Erehtymättömät: Tarina suuresta pankkisodasta ja liikepankeista Suomen kohtaloissa 1862-2012

Free sample

Suomen talouselämää nälkävuosista EU-aikaan

Suomi sai ensimmäisen liikepankkinsa ennen kuin sillä oli omaa rahaa tai edes viljaa ruokkia kerjäläisensä. Rothschildin mahtisuku luotti takametsään, joka ajan myötä ansaitsi luottamuksen.

Kiihkeät nousukaudet ja musertavat lamat vuorottelivat. Kuplat pullistuivat ja puhkesivat. Suuryhtiöitä syntyi ja sortui. Pankit rahoittivat rautateiden rakentamista, kommunismin torjuntaa tai kasinon kahahduksia. Keskenään kilpaillessaan Kansallispankki ja Yhdyspankki kävivät satavuotisen sodan. Aina taustalla juonivat erehtymättömät ja inhimillisesti erehtyväiset pankkimiehet.

Keinottelu, globaalit kriisit, nurkanvaltaukset tai johdon kannustimet eivät ole uusia ilmiöitä. Liikemiesten vaatteet muuttuvat, mutta pohjalla pilkottava ihmisen perusluonne ei muutu. Teos perustuu ainutlaatuisiin, osin salaisiin dokumentteihin ja haastatteluihin.

Read more
Loading...

Additional Information

Publisher
WSOY
Read more
Published on
Aug 27, 2012
Read more
Pages
504
Read more
ISBN
9789510393468
Read more
Language
Finnish
Read more
Genres
History / General
Read more
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Järisyttävä lukuelämys kaikkien aikojen julmimmasta ja tuhoisimmasta sodasta. Nykyhistorioitsijoiden tunnetuimpiin kuuluvan tekijän magnum opus!

Toinen maailmansota sai alkunsa elokuussa 1939 koillisen Kiinan Mantšuriassa ja päättyi kuusi vuotta myöhemmin Neuvostoliiton miehitettyä maan pohjoisosat. Euroopassa samoihin aikoihin puhjennut sota riehui Tyynenmeren ja Kiinan tapahtumista erillään, mutta sillä oli kauaskantoiset globaalit vaikutuksensa. Toinen maailmansota, ihmiskunnan historian kaikkien aikojen tuhoisin katastrofi, on vaikuttanut jälkipolvien maailmankuvan muokkautumiseen enemmän kuin mikään muu kansainvälinen konflikti. Vaikka sodan keskeisiä käänteitä on kartoitettu jo lukemattomin kirjoin ja elokuvin, kokonaiskäsitys aiheesta on jäänyt hajanaiseksi ja osin myös harhaanjohtavaksi.

Kansainvälisistä bestsellereistään palkittu historioitsija Antony Beevor esittää tässä uransa magnum opuksessa tuoreimpaan tutkimustietoon pohjaavan näkemyksensä. Toisen maailmansodan historian jo aiemmilla teoksillaan mullistaneessa Beevorissa yhdistyvät ihanteellisesti paitsi lennokas kaunokirjallinen tyyli myös laajojen asiakokonaisuuksien suvereeni hallinta.

Antony Beevorin valtapoliittisiin voimasuhteisiin pureutuva, moraalisesti tasapuolinen ja huolellisesti taustoitettu kokonaisesitys ei säästä ideologiseen tekopyhyyteen ja juonitteluun sortuneita valtakuntien johtajia. Heidän suuruudenhullujen päätöstensä seurauksena kymmenet miljoonat tavalliset rivisotilaat ja siviilit saivat surmansa mitä julmimmalla tavalla vuosina 1939–1945.

Toinen maailmansota vangitsee lukijansa ja vie sodan dramaattisille tapahtumapaikoille sen kaikille rintamalohkoille: myrskyävän Atlantin sukellusvenejahdista Pohjois-Afrikan hehkuville aavikoille, Burman viidakoista itärintaman jäätäville aroille ja aina luhistuvan Euroopan rauniokaupunkien, natsien keskitysleirien ja Japanin keisarikunnan viimeisiin kauhunhetkiin.

Arvosteluotteita

”Beevorin kansainvälisestä arvostuksesta ja hänen kirjojensa hyvistä myyntinäkemyksistä kertoo jotakin myös se, että Toinen maailmansota on käännetty suomeksi – kuten myös monille muille kielille – jo ennen sen brittiversion ilmestymistä tänä viikonvaihteena.”
   (…) Tuhdin mutta yllättävän kevyesti rullaavan kirjan ehkä parasta antia on kuvaus liittoutuneiden poliittisen ja sotilaallisen johdon väliin tulehtuneistakin henkilösuhteista sodan eri käänteissä.”
Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat

”Varma nakki toisen maailmansodan ja Antony Beevorin ystäville.”
Jussi Kämäräinen, Lapin Kansa

”Brittiläinen Antony Beevor on 1900-luvun sotahistorian tuntijana kuuma nimi – eräänlainen guru – jota asemaa hän itse hieman karsastaa.
   (…) Beevor tuo hyvin esiin sen, kuinka toisen maailmansodan ajallinen määrittely ei välttämättä ole aivan yksinkertaista.
   (…) Beevor kirjoittaa hyvää ja selkeää tapahtumahistoriaa. Lisäksi hänellä on näkemystä. Hän tarkastelee eri sotanäyttämöiden keskinäistä vaikutusta sotatapahtumiin ja suurvaltapolitiikkaan. Vaikka ei hyväksyisikään hänen kaikkia henkilöarvioitaan, ne antavat ajattelemisen aihetta. Beevor on onnistunut saamaan toisen maailmansodan yhteen pakettiin ilman, että luettavuus kärsii.”
Jari Lybeck, Turun Sanomat

”Beevor on tehnyt onnistuneen ratkaisun, jossa jännite säilytetään koko kirjan ajan. Hän vyöryttää toisen maailmansodan koko kauheuden kansantajuisesti eteemme maanpäällisenä helvettinä.
   (…) Beevor on lunastanut paikkansa lukevien historianystävien idolina.”
Pekka Tuomikoski, Kaleva

”Kunnianhimoinen teos pohjaa satoihin lähteisiin, jotka on uskollisesti lueteltu.
   (…) Tekijän ansio on, että hän kytkee sotatapahtumia myös yksilöiden näkökulmaan.”
Arto Vaahtokari, Helsingin Uutiset/Pohjoinen ja Länsiväylä

”Beevorilla on jumalainen taito kirjoittaa historiasta kuin romaanikirjailija. Teksti on moraalisesti tasapuolista, ihmisläheistä ja hyvin tapahtumia taustoittavaa. Kirjailijan tyyli on lennokas, mutta hän hallitsee suvereenisti myös asiakokonaisuudet.”
PK, Viikko Pohjois-Karjala

”(…) erinomaisen hakemistonsa ansiosta Toinen maailmansota toimii myös hakuteoksena.”
Seppo Turunen, Kainuun Sanomat

”Jorma-Veikko Sappinen on onnistunut hienosti suururakassaan sujuvan ja tiiviin suomennoksen eteen.”
Jari O. Hiltunen, Satakunnan Kansa

”Lähes tuhatsivuisen historian luulisi olevan vain tylsää taisteluiden luetteloa, mutta nyt on tarjolla antoisa lukukokemus.”
Jukka Parkkari, Suomen Kuvalehti

”Uutuuden johtoajatus on sodan tulkitseminen globaalisti, monien konfliktien vuorovaikutuksena.”
Juhani Ruotsalo, Demokraatti

Syyskuussa 1941 Suomi on täydessä sodassa Neuvostoliiton kanssa. Muutaman tunnin välein Suomen rannikolla räjähtää useita sota-aluksia. Suomen vastavakoilu lähtee etsimään attentaatin tekijöitä. Samanaikaisesti Suomessa on liikkeellä venäläinen sabotaasiryhmä, jonka tehtäväksi paljastuu korkean luokan salamurhasuunnitelma. Kohteena on peräti marsalkka Mannerheim, mutta onko tähtäimessä myös marsalkan syntymäpäiville osallistuva Adolf Hitler? Ehtiikö vastavakoilu ajoissa? Mitä tekevät kaukopartio-osasto Marttinan miehet? Tulilanka palaa - muuttuuko Mikkelissä koko II maailmansodan kulku?''Ville Kaarnakarin toinen sotatrilleri lepää jälleen vankan faktatiedon päällä. Kirjan sivuilla kokoajan kasvava, piinaava jännitys huipentuu lopun ällistyttäviin tapahtumiin. Sotatrilleri parhaimmillaan.''

Reserviläinen 2011/5''Jännitystä ja toimintaa Kaarnakari virittää vahvasti. Viritys laukaistaan lopussa sellaisella paukkeella, että suosittelen lukijalle kuulosuojaimia.''

Vesa Karonen, Helsingin Sanomat 13.9.2011''Operaatio Chevalier on mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava kokonaisuus"

Pertti Ehrnrooth, Etelä-Suomen Sanomat 15.9.2011''Ville Kaarnakarin jatkosodan aikaiseen Suomeen sijoittuva uutuusromaani Operaatio Chevalier kertoo äärimmäisen jännittävän tarinan salaisesta ja myöhemmin vaietusta operaatiosta, joka onnistuessaan muuttaisi koko maailmansodan kulkua. Operaatio Chevalier on samaan aikaan sotahistoriallinen romaani ja agenttitrilleri. Aihepiiristä vähänkin kiinnostuneen kirja imaisee helposti mukaansa. Sotahistorian ystäville Kaarnakarin uutuusteos on ehdottoman suositeltava.''

Mikko Virta, Ruotuväki 2011/17''Teos on uskomattomia tapahtumia vilisevä, vauhdikas ja sujuvasti kirjoitettu, sivumäärältään ja asiasisällöltään melkoinen kirjajärkäle. Mielenkiintoinen ja mukaansatempaava kokonaisuus.''

Pertti Ehrnrooth, Savon Sanomat 22.12.2011''Kaarnakari on koonnut valtavan aineiston tietoa syksyn 1941 tapahtumista.''

Pertti Ehrnrooth''Operaatio Chevalier innostaa varmasti Suomen sodista kiinnostuneita. Tarina kulkee jatkosodan melskeissä ja tarjoaa uusia näkökulmia sodan vaiheisiin''

Kirsi Luukkanen, Ruumiin Kulttuuri 2011/4
©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.