Menggapai Bintang: Ibrah Kisah-Kisah Dalam Al-Quran

Iman Publication Sdn Bhd
4
Free sample

Buku ini membawa kita menelusuri kisah-kisah yang begitu hidup sekali di dalam Al-Quran, bermula dari bapa kita Nabi Adam, sehinggalah kisah Nabi Musa, juga kisah pemuda Ashabul Kahfi dan menyentuh juga wasiat Luqman Al-Hakim yang sangat dikenali.


Ustaz Syaari mengajak kita mentadabburi Al-Quran dengan mendalam sambil merenungi kisah yang dikongsi. Beliau seterusnya mengajak kita memahami kisah tersebut agar kita dapat jelmakan dalam kehidupan seharian kita.


Begitulah menggapai bintang. Kisah di dalam Al-Quran merupakah penyuluh dalam kehidupan, memberikan petunjuk yang luar biasa. Jadikan ia sebagai panduan yang berterusan tanpa henti sehingga ke akhir hayat kita.

Read more
Collapse

About the author

Muhamad Syaari Ab Rahman ialah anak kelahiran Tumpat dan merupakan Jurulatih Utama sepenuh masa di syarikat milik beliau sendiri, Paradigma Ibrah Sdn Bhd.


Merupakan seorang graduan Ijazah Sarjana Muda Bahasa dan Sastera Arab dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Memperolehi Ijazah Sarjana dalam bidang Pengajian Al-Quran Dan Al-Sunnah daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Kajian Sarjana beliau bertajuk ‘Aplikasi Ilmu Munasabah dalam Kisah Nabi Ibrahim AS’. Beliau bercita-cita untuk menjadi ahli akademik dan pakar dalam tafsir maudu’i al-Quran.


Beliau telah mendirikan rumah tangga selama hampir 10 tahun dengan Puan Nurul Suhadah Haji Shuib dan kini dikurniakan tiga orang cahaya mata bernama Fatihah Wajihah, Aqeel Muhtadi al-Fatih dan Aqeel Farahi.


Beliau mula menggilap potensi dirinya dalam bidang kepemimpinan dan kejurulatihan sejak di bangku Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang. Beliau kini berpengalaman lebih dari 6 tahun dalam dunia latihan dan motivasi selain merupakan ahli berdaftar di bawah Pertubuhan Perunding Latihan Dan Motivasi Muslim Malaysia (TAMRIN).


Antara rancangan televisyen yang pernah menjemput beliau sebagai panel ialah TV3 dalam rancangan “Positif”, Astro Oasis dalam rancangan “Salam Muslim” dan TV Al- Hijrah dalam segmen “Assalamualaikum”. Ustaz Syaari juga merupakan panel tetap selama 4 tahun sejak tahun 2012 hingga 2016 di segmen “Ibrah” Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia, IKIM.fm.


Beliau telah menulis 2 buku laris di bawah PTS Milennia bertajuk “Kuasa Kepemimpinan Al-Fateh” dan “Berfikir Gaya Al-Fateh”. Selain itu, beliau juga menulis “KOMPAS 114” (IPTC) dan “Di Bawah Teduhan Kisah-Kisah Al-Quran” (Paradigma Ibrah Sdn Bhd). Beliau merupakan jurulatih bertauliah di bawah Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) dengan sijil tauliah bernombor TTT 3891.


Terkini, beliau sedang menggembleng tenaga pakar-pakar dan sarjana- sarjana Tafsir di seluruh Malaysia untuk berbakti kepada Tadabbur Centre yang akan menjadi pusat pembelajaran interaktif dan moden kepada ilmu tafsir dan takwil al-Quran.

IMAN bermula pada tahun 2012 sebagai sebuah kedai buku berjenamakan Imanshoppe. Setelah mendapat permintaan luar biasa daripada para peminat buku, IMAN mengembangkan sayapnya dengan membuka sebuah syarikat penerbitan buku – Iman Publication setahun setelah itu.

IMAN yang pada awalnya hanya mempunyai dua orang pekerja sepenuh masa, kini sudah disertai lebih daripada 30 orang.

Read more
Collapse
4.8
4 total
5
4
3
2
1
Loading…

Additional Information

Publisher
Iman Publication Sdn Bhd
Read more
Collapse
Published on
Jan 31, 2019
Read more
Collapse
Pages
267
Read more
Collapse
ISBN
9789832423621
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best for
Read more
Collapse
Language
Malay
Read more
Collapse
Genres
Religion / Islam / Rituals & Practice
Read more
Collapse
Content protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
©2021 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.