23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό

Εκδόσεις Καστανιώτη
6
Free sample

Μας λένε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς μπορεί να έχει τα ελαττώματά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση που να προσφέρει ευημερία σε όλους. Οι Δυτικές χώρες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και είναι οικονομικά πιο δραστήριες σε σύγκριση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελεί το μέλλον όλων μας.

Σωστό;

Λάθος! Το βιβλίο αυτό θα ταρακουνήσει συθέμελα ό,τι έχουμε ακούσει περί οικονομίας. Θα αποκαλύψει την αλήθεια για τα ψέματα που μας λένε και θα μας δείξει πώς λειτουργεί πραγματικά το σύστημα, φανερώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

Δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά. Η παγκοσμιοποίηση δεν κάνει τον κόσμο πλουσιότερο. Δεν ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο – το πλυντήριο άλλαξε τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το διαδίκτυο. Οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες από τις πλούσιες. Τα υψηλόμισθα στελέχη δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το παρόν βιβλίο παρέχει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για το χρήμα, την ισότητα, την ελευθερία και την απληστία, ενώ αποκαλύπτει ότι η σύγχρονη «ελεύθερη αγορά» όχι μόνο βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά και αποτελεί αναποτελεσματικό τρόπο χειραγώγησης της οικονομίας. Ο Τσανγκ παραθέτει εναλλακτικές λύσεις και αποδεικνύει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καλύτερη πορεία.

Read more
Collapse
3.8
6 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Εκδόσεις Καστανιώτη
Read more
Collapse
Published on
Jun 27, 2011
Read more
Collapse
Pages
352
Read more
Collapse
ISBN
9789600353372
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Greek
Read more
Collapse
Genres
Political Science / Political Economy
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM free.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
 Η κρίση χρέους σηµατοδοτεί την κατάρρευση ενός µοντέλου πλασµατικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισµό, τον παρασιτισµό, την αυθαιρεσία και την ατιµωρησία. Μαζί µ’ αυτό το µοντέλο καταρρέει και το ανοµολόγητο κοινωνικό συµβόλαιο ανάµεσα στην άρχουσα τάξη και στα µικροµεσαία στρώµατα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του µοντέλου.Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, όµως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναµος κρίκος µιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστηµική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σήµερα µετατραπεί σε πειραµατόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-µέλος της ΕΕ όπου εφαρµόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόµηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτηµένου. Από την έκβαση του πειράµατος θα κριθεί το µέλλον όχι µόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.Το βιβλίο έχει αρθρωθεί στα εξής επτά µέρη:- Ο κύκλος της µεταπολίτευσης- Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας- Το ανοµολόγητο κοινωνικό συµβόλαιο- Ο πρόδροµος ∆εκέµβρης- Το πορτρέτο του καπετάνιου- Το µετέωρο βήµα της Ευρώπης- Μνηµόνιο και χρεοκοπία   Σ’ αυτά, µεταξύ άλλων, ο συγγραφέας ανιχνεύει τις ρίζες της κρίσης, αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της, απαντά σε καίρια ερωτήµατα (π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόµος το 2009), αποδοµεί το δίληµµα “Μνηµόνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί µε αριθµούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρεµα” του χρέους και εκτιµά τις επιπτώσεις από την απονοµιµοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγµένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραµονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Όλα ξεκίνησαν με ένα ανυπόγραφο e-mail: «Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών».

Ακολούθησε η πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, έργο ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Οι συνέπειες συντάραξαν τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Ομπάμα και τον Κάμερον ως τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας νεαρός άσος της πληροφορικής που εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, αποκάλυψε με ποιον τρόπο ο ισχυρός αυτός οργανισμός χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κατάσκοποι το χαρακτηρίζουν ως «κυριαρχία στο διαδίκτυο». Άλλοι το χαρακτηρίζουν ως τον θάνατο της ιδιωτικότητάς μας.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των ενεργειών του Σνόουντεν και των δημοσιογράφων που δέχτηκαν πιέσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να θάψουν αυτή την εκπληκτική αποκλειστικότητα.

Η ιστορία του Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε την εντυπωσιακή φίλη του στη Χαβάη κουβαλώντας τέσσερις φορητούς υπολογιστές γεμάτους μυστικά, ως τις βδομάδες της διαρροής πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ και του αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Έχοντας πλέον παγιδευτεί στη Μόσχα, ένα μοναδικό θύμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας στις ΗΠΑ, καθώς και με ένα αβέβαιο μέλλον στην εξορία.

Τι οδήγησε τον Σνόουντεν να θυσιαστεί; Ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Guardian Λουκ Χάρντινγκ απαντά στο ερώτημα που οφείλει να προβληματίσει κάθε πολίτη της διαδικτυακής εποχής.

«Το βιβλίο του διπλωματικού συντάκτη της Guardian Λουκ Χάρντινγκ για τη ζωή του 30χρονου Σνόουντεν διαβάζεται απνευστί σαν ένα θρίλερ κατασκοπείας».
―Καθημερινή

«Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα του Λε Καρέ σε συνδυασμό με κάτι από Κάφκα… Η αφήγηση εξελίσσεται με γρήγορο, σχεδόν μυθιστορηματικό ρυθμό… Το βιβλίο προσφέρει στους αναγνώστες μια περιεκτική εικόνα των συνταρακτικών γεγονότων της περασμένης χρονιάς… Τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν».

―Michiko Kakutani, The New York Times

«Η υπόθεση Σνόουντεν είναι από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία της αμερικανικής κατασκοπείας… Ο Φάκελος Σνόουντεν του Λουκ Χάρντινγκ, δημοσιογράφου της Guardian, της εφημερίδας που αποκάλυψε την ιστορία του Σνόουντεν, αποτελεί το πρώτο βιβλίο που συγκεντρώνει τα διαδοχικά γεγονότα σε έναν τόμο. Το βιβλίο παρουσιάζει τη δραματική εξέλιξη των χειρισμών του Σνόουντεν με συχνά κινηματογραφικές λεπτομέρειες… Ο Χάρντινγκ δημιούργησε ένα γραμμένο με σαφήνεια και σαγήνη αφήγημα, για τις διαρροές του Σνόουντεν και τις συνέπειές τους».

―The Washington Post

«Ενδιαφέρον και σαφές… Ένα συναρπαστικό βιβλίο… Ο Χάρντινγκ είναι ταλαντούχος συγγραφέας… Το δυνατό σημείο στο βιβλίο του Χάρντινγκ είναι η ικανότητα να ζωντανεύει την ιστορία του Σνόουντεν φωτίζοντας ταυτόχρονα τις πτυχές πραγματικά ευρύτερων θεμάτων… Καταφέρνοντας να καταστήσει κατανοητό το περίπλοκο με τρόπο που εξάπτει το ενδιαφέρον, το βιβλίο του Χάρντινγκ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης».

―San Francisco Chronicle

«Ο Φάκελος Σνόουντεν, το πρώτο βιβλίο για “τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών”, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Χάρντινγκ, είναι ευανάγνωστο και διεξοδικό. Περιέχει πλούσιες λεπτομέρειες από τις αίθουσες σύνταξης, αντανακλώντας την εσωτερική πρόσβαση του Χάρντινγκ ως ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian που αποκάλυψε την ιστορία… Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα επειδή τροφοδοτεί τη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της ιδιωτικότητας που ήλπιζε να προκαλέσει ο Σνόουντεν».

―Newsday

«Μία εξαιρετικά ευανάγνωστη, θριλερική αφήγηση των γεγονότων που σχετίζονται με τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων… Ο Χάρντινγκ έκανε μια εκπληκτική –και πολλή γρήγορη– δουλειά συγκεντρώνοντας υλικό από μεγάλη ποικιλία πηγών, παραδίδοντας ένα συναρπαστικό αφήγημα».

―The London Review of Books

«Ένα δημοσιογραφικά καυτό, απαραίτητο ανάγνωσμα που εξηγεί τι ώθησε τον Έντουαρντ Σνόουντεν να προχωρήσει σε αποκαλύψεις κατά του πρώην εργοδότη του, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, και τις πιθανές συνέπειες για τον ίδιο… Άσχετα αν θεωρείτε την πράξη του Σνόουντεν πατριωτική ή προδοτική, αυτό το εξαιρετικά ευανάγνωστο και γεμάτο λεπτομέρειες βιβλίο αποτελεί την πρώτη σας επιλογή».

―Kirkus Review

«Σαγηνευτικό… Το συναρπαστικό βιβλίο του Χάρντινγκ με τη διεξοδική έρευνα συστήνεται ανεπιφύλακτα».

―Library Journal

«Αφηγείται την απίστευτη ιστορία για το πώς ο Σνόουντεν εξοργίζεται με τις καταχρήσεις που διατείνεται ότι διαπίστωσε μέσα στο σύστημα και πώς αποφασίζει να προχωρήσει σε μια απίστευτη ηλεκτρονική ληστεία υποκλέπτοντας τα πιο ευαίσθητα αρχεία της NSA και των συνεργατών της, για να τα παραδώσει στους δημοσιογράφους που έπεισε να τον συναντήσουν στο Χονγκ Κονγκ. Ο Χάρντινγκ συλλαμβάνει εξαιρετικά τη στιγμή που η Guardian προχωρά στο πρώτο δημοσίευμα για την ιστορία του Σνόουντεν, ένα έντονο, γεμάτο αδρεναλίνη μίγμα υψηλού επιπέδου δημοσιογραφικού ζήλου και υπερδιέγερσης εξαιτίας της δημοσίευσης ευαίσθητων πληροφοριών».

―Financial Times

 Όταν τα σημερινά παιδιά θα μας ρωτούν αύριο γιατί χρεοκόπησε η χώρα, θα πρέπει, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, να τους πούμε τούτο, χαμηλώνοντας με ντροπή τα μάτια: Η Ελλάδα χρεοκόπησε γιατί νοιαστήκαμε μόνο για την πάρτη μας και όχι για τη χώρα!


Αυτή είναι η «τραγωδία των κοινών»: σε ένα σύστημα με στρεβλούς θεσμούς, η συλλογική αποτυχία προκύπτει όταν άτομα (ιδιαιτέρως όσοι κατέχουν ηγετικές θέσεις) και οργανωμένες ομάδες (ιδιαιτέρως πελατειακά κόμματα, διαπλεκόμενες επιχειρήσεις και αρπακτικά συνδικάτα) υπηρετούν με μεθοδικότητα μόνο το στενά ιδιοτελές συμφέρον τους. Η χρεοκοπία είναι το εξαιρετικά οδυνηρό αποτέλεσμα του συνδυασμού πολιτικής φαυλότητας, απαξίωσης των θεσμών και ανεπάρκειας των ηγετών. 


Στο βιβλίο αυτό ανθολογούνται κείμενα από την πολιτική αρθρογραφία μου (κυρίως στην Καθημερινή, το Βήμα και το Κέρδος) των ετών 2007-2014, πλαισιωμένα από μια εκτεταμένη εισαγωγή. Η τραγωδία των κοινών συνιστά, ουσιαστικά, ένα χρονολόγιο του κατήφορου προς τη χρεοκοπία. Τα άρθρα του θα σας δώσουν την ευκαιρία της αναδρομής και του αναστοχασμού – να αναψηλαφήσετε, δηλαδή, τις πολιτικές-θεσμικές διαδικασίες και αποφάσεις που παρήγαγαν τη γενικευμένη κατάρρευση που βιώνουμε. Η αναδρομική ανάγνωση της πολιτικής ζωής θυμίζει τα προβλήματα που αγνοήσαμε ή δεν αντιμετωπίσαμε όπως έπρεπε, αναδεικνύει τις ευκαιρίες που χάσαμε και φωτίζει τις βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες που αναπαράγουμε με κάθε ευκαιρία. Η συνειδητοποίηση της συλλογικής αποτυχίας μπορεί να μας κάνει να εντρυφήσουμε αναδρομικά στα αίτιά της. Αν τα καταφέρουμε, η οικονομική καταστροφή θα μας έχει κάνει σοφότερους.

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.