Στην Ευρώπη: Ταξίδια στον 20ό αιώνα

Metaichmio Publications
1
Free sample

Το 1999 ο Χέιρτ Μακ πραγματοποίησε μια μεγάλη περιπλάνηση, η οποία διήρκεσε ένα χρόνο, με σκοπό να συνθέσει την εικόνα της Ευρώπης στον 20ό αιώνα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής είναι ένα συναρπαστικό, πολυσέλιδο αφήγημα, μια εποποιία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο ολλανδός συγγραφέας, με μοναδική οξυδέρκεια και ακρίβεια, συνθέτει το πορτρέτο της Ευρώπης, μέσα από το πνεύμα των τόπων και τα ίχνη που άφησε η ιστορία πάνω τους, καθώς και μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που τυχαία συνάντησε στο δρόμο του. Το κείμενο είναι οργανωμένο σε δώδεκα μεγάλα κεφάλαια που αντιστοιχούν στους δώδεκα μήνες του χρόνου. Κάθε κεφάλαιο κι ένας μήνας, κάθε μήνας κι ένα δρομολόγιο. Για παράδειγμα, ο Αύγουστος καλύπτει την περίοδο 1942-1944 και ο συγγραφέας ακολουθεί τη διαδρομή: Στάλινγκραντ, Κίεβο, Οδησσός, Κωνσταντινούπολη, Ανώγεια Κρήτης, Αργοστόλι, Μπρίντιζι, Τάραντας, Νάπολη, Ρώμη, Τορίνο, Βισί, Παρίσι. Το Στην Ευρώπη. Ταξίδια στον 20ό αιώνα είναι ένα διεθνές μπεστ σέλερ που έχει ξεπεράσει τα 700.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Χέιρτ Μακ τιμήθηκε με το γερμανικό βραβείο «Leipziger Buchpreis zur Europaischen Verstandigung 2008» για τη συμβολή των βιβλίων του στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των εθνών της Ευρώπης.
Read more
5.0
1 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Metaichmio Publications
Read more
Pages
834
Read more
ISBN
9786180301397
Read more
Features
Read more
Language
Greek
Read more
Genres
History / General
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
 Τα κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα στον Μεσοπόλεμο (1922-1940), όπως η αστυφιλία των γεωργών, η κρίση της αστικής ηγεμονίας, οι συνέπειες της αστικής εγκατάστασης των προσφύγων και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο «υπερεπαγγελματισμός» και ο «παρασιτισμός» των ελληνικών πόλεων, διασταυρώθηκαν με νέα διανοητικά φαινόμενα, όπως η γεωπολιτική, η γεωοικονομία, ο νεομαλθουσιανισμός, ο ριζοσπαστικός αγροτισμός και ο «γεωργικός εθνικισμός». Ο κοινωνικός προβληματισμός του Μεσοπολέμου γονιμοποιήθηκε από τους γεωπόνους, μια αναδυόμενη νέα ελίτ ειδικών επιστημόνων και διανοουμένων, η οποία ανέλαβε την επιστημονική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας και την επίτευξη της σιτάρκειας, και θεώρησε κοινωνική «αποστολή» της την περιστολή της αστυφιλίας. Ο υπερπολιτικός λόγος που ανέπτυξαν οι γεωπόνοι (για λόγους νομιμοποίησης και κοινωνικής ανέλιξης) έλαβε εξαρχής εθνικιστική χροιά. Η μνήμη των εθνικών πολέμων (1912-1922) και η νεορομαντική αντίληψη του εθνικού εδάφους συνδυάστηκαν με τις ριζοσπαστικές αγροτιστικές ιδέες για τον σχηματισμό της έννοιας του «γεωργικού έθνους». Η γεωπολιτική και ο «γεωργικός εθνικισμός» χρησιμοποιήθηκαν μεταπολεμικά από τους Έλληνες διανοουμένους για τη θεωρητική θεμελίωση μιας νέας «Μεγάλης Ιδέας», η οποία προσέλαβε χαρακτηριστικά του Νέου Ιμπεριαλισμού. Ο βραχύβιος ελληνικός ιμπεριαλισμός (1943-1946) εξετάζεται εδώ συγκριτικά με τον βουλγαρικό αναθεωρητισμό του Μεσοπολέμου, ο οποίος βασίστηκε σε ανάλογες ιδεολογικές συνιστώσες (στον γεωγραφικό ντετερμινισμό, στη γεωοικονομία και στην κατασκευή του «γεωργικού έθνους»).
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, ο Ξενοφών Στρατηγός προσπαθεί πάση θυσία, πέρα από κάθε προκατάληψη, να καταπνίξει κάθε αίσθημα ατομικής πικρίας, και έτσι ανεπηρέαστος και ψυχρός να επισκοπήσει, να ερευνήσει και να κρίνει απολύτως αντικειμενικά την ιστορική εξέλιξη της Μικρασιατικής υπόθεσης, να αναζητήσει τα αίτια της γένεσης αλλά και του ατυχούς τέλους της. Θεωρεί ιερό καθήκον του, την προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης των κατασυκοφαντηθέντων και περιβληθέντων τον στέφανον του μαρτυρίου συναγωνιστών του. Περισυλλέγει υλικό και κάθε στοιχείο χρήσιμο για να θεμελιώσει το οικοδόμημα της τραγικής Μικρασιατικής υπόθεσης επάνω σε στέρεες και ακλόνητες βάσεις, για να το παρουσιάσει κατά το δυνατόν πλήρες και άρτιο στο Ελληνικό κοινό. Οι δυσχέρειες του έργου μεγάλες, αλλά η μεγαλύτερη όλων η υπερνίκηση της ψυχικής οδύνης, που καταλάμβανε τον Ξενοφώντα Στρατηγό κάθε φορά που αναπολούσε το φρικιαστικό δράμα, που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του στο Βουλευτήριο αλλά και κατά τις τελευταίες σπαρακτικές στιγμές στις Φυλακές «Αβέρωφ».
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.