Biebel

iGoMatiK Editions
3
Free sample

Biebel is een Vlaamse stripreeks van de hand van Marc Legendre, die de reeks van 1983 tot 2002 onder het pseudoniem Ikke publiceerde.

Het eerste album verscheen in 1985, nadien verschenen er 28 albums. Hoofdpersonage van de reeks zijn Biebel, een hyperkinetisch kleine jongen, met een eierhoofd. Hij heeft een hekel aan gezag en komt voortdurend in problemen met zijn ouders en leraars.

Biebel is één van de weinige strippersonages die weet dat hij een stripfiguur is. Hij spreekt dan ook geregeld de lezer aan om moppen te vertellen.

De reeks werd ook in het weekblad Suske en Wiske gepubliceerd.

Marc Legendre won in 2013 de bronzen Adhemar op het tweejaarlijks Stripfestival in Turnhout. Ter gelegenheid daarvan verschijnen de strookjes van Biebel (met maximaal 3 tekenvakjes) opnieuw in albumvorm. Ze worden uitgegeven door Strip2000. Er zullen 12 albums verschijnen tussen 2013 en 2016. Op het stripfestival bevestigde Legendre dat ook de gewone Biebel verhalen terug in albumvorm zullen uitkomen.

Source Wikipedia : http://nl.wikipedia.org/wiki/Biebel

Read more

About the author

Marc Legendre werd geboren in de Antwerpse wijk Seefhoek. Na zijn middelbare school begon hij aan de universiteit een studie Germaanse Filologie, deze studie voldeed echter niet aan zijn verwachtingen en hij besloot over te stappen op een studie Toegepaste Grafiek. Na zijn afstuderen ging hij in dienst als hoofdredacteur bij het stripblad Kuifje. Hoewel hij veel affiniteit met strips voelde, bleek deze rol achter de schermen niet de voldoening te geven die hij verwachtte.

In 1983 maakte hij, onder het pseudoniem Ikke, zijn tekendebuut in het stripblad Robbedoes, met de strip Biebel, een reeks over een opstandige jongen schreven door Marck Meul. Na een jaar ging hij, naast de tekeningen, ook de scenario's voor zijn rekening nemen. Hierna ging het snel met de carrière van Legendre. In 1990 startte hij met tekenaar Jan Bosschaert de realistische stoere meidenreeks Sam, over een meisje dat werkt in een garage. Hierna begon hij aan het schrijven van nog vier reeksen: Bang! met Yurg en Cactus met Jef Wellens, Klipper met Marcel Rouffa en Kas. In september 1993 werd hij hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

In 1995 kwam er een ommekeer in zijn leven. Tijdens een wereldreis met zijn vrouw strandde Legendre met hun zeilboot op het Canarische Eiland El Hierro. De reparatie van de boot nam enige tijd in beslag, waarin de twee verknocht raakten aan het eiland. Zij besloten hun leven in België vaarwel te zeggen en zich op het eiland te vestigen. Hij legde zijn functie als hoofdredacteur van Suske en Wiske neer en staakte zijn tekenactiviteiten. In 2004 zou hij over deze periode het boek Coño schrijven.

Vanaf El Hierro startte hij de strips Waterland, met Jeff Broeckx, Mecanic met Yurg en Chip met Dirk Michiels. Hierna werd het stil rond Legendre. Hij leidde een teruggetrokken bestaan en liet slechts sporadisch van zich horen met ontwerpen of televisiewerk. Voor The House of Books startte hij met het schrijven van jeugdliteratuur: de reeks Screamteam waarvan tot nu 4 titels verschenen en het opgemerkte 'Vroeger is Voorbij'.

In 2005 werd de stilte doorbroken toen het boek Finisterre verscheen, een realistisch getekende striproman, geheel gericht op volwassenen. Hiermee speelde Legendre zich weer in de kijker van het Belgische publiek. Het bleek een definitieve breuk met zijn Biebel-verleden. In 2007 verscheen degrafische roman, of literaire strip, Verder, die als eerste stripverhaal in het Nederlandse taalgebied genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Zijn werk Reynaert de Vos uit 2010, gemaakt in samenwerking met René Broens, was een stripbewerking van het Middelnederlandse werk Van den vos Reynaerde. Hierin gebruikte hij een techniek met grafisch bewerkte foto's voor de tekeningen.

In 2012 werd Legendre aangesteld om scenario's te schrijven voor De Rode Ridder.[1] In 2013 verscheen het eerste album uit de reeks Amoras, een spin-offreeks van Suske en Wiske, waarvan Legendre de scenarioschrijver is.

Legendre kreeg in 2013 de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.[2] Vanaf 2013 begon Marc Legendre ook aan de boekenreeks van De Rode Ridder. Zo kwamen later De Vloek van Malfrat en De Gevangene van de Sultan uit.

 

Source Wikipedia : http://nl.wikipedia.org/wiki/Marc_Legendre

Read more
3.3
3 total
Loading...

Additional Information

Publisher
iGoMatiK Editions
Read more
Pages
76
Read more
ISBN
9782368500217
Read more
Read more
Best For
Read more
Genres
Humor / Form / Comic Strips & Cartoons
Read more
Content Protection
This content is DRM free.
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.