Un diamant cit Hotelul Ritz și alte povestiri

Polirom
Free sample

Cele zece povestiri reunite in volum, scrise intre 1920 si 1937, cind Fitzgerald se afla in plina forta creatoare, ilustreaza perfect rafinamentul stilului sau. In ele prozatorul creeaza personaje memorabile: un miliardar nemilos care detine un diamant cit un munte, o frumoasa nemultumita din Sud care cauta aventura vietii in Nord, un erou tragic ce si-a pierdut mai intii averea, iar apoi tihna familiala si, in general, o pleiada de tineri debusolati, zapaciti si adesea fermecatori din perioada interbelica. Din prafuitul orasel georgian Tarleton si pina la stralucitoarele metropole New York si Paris, Fitzgerald aduce la viata epoca "generatiei pierdute" – o epoca nebunatica si vrajita, tragica si stralucitoare. Prozele din volumul Un diamant cit Hotelul Ritz scot la iveala talentul coplesitor al unuia dintre cei mai mari scriitori pe care i-a avut America.

Cuprins: Palatul de gheata * Intii mai * Un diamant cit Hotelul Ritz * Vise de iarna * Iertarea de pacate * Baiatul cel bogat * Cel mai impertinent baiat * Intoarcerea la Babilon * Duminica nebuna * Interminabila iesire

Read more

More by F. Scott Fitzgerald

See more

Reviews

Loading...

Additional Information

Publisher
Polirom
Read more
Published on
Jun 14, 2016
Read more
Pages
224
Read more
ISBN
9789734623235
Read more
Language
Romanian
Read more
Genres
Fiction / Short Stories (single author)
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Fitzgerald Francis Scott
Ca și Marele Gatsby, Cei frumoși și blestemați (1922) este o poveste despre America anilor ’20, o epocă tumul¬tuoasă în care arta, dragostea și banii sînt aproape invariabil însoțite de ambiții nebunești, talente irosite și eșecuri ireparabile, cînd consumul nemăsurat de alcool și strălucirea vieții de noapte devin adevăratul crez al acelei generații despre care Fitzgerald însuși a spus că "a crescut pentru a-și găsi toți sfinții morți, toate războaiele purtate, toată credința în om zdrunci-nată“. Anthony Patch, figura centrală a romanului, este un tînăr estet sofisticat cu studii la Harvard, pe care aburii alcoolului îl vor transforma într-o "epavă josnică și dezgustătoare“. Episodul nefericitei căsătorii cu Gloria – despre care s-a spus că ar fi inspirat din povestea reală de dragoste a lui Fitzgerald și a Zeldei Sayre – se încheie cu prăbușirea celor doi în abisul degradării fizice și morale, un memento amar al strălucirii risipite și al tinereții distruse.

"Cei frumoși și blestemați este, printre altele, un studiu al vieții conjugale – o schiță în nuanțe întunecate de sepia. Egoiști, dar fermecători, Anthony și Gloria ar putea să se îndrepte spre cariere de succes în literatură și cinematografie. Cuplul lor radiază o strălucire aparte, însă, pentru că nici unul din ei nu este înzestrat cu scînteia care ar face din această strălucire o flacără creatoare, nimbul care îi înconjoară pălește, se întunecă și dispare. Poate că acesta este rezultatul concluziei amare a lui Fitzgerald că aura unor asemenea oameni este un dar otrăvit dacă nu conduce la o capodoperă, așa cum este romanul de față.“ (The New York Times)

©2017 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.