Credențional 1918: Triumf și resemnare

eLiteratura

Un timp al amintirilor şi comemorării: la un an şi jumătate după întoarcerea din Japonia, trăiam într-o ţară a emulaţiei. Părea că mă pierd în banalităţi, în timp ce adevăraţii români intraseră în anul Centenarului Marii Uniri, cu dezbateri, analize, studii, cronologii, recenzii, tălmăciri, toate zidite în edificiul împlinirii.

Ce mai puteam recupera? M-am trezit într-un vid. Brusc, timpul îmi prisosea, ca o pagină albă. Au revenit întrebările: cine sunt, de unde vin, ce legătură am cu acest Centenar despre care vorbeşte o ţară? În plan personal, cum pot să-l ajut pe fiul meu? Dar pe mine, ca să-l pot ajuta? Ce obligaţii am faţă de trecut?

De aici, până la memoriile familiale conexe anului 1918, am păşit firesc. Înainte de toate, bunicul matern, Matei Moruşca, unul din cei 1228 de delegaţi în Sala Unirii, în 1918, merita un memento. Numerologia nu mă pasionează, dar remarc prin analogie că în anul 1228, regalitatea maghiară, stimulată de papa Grigore al IX-lea, crease episcopia cumanilor, condusă de dominicanul Teodoric, care a interzis ortodoxia, pentru ca apoi, neamul nostru preoţesc să lupte pentru recuperarea drepturilor în Apuseni.

Primul pas reuşit spre atestarea participării bunicului la Marea Adunare din Sala Unirii era de bun augur: directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu, mi-a pus la dispoziţie copia „credenţionalului" care-i permisese alesului Matei Moruşca, absolvent de teologie, învăţător în Presaca Ampoiului, să participe ca delegat la votul Reîntregirii.

Ştiam că bunicul cunoscuse Regatul României, la vârsta de 16 ani, împreună cu părinţii şi ceilalţi 5 fraţi, cu 12 ani înaintea Unirii.

Pe patru dintre fraţi i-am identificat în diverse ipostaze adiacente Marii Uniri: bunicul Matei – deputat la Marea Adunare, Aurel în lista participanţilor pe Câmpul lui Horea din 1 Decembrie, învăţătorul Silvestru – soldat în armata austro-ungară, devenit sublocotenent în armata română, iar Pompei, cel mai mare, confesor militar.

Coroborate cu rezultatele căutărilor mele, fotografiile de familie mi-au oferit sugestii pentru câteva din articolele publicate în revista Convorbiri literare din anul 2018, privind prezenţele moruşcane la renaşterea naţională contiguă Marii Reîntregiri.

Cel mai simplu mi-a fost să-l prezint pe bunicul Matei, pe care l-am cunoscut bine. Despre fratele său, Pompei, care a trecut la Domnul când aveam şapte ani, am imaginat diverse ipostaze, inclusiv discuţia cu un filosof rănit pe front, iar mai înainte despre despărţirea de iubita-i preoteasă, Marioara, deportată la Rust, imediat ce România intrase în război, în august 1916, de Sfânta Maria. Puternicele sale opinii publicate în presa vremii m-au inspirat şi în prezentarea democraţiei sinodale transilvane, pentru ca, tot în amintirea sa, să public un memento al periplului său american.

Inspirat de fotografiile celui de al doilea dintre fraţii Moruşca, Silvestru, şi de povestirile de familie, m-am transpus în trăirile sale pe timpul războiului, într-un alt eseu.

Memoriile despre perioada premergătoare Primului Război Mondial nu puteau să-l omită pe bunicul patern, Petru Şerban, emigrant în Statele Unite în 1909, gândindu-mă la transilvănenii ajunşi în acea perioadă la preşedintele Woodrow Wilson, spre a susţine cauza românismului din Imperiul Austro-Ungar.

Pe siajul bunicului patern, am ajuns şi la Năsăud, unde am descoperit povestea unui marinar năsăudean din Primul Război Mondial, a cărui viaţă am redat-o separat.

Acum, în 2019, se impunea agregarea acelor scrieri sub o singură cupolă, ca o mică sală a unirii memoriilor. Paşaportul de acces l-am numit „Credenţional 1918 – Triumf si resemnare”. Mă inspirasem din credenţionalul bunicului Matei pentru Sala Unirii, dar şi din credenţionalul fratelui său Pompei, pentru Sfântul Sinod.

Care erau lianţii acelor gânduri? Unirea şi neamul moruşcan.

Cuib trainic de rândunici pe grinda cerului din Cristeşti, cu ieşire spre Alba Iulia, neamul moruşcan a migrat prin lume, în mileniul trei, clădind noi şi noi cuiburi, până în Norvegia, Germania sau Statele Unite. Rândunica poartă noroc gospodăriei de care şi-a ataşat cuibul, îşi construieşte sălaşul din lutul locului, ceea ce n-o opreşte să plece departe, când vremea se înăspreşte, spre a reveni în timpuri mai bune.

Oriunde or fi ajuns urmaşii moruşcanilor, ca nişte rândunici migratoare, am certitudinea unui Cer unic sub care şi-au ataşat cuiburile, purtând ADN-ul Apusenilor şi câmpurilor cu brânduşe ce se întind primăvara până la Roşia Montană, comori mai de preţ decât aurul ce licăre în pâraiele repezi dintre brazi şi jnepeni.

Cine putea să-mi adune amintirile şi scrierile?

Mereu cu gândul la Centenar şi la moruşcani, am avut un vis în care Pompei, confesorul militar, întors din cealaltă vreme a vieţii sale, îmi povestea ca într-o Şeherezadă, episod după episod, memoriile conexe Marii Reîntregiri. I-am lăsat amprenta personală să marcheze întregul fir al povestirii, întruchipându-i naraţiunea.

 

Radu Şerban

 

22 septembrie 2019


Read more
Collapse
Loading...

Additional Information

Publisher
eLiteratura
Read more
Collapse
Pages
165
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best For
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
History / Europe / Austria & Hungary
History / Europe / General
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
 Autorul ne reintroduce în atmosfera vieţii din România socialistă, amintindu-şi de perioada războiului, ocupaţia sovietică, instaurarea şi consolidarea regimului comunist până la prabuşirea dictaturii. 

De mic întâmpină greutaţi şi cele mai neaşteptate situaţii: persecuţia familiei de către noul regim comunist, despărţirea de mamă în clasele primare (copilul rămânând la internat), deportarea familiei cu domiciliu obligatoriu la Aiud, tocmirea la 14 ani ca ucenic la cooperativa "Oţelul" (autorităţile interzicându-i continuarea studiilor), dar reuşeşte sa termine liceul la fără-frecvenţă.

Tânărul este exmatriculat în anul trei de la Facultatea de Medicină din Cluj din cauza "situaţiei economico-sociale a părinţilor". Se angajeaza ca fochist, muncitor necalificat în Aiud, termină Şcola sanitară din Arad şi asemenea unui Sisif modern, reîncepe studiile la Facultatea de Medicină din Bucureşti din anul întâi.

Când însă promovarea profesională îi este din nou blocată de partid (după absolvirea facultaţii, specializarea si cinci ani ca asistent universitar), hotărăşte să evadeze din acest castel kafkian. 

Autorul menţionează în Prefaţă:

"Nu este vorba de o autobiografie completă; am prezentat doar aspectele istorice, economice, sociale şi relaţiile dintre oameni, oglindite prin ochii unui individ, cu "origine nesănătoasă", destul de naiv, care a avut "norocul" sa trăiască 35 de ani sub regimul comunist, în variate medii sociale. 

Astazi, nedreptăţile ce mi s-au făcut şi greutăţile prin care am trecut personal, mi se par neînsemnate faţă de anvergura catastrofei naţionale.

Scopul prezentei scrieri este prezentarea evoluţiei în etape (sau faze) istorice a fenomenelor economico-sociale sub regimul comunist din România, în mersul lor spre faliment."

Spiritul acut al observaţiei, desfăşurarea fascinantă a vieţii şi candoarea povestirii contribuie la o lectură captivantă.

Cartea este recomandată celor care au trăit "Epoca de aur", dar şi mai mult, generaţiilor de după '89.
_____________

Hugo Hauptmann comenteaza in Revista presei Aradene:

“Cartea d-lui Gheorghe Rafael-Ştefănescu se citeşte lejer, datorită capacităţii ei de a captiva prin sinceritate, a clarităţii expunerii şi a documentării care completează fluxul amintirilor proprii, apropiind-o de ceeace numim istorie. Pigmentarea cu bancurile vremii aduce un plus de atracţie şi plasticitate.

”Pentru mine lectura a avut şi “sonor”.Când am citit despre întâmplările din vremea războiului, am reauzit explozii de bombe şi zuruitul avioanelor, bubuitul antiaerienelor, pe care nu le-am uitat. 

Când a fost vorba de deportări mi-am amintit de cunoştinţele şi rudele duse în Rusia la munca forţată, unde unii şi-au lăsat oasele.

“Muncile agricole” mi-au amintit prima deplasare la cules de porumb de la Baciu-Cluj, când tehnicianul mi-a şoptit: "Dacă nu-l culegeţi d-voastră, aici va putrezi".

Apoi, am revăzut lungul şir de lipsuri, nesfârşitele cozi, am retrăit teama de a vorbi, chiar de a concepe scrisori etc.

Aşadar, am citit cartea pe nerăsuflate.”
_____________

Alte comentarii:

Cine a trait timpurile acelea intelege perfect cartea; se citeste usor; o recomand tuturor celor care au uitat de unde au plecat. Cinci stele!
Renate von Bohn
_____________

Multumesc pentru aceasta carte bine scrisa, evocatoare de evenimente si trairi autentice. Pentru mine, care fac parte din generatia Dv, a fost o delectare sa constat ca felul meu de a gandi si actiona gaseste o confirmare si in cartea Dv. Felicitari ! 
A. MILLEA (fost profesor universitar)
_____________

Excelenta carte!!!! După citirea primelor câteva articole, realizez ca am descoperit o comoară istorica in această carte! Cu toate ca descrie evenimente incepand cu anii 1944, eu ca cititor născut in anii 80 descoper că mă pot asocia cu multe din povestirile acestea! Oriunde ai fi pe pământ, vei iubi cartea aceasta care descrie intr-un mod direct si simplu viața părinților, bunicilor, si stramosilor noștri. Mulțumesc scriitorului si redacției care a pus aceasta comoară pe iTunes!!! 
And please don't forget to post an English version of this amazing book! :) Thank you!!!
Andrei M.
_____________

Carte necesara si sincera trebuie sa fie marturie vesnica pentru cei care cred cu bunavointa ca socialismul sau comunismul ca si structura sociala poate fi o alternativa viabila... Très utile
Varolomei
_____________

Un livre qui parle de la vie sous le communisme en Roumanie. C'est la vie d'un médecin qui a réussi à obtenir son diplome malgré toutes les tracasseries qu'on lui a imposées à lui et à sa famille. Super! 
lfhatem
_____________

Emotionant...
Don Franci
_____________

Good book i recommend this to everybody! 
O carte interesanta..care imi aminteste de Romania ceausista,am trait si eu anii 80 in Bucuresti si cam asa a fost.
cristian b nj usa
_____________

This book is set apart for several reasons: its author a native of Transylvania, witnessed the harshest period of class-warfare and discrimination, during the early years of Communist grip on Romania. The style is without any frills, in a direct, journalistic manner, without any ambition or pretense of literary value. It is a rather matter-of-fact, bare-bones diary of what life was like under the sordid years of Romanian communism. 
In spite of such backdrop, this is not, by any means, a sad account, on the contrary it has its black humour, although the period described is redolent of the darkest years of dictatorship. The author presents a bland, stenographic sequence of the drab, and dour life behind the Iron Curtain, during the post-war experiment with Marxist ideology. 
Such account represents a worthwhile reminder of times experienced not such a long time ago, especially that the current Romanian-controlled amnesia tries to airbrush the recent past from the public psyche. Worth reading as a testimony, especially as an antidote to the pre-programmed loss of memory in present-day Romania!
Constantin ROMAN 
_____________

Este o lectura usoara, o povestire a unei vieti oarecum dificile intr-o perioada nefericita a istoriei Romaniei, cu un final optimist. O carte usoara, citibila. 
Alex Cs
_____________

Cartea are fara indoiala valoare documentara si e bine ca autorul a asternut-o pe hartie. 
L.M.H
_____________

Am citit-o dintr-o suflare! Prima mea ebook citita pe Samsung Galaxy Android Tablet! O recomand! De admirat perseverenta acestui om! 
I have read breathlessly, with great pleasure! I Highly recommend it! 
V.W.
_____________

Citat in alte lucrari:
* Calini Vladimir, Babeş-Bolyai University: Funcţionarea scolii în perioada de tranzitie, 2012
* Elena Dragomir, University of Helsinki: Perceptions of Social Security in Communist Romania, Zeithistorische Forschungen - Studies In Contemporary History, Feb. 2010
* Rita Fóris-Ferencz: Tradition als belastendes Erbe und Produktives „Vorurteil“: Die Situation des Unterrichtswesens und der Pädagogik in Rumänien während der Diktatur Tradition – A Heavy Heritage and a Fertile ‘Prejudice’: The Conditions of Education and Pedagogy in Rumania in the Time of the Past Dictatorship European Journal of Mental Health, December 2008 
_____________

Cartea a apărut:
In tipar: bit.ly/autor-amz
e-book: bit.ly/e-carti
iTunes(e-book): bit.ly/V37fFJ
Google (e-book): bit.ly/amintirigoogle
Gratuit pe situl autorului: amintiridinromania.com
_____________

Din condeiul aceluiasi autor: "SAPTE DECENII DE MEDICINA: Amintirile unui medic geriatru" (2016).
bit.ly/autor-amz bit.ly/e-carti

©2020 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.