Gözle belirleme belkide kan laktat eşiğinin belirlenmesinde en yaygın kullanılan yöntemdir. Ancak subjektiftir ve zaman zaman deneyimli kişilerce yapılmış olsa bile konsildasyon gerektirebilmektedir.
Matematiksel yöntemlerle yaklaşık sonuç hesaplamaları ve istatistiksel modellemeler kan laktat eşiğinin nesnel olarak ölçülebilmesi için geliştirilmiş yöntemlerdir. Literatürde de az sayıda uygulaması olması nedeni ile, model nasıl oluşturulacağı, hesaplamaların nasıl yapılacağı ile ilgili bir kaynak önemli bir eksikliktir.
Bu çalışma lisans öğrencisiyken TÜBİTAK tarafından desteklenen projem sırasında Prof. Dr. Cem Şeref BEDİZ ile beraber hazırladığımız kılavuzların herkesin kullanımına açılmış halidir.
Çalışmada standard kan eşiği-iş yükü grafiklerinin nasıl hazırlanması gerektiği, gözle kestirim grafiklerinin içermesi gerekn asgari parametreler, regresyon modellerin oluşturulması, ters regresyon modelleri kullanılarak laktat eşiğinin belirlenmesi konuları oldukça detaylı olarak anlatılmıştır.
Her ne kadar kan laktat eşiğini direkt hesaplayan iki farklı program geliştirmiş ve bunları ücretsiz olarak dağıtmış olsamda, bu kitapta MS EXCEL ortamını tercih ettim. Bunun nedeni geliştirdiğim programların hesaplamaları otomatik yapmasına karşın veri girişi ve kan laktat örneklemesi sırasında yapılabilecek olası hataları kullanıcının fark etmesi gerekliliği ve her şeyden önce doğrudan hesaplama programları kullanarak kan laktat eşiği belirlenmek için gerekli deneyimi kazanmanın mümkün olmamasıdır.
Kan laktat eşiği hesaplama programı Türkçe arayüzü
http://pttools.epizy.com/lth/lth.html
Fizyoterapi Elektronik Kitaplar Sisteminin, egzersiz testleri ile ilgili ikinci kitabıdır.