevini sürdürmektedir. Araştırma konuları içerisinde ameliyathane hemşireliği, perioperatif hasta bakımı, cerrahi hastalıklar ve kültürlerarası hemşirelik bakımı kavramları yer almakta, lisans programında 6 yıldır Kültürlerarası Hemşirelik programa bağlı seçmeli dersini yürütmektedir. 


Dr. Öğr. Üyesi Fadime Çınar 

İstanbul Üniversitesi Bakırköy Sağlık Yüksek Okulundan 1999 yılında mezun oldu. Yüksek Lisansını 2007, Doktorasını 2019 yılında tamamladı. 1993-2015 yılları arasında iki ayrı eğitim araştırma hastanesinde Ameliyathane, Cerrahi Klinikler, Cerrahi Yoğun Bakım birimlerinde hemşire olarak görev yapmıştır. Ulusal ve Uluslararası birçok bilimsel toplantıda konuşmacı olarak bulunmuştur. Sağlık yönetimi ve hemşirelik alanında bildiri, kitap bölümü makaleleri bulunmaktadır. 2015 yılından itibaren vakıf üniversitesinde Dr. Öğretim üyesi ünvanı ile çalışmaya başlamıştır. Dr. Fadime Çınar halen Sabahattin Zaim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. 


Dr. Öğr. Üyesi Hülya Türkmen

Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu’ndan 2005 yılında mezun oldu. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında yüksek lisans (2009) ve Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Anabilim Dalında doktora programını (2017) tamamladı. Farklı kurumlarda ebe olarak çalıştı. 2011 yılında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2020 yılında Doktor Öğretim Üyesi unvanını aldı. Doğum, ağrı yönetimi, riskli gebelik, postpartum dönem, kadın hastalıkları, ebelikte kavram ve kuramlar, ebelik tarihi ve transkültürel ebelik ilgi alanlarıdır. Bu konularda hakemli dergilerde birçok özgün yayını ile kitap bölüm yazarlıkları bulunmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Melike Yalçın Gürsoy

10.06.1984 Bursa doğumlu olan yazarın ailesi Bulgaristan Muhacirlerindendir. 2006 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümünden mezun olmuştur. 2012 yılında ÇOMÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalından Yüksek lisans, 2018 yılında Selçuk Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Doktora eğitimini tamamlamıştır.

Yüksek lisans ve Doktora tezleri kültür ve yaşlıya yönelik şiddet konuları üzerine olup, Prof. Dr. Gülbu TANRIVERDİ danışmanlığında yürüttüğü farklı kültürlerde yaşlıya yönelik şiddetin araştırıldığı yüksek lisans tezi sözel bildiri birincilik ödülünü almıştır.

2006-2018 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalında Araştırma Görevliliği yapmış olan yazar, 2018 yılından bu yana aynı kurumda Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. 


Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çelik

1980 yılında Merzifon’da doğmuştur. İstanbul Şişli Sağlık Meslek Lisesinden 1998 yılında mezun olduktan sonra 1999-2006 yılları arasında Ebe-Hemşire olarak görev yapmıştır. Lisans eğitimini 2004 yılında Dumlupınar Üniversitesi Hemşirelik Bölümünde tamamlamıştır. Ege Üniversitesi SBE Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliğinde 2012’de yüksek lisansını ve 2016’da doktorasını tamamlamıştır. 2006-2009 yılları Dumlupınar Üniversitesi, 2009-2016 yılları Ege Üniversitesinde Araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Halen Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmakta olup, müdür yardımcılığı, anabilim dalı başkanlığı, Farabi koordinatörlüğü gibi idari görevleri yürütmektedir. Çelik’in yayınlanmış çok sayıda uluslararası, ulusal makalesi, bildirisi ve bölüm yazarlığı bulunmaktadır. Ayrıca yönettiği yüksek lisans tezleri ile dernek ve dergilerde üye, hakemlik görevleri bulunmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak

2008 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nden mezun olmuştur. 2011 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı’ndan “Bilim Uzmanı”; 2015 yılında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı’ndan “Doktor” ünvanını almıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. “Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı”, “Yaşlı Ruh Sağlığı” ve “Dezavantajlı gruplar” alanlarında çalışmaktadır. “Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR)”, “Çocukta Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Oyun Terapisi”, “Çocuk Resimlerinin Projektif Analizi” ve “Yaratıcı Drama” gibi alanında birçok eğitime sahiptir. 


Dr. Öğr. Üyesi Seda Cangöl Sögüt

1987 Balıkesir doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi Balıkesir’de tamamladım.2008 yılında Balıkesir Üniversitesi Bandırma Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümünde lisans eğitimimi bitirdim. 2010 yılında Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı’nda yüksek lisansımı yaptım. 2016 yılı İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Doktora programından mezun oldum. 2009-2013 yılları arasında Edirne Lalapaşa Toplum Sağlığı merkezi ve Edirne Devlet Hastanesi çocuk servisi kliniğinde hemşire olarak görev yaptım. 2013 yılında üç yıl Uşak Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Hemşireliği bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştım. 2016 yılından itibaren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde Öğretim üyesiyim


Dr. Öğr. Üyesi Semra Elmas

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden 2012 yılında mezun olmuştur. DEU Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği alanında 2015 yılında yüksek lisansını ve 2019 yılında Ege Üniversitesi SBE Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında doktora eğitimini tamamlamıştır. Aynı alanda 2019’da Dr.Öğr.Üyesi ünvanını almıştır.

Elmas’ın dört ulusal dört uluslararası düzeyde yayınlanmış makalesi, 80 ulusal ve uluslararası düzeyde kongre bildirisi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Üçüncülük Ödülü bulunmaktadır.

Araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalışmış olan Elmas, şuan Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Serap Güleç Keskin

Doğum Yeri: Heidelberg/ALMANYA

Öğrenim Durumu: Doktora

Çalıştığı Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Mesleki Deneyimi: 18 yıl

2013 Ocak- 2016 Mart, İnönü Üniversitesi T.Ö.T.M. Koroner Anjiyo Ünitesi Hemşiresi

2007 Mart- Halen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, Dr. Öğretim Üyesi

Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler ve Nitelikler

Psikiyatri Hemşireleri Derneği üyesi,

Psikoterapist, (varoluşçu felsefe ve logoterapi, pozitif psikoterapi, cinsel ve çift terapisti, oyun terapisti, montessori terapisti)


Dr. Öğr. Üyesi Sibel İçke

1986 yılında Cizre’de doğdu. 2007-2011 yılları arasında Marmara Üniversitesi İstanbul Zeynep Kamil Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü’nden iyi bir derece ile mezun olmuştur. 2011 yılında ÖYP (Öğretim üyesi Yetiştirme Programı) kapsamında Mardin Artuklu Üniversitesi’ne ataması yapılmıştır. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ebelik Anabilim Dalı’nda Şubat 2014’te yüksek lisansını, Şubat 2018’de ise doktorasını tamamlamıştır. Ayrıca 2011-2018 yılları arasında Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu’nda ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Şu anda Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 


Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aslan 

1980 yılında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu.  İlk ve orta öğrenimimi   Malatya’da tamamladı.    2005 yılında İnönü Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda mezun oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Uygulama Hastanesi’nde ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde hemşire olarak çalıştı.   2009-2018  yılları arasında Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Yüksek lisans ve doktorasını Halk Sağlığı Hemşireliği alanında İnönü Üniversitesi’nde tamamladı.   2018 yılından beri Batman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.


Dr. Öğr. Gör. Uğur Çapık

1988 yılında Kars’ta doğan Uğur ÇAPIK, ilk, orta ve lise öğrenimini aynı yerde tamamlamıştır. Lisans eğitimine 2007 yılında başlamış ve 2011 yılında Kafkas Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan İşletme Bölümünden mezun olmuştur. Kendisi de bir Terekeme olan Uğur ÇAPIK 2011 yılında Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme yüksek lisans eğitimine başlamış ve 2013 yılında bilim uzmanı olarak mezun olmuştur. Bilim uzmanlığını Kars Şehir Markası ve Kültürü üzerine tamamlamıştır. Aynı yıl Kafkas Üniversitesi Kağızman Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olarak göreve başlamış ve aktif görevine halen devam etmektedir.


Öğr. Gör. Canan SARI

1984 yılında Samsun’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Samsun’da tamamladıktan sonra, 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda lisans eğitimini, 2015 yılında ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. 2017 yılından itibaren ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Anabilim Dalı Halk Sağlığı Hemşireliği doktora programı öğrencisidir.

2006-2015 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Pediatrik Cerrahi Servisi’nde servis hemşiresi, 2015 yılından itibaren ise Trabzon Üniversitesi Tonya Meslek Yüksek Okulu’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladığı görevine halen devam etmektedir. Öğr. Gör. Canan SARI evli ve iki çocuk annesidir.


Arş. Gör. Ercan Tunç

Doğum Tarihi: 12.06.1989

Doğum Yeri: İstanbul/Fatih

Öğrenim Durumu: Doktora (2019-/ Devam Etmekte)

Çalıştığı Kurum: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Mesleki Deneyimi:

2013 Ocak- 2016 Mart, İnönü Üniversitesi T.Ö.T.M. Koroner Anjiyo Ünitesi Hemşiresi

2016 Mayıs- Halen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, Araştırma Görevlisi

Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler:

Türk Hemşireler Derneği (Samsun Şube-Yönetim Kurulu Üyesi)

Psikiyatri Hemşireleri Derneği


Arş. Gör. Gözde Özsezer Kaymak

2010 yılında Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra dershane ve kolejlerde biyoloji öğretmenliği yapan Özsezer Kaymak aynı zamanda 2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’ndan birincilik derecesi ile mezun olmuştur. 2016 yılında Balıkesir/Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı (İç Hastalıkları Hemşireliği)’nda yüksek lisansa başlamıştır. Hemşirelik mezuniyeti sonrası özel bir kuruluşta işyeri hemşireliği yaptıktan sonra 2018 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başlamıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı (Halk Sağlığı Hemşireliği)’nda yüksek lisansını tamamlamıştır. Doktora eğitimine Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı’nda devam etmektedir. Kültürün hemşirelikteki önemini konu alan çalışmalar yapan Özsezer Kaymak “Hemşirelerde Kültürel Yeterlilik Geliştirme Kursu”na katılmıştır. Aynı zamanda Kültürlerarası Hemşirelik Derneği’nin yönetim kurulunda yer almaktadır.


Ayşegül Kahraman

1979 yılında Aydın da doğmuştur. Evli ve iki çocuk annesidir. 2001 yılında Gazi Üniversitesi Kırşehir Sağlık Yüksek Okulu’nda lisansını, 2006 yılında da Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlamıştır. 2017 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nda başladığı doktora eğitimine halen devam etmektedir. 2002-2010 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Kahraman bu görevini 2011 yılından beri de Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yürütmektedir.


Muhammad Lomanov

Ahıska Türkü olan Muhammad Lomanov 18.02.1994 Fergana/Özbekistan doğmuştur.2000 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etmiştir. Çocukluk dönemini Bursa da geçirdikten sonra üniversite lisans eğitimi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hemşirelik bölümünü kazanarak Samsun’a yerleşmiştir. Yüksek Lisansını yine Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hemşireliği alanında tamamlamıştır. Çocukluk yaşlarından başlayan müziğe ve sanata olan ilgisi hız kesmeden devam ederek hayatına yön vermektedir. Akademik kariyer olarak göçmen psikolojisi alanına ilgi duyarak kendini geliştirmektedir. 


Sadegül Hasanova

2001 yılında Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen Sadegül Hasanova, 2014 senesinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümünden mezun oldu. 2019 yılında aynı bölümde yüksek lisans eğitimine başlayıp, şu an tez aşamasında bulunmaktadır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde Hemşirelik bölümü stajlarında destek eleman olarak görev alan Hasanova, aynı zamanda Kültürlerarası Hemşirelik Derneği ve Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği’ne üyedir.


Vildan Karkış

2013-2017 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümünden başarı belgesi ile mezun olan Karkış 2015 yılında Uluslarası Ebelik Kongresinden poster 2.lik ödülü almıştır. 2018 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı (Halk Sağlığı Hemşireliği)’nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Karkış, 2019 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde düzenlenen Kültürlerarası Hemşirelik Çalıştayı’ nda düzenleme kurulu üyesi olarak  yer almıştır. Yine 2019 yılında Kültürlerarası Hemşirelik Derneği ‘nin düzenlediği “Hemşirelerde Kültürel Yeterlilik Geliştirme Kursu”na katılmıştır. Aynı zamanda Kültürlerarası Hemşirelik Derneği’nde üyedir. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde Halk Sağlığı ders stajlarında destek eleman olarak görev almıştır. Şuanda Tosya Devlet Hastanesinde ebe olarak görev almaktadır.


Rating Academy Yayınları Hakkında

Rating Academy Yayınları olarak amacımız; okurlarımıza kaliteli içerikte kitaplar sunmaktır. Bunun için yazarlarımıza editoryal hizmetlerle beraber kitaplarının basım, satış ve dağıtım desteğini birlikte sunarak yayın dünyasına yeni yazarlar ve yeni kitaplar kazandırmak temel önceliğimizdir.

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.