101 Poeme

eLiteratura via PublishDrive
1
Free sample

Alexandru Sfârlea arată într-o recentă recenzie a versiunii tipărite a cărții 101 poeme: „[...] Să mai spun că unii și alții s-au «inspirat» din texte ale lui Vasile Poenaru pentru a-și etala «prospețimile» propriilor creații, în vreme ce acest excelent poet stătea «pitit» sub obrocul impasibilității și ignorării tenace a criticilor?

Pentru că, în viața noastră literară, am ajuns să cred că asemenea practici sunt uzitate cu... sistemă, ca să zic așa, pentru ca lipsiții de har și inspirație, protejații și coteriștii să-și «edifice» constructele de chirpici lingvistic, cu o jalnică și penibilă nonșalanță, cu un tupeu de-a dreptul incalificabil!

Se vorbește cu asiduitate în presa literară despre cărți ale unor așa-ziși nouăzeciști sau douămiiști lipsite de semnificații, sens și substanțialitate poetică și care pur și simplu bat apa-n piuă și nu spun nimic decât, poate, celor ce nu vor să audă nimic, adulând – într-un nefericit paradox – nevolniciile , nonsensurile și vacuitatea, în timp ce sunt ignorate cu cerbicie cărți valoroase ale unor autentici poeți, precum Vasile Poenaru. Iată , încă un elocvent fragment poenaristic: «Mergeam pe străzi de lungă dimineață/ Cu pâinea mea de poezie sub braț,/ Mergeam pe străzi de lungă dimineață/ Și mă ardeau de foame ochii minții/ Mergeam pe străzi de lungă dimineață/ Tot forfoteau părerile sub pietre/ Din loc în loc o baltă de adverbe/ Ca păsările clocotitor ardeau/ Spre vieți izvorâtoare-n alte trupuri/ Mergeam pe străzi de lungă dimineață/ Și nu se mai crăpa odat’ de ziuă / Și mă ardeau de foame ochii minții/ Și-am început să-mi rod întâi din unghii/ Apoi din os din inimă din creier/ Mergeam pe străzi de lungă dimineață (...)» (Răsfirare). Sau, încă, niște versuri de-a dreptul subversive – să nu uităm că volumul din care citez a apărut în 1984 – care, poate că fie și numai acestea, ar fi trebuit să-i rămână precum o aură de zvâcnire iconoclastă, de nu protestatară, poetului Vasile Poenaru: «(...) Orașul în care m-ai ademenit/ E o sonată a morții/ În care doar miezul vieții troznește,/ Toată noaptea am să ard de frig în avanscenă/ C-un dirijor mai lent ca o statuie (...)»

În fine, ce pot să mai spun decât că – în acest areal literar românesc care seamănă izbitor cu cel politicesc – poetul Vasile Poenaru este un mare nedreptățit, pe care cititorii onești, dacă ar ajunge, sau ar vrea să îi citească volumele de poezie, l-ar prețui la adevărata sa valoare...“

Read more

Reviews

5.0
1 total
Loading...

Additional Information

Publisher
eLiteratura via PublishDrive
Read more
Published on
Jun 14, 2016
Read more
Pages
146
Read more
ISBN
9786067002065
Read more
Language
Romanian
Read more
Genres
Poetry / European / General
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
„Bagdad, capitala devastată a Irakului. Și «Bagdad» – capitala unei combustii ontologice care pare a urmări, prin arheologia poeziei, ipostazierea întro stare de maximă vulnerabilitate, splendoare și vinovăție a acelor lucruri care sunt la limita vizibilității, amalgamând realităţile (sociale, istorice, existențiale, memoriale etc.) întrun nod al autodemolărilor și al infrarealităților beligerante. Index de ecouri instinctive: tropismele lui Nathalie Sarraute și antiescapismul via Aktionsgruppe Banat. Iulia Modiga debutează puternic și tranşant, cu transfigurări germanice pe linie experimentală, cu rigoare lingvistică și cu o atitudine imagistică cu totul extrateritorială în contextul actualelor poetici românești.“ (Liviu G. Stan)

„Miar fi greu să detectez motivele care au conduso pe Iulia Modiga spre poezie. Datele ei oficiale – doctorandă în sociologie, maștera unui site unionist și mama unui băiat crescut frumos – nu lăsau loc bănuielii că Iulia ar avea și preocupări lirice. Uite însă că un sâmbure, ascuns bine până acum, a irumpt întrun volum de poezie care, sunt convins, va stârni interesul criticilor literari, pe care, însă, îi desfid de pe acum dacă vor accesa tagul «poezie feminină» și nu vor recunoaște că în «Bagdad» e poezie pură și simplă, scrisă nu din ambiția de a încropi vreun manifest sau de a promova, în subsidiar, cine mai știe ce idei, ci din plăcerea de a imagina și a formula tot cei trece prin minte Iuliei. Au făcut vreodată poeții altceva?“ (Dumitru Bădița)


„Poezia Iuliei Modiga din acest volum se naște din notații frânte și rapide, din înregistrări neutre ale unor stări acute de disperare și revoltă, din jocuri lingvistice, din ambiguități căutate, din ciocnirea unei sensibilități exacerbate cu un cotidian agresiv, dintro luciditate sentimentală ieșită din comun, din mici iluminări personale, dar și din fel de fel de expresii scânteietoare memorabile, precum «ușile se deschid în exterior»; «oameni în cămașă albă de zăpadă»; «respirăm ca sub apă»; «din creștet în tălpi sârmă ghimpată»; «deatunci ritmul cardiac își strânge genunchii la piept în slow motion/ precum troleele care trec pe bd. Ștefan cel Mare când efectuează o vizită Merkel sau Biden»; «mă așez în praf întro prelungire de mesteacăn/ altădată ai fi suflat și ar fi dispărut tot». Dacă ar fi săi caut un nume acestei poezii răscolitoare, iaș spune că e o poezie a așteptării după ce nu mai ai niciun fel de așteptări.“ (Dumitru Crudu)


„Iulia Modiga scrie o poezie în care detaliile cotidiene primesc profiluri ferme, fundamentale, privind mereu spre un celălalt absent. Dar acest celălalt din volumul «Bagdad» este pentru poem o ocazie de a contura deopotrivă stări politice şi personale. Uneori celălalt este poezia («copiii etnobotanici şi mascaţii o conduc pe ultimul drum»), alteori celălalt este partenerul unei plastice discuţii despre putere şi istorie (unde «peștișorii înoată cu ciocane să spargă», iar «Bruce Lee plânge pentru că și regii plâng câteodată»). Versurile Iuliei nu cunosc ambiguitatea: «măcar am crescut un câine/ care nu te cunoaște/ care tear sfâșia/ la o simplă comandă». Reușita cea mai de seamă în «Bagdad» ține de claritatea cu care este decupat un spațiu personal între atâtea detalii care au pretenția că sunt mai importante decât noi. Și, de acolo, poezia Iuliei Modiga organizează apărarea fără să cedeze.“ (Răzvan Țupa)

©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.