Jurnalul unui terorist: Nonficțiune cu factografii

ePublishers & Editura Coresi
1
Free sample

 A Terrorist’s Diary: Nonfiction with Factographs

 This book is in Romanian. It is a collection of outrageous secrets of Romania’s Securitate and post-Securitate activity.

 Observator direct – dar și cercetător extrem de bine documentat – al istoriei recente, Tudor Păcuraru ne dezvăluie fapte și acțiuni incredibile, dar adevărate, ale Securității înainte de Revoluție, în timpul Revoluției și după Revoluție.

Iată un scurt extras:

 

„A doua zi – 22 decembrie – era o vreme minunată, în contrast cu vremurile pe care le trăiam. Dis-de-dimineață am luat metroul spre Universitate. N-a fost nevoie să urc la suprafață: se spălau scările cu furtunul de pompieri, iar apa amestecată cu sange curgea de-a lungul treptelor de marmură albă ale pasajului. Deci Ceauşescu se nărăvise să tragă în români.

M-am întors în Aviatorilor şi m-am urcat în 131 – traseul meu obişnuit din ultima lună, spre Piața Presei. La intrare, nici urmă de Trăznea, legendarul nostru portar: locul său fusese luat de doi tineri la costum, cu stații radio şi pistoale, care au încuiat uşa grea imediat după ce am trecut. În editură era vânzoleală mare: colegii se regrupaseră pe bisericuțe, prin colțuri aveau loc discuții animate, care încetau brusc de îndată ce mă apropiam.

Doar fusesem denunțat drept securist, de chiar emisarii lui Gorbaciov!”

 Cartea cuprinde următoarele articole:

 Mitologii ucigaşe

Stalin şi spionul acrobat

Stare de război (1)

Stăpânul lumii

Stare de război (2)

I se zicea Balaurul

Cum m-⁠a băgat Vasile Alecsandri în Garda de Fier

Cum am devenit securist

Primii mei paşi pe calea terorismului

Jurnal de terorist (1)

Eu, KGB-⁠ul şi revoluţia română

Primăverii, în decembrie

Armata populară

Jurnal de terorist (2)

Amintirea şi factografia

Vremea impostorilor: provocatorii

Zodia ciomagului

Începuturile Fundaţiei

Cum am ajuns agent sovietic

Oala lui Pavlik

Vremea impostorilor: diversioniştii

Coloana a Cincea: final deschis

Read more
Collapse

About the author

 Să facem cunoștință cu autorul acestei cărți

Păcuraru F. Tudor, n. mai 1959, oraş Roma, judeţ Italia. Fiul lui Francisc – scriitor şi diplomat – şi al Mariei Doina – cadru didactic universitar.

Înălţime medie, corpolent, faţă rotundă, păr şaten (calviţie), barbă căruntă (probabil falsă). Poartă ochelari cu ramă aurie şi pantofi nr. 43, cu tălpi de gumă.

Absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (franceză-⁠⁠spaniolă). Şef de promoţie pe ţară. Profesor stagiar la Şcoala generală nr. 219 Cernica (1983). Redactor la Ed. Minerva (1986). Şef redacţie „Biblioteca pentru Toţi” (1989). Secretar executiv, întemeietor al Fundaţiei Culturale Române (1990). Expert, Guvernul României (1991). Cadru militar – arma Informaţii (1996). Expert în arta machiajului, umblă deghizat în intelectual.

Extrem de periculos, identificat ca blatist pe CFR şi terorist care tooot trage din orice poziţie din decembrie 1989 şi până în ziua de azi. Ca şi Bin Laden, a fost instruit de CIA. A fost peste un deceniu în legătura structurilor informative NATO şi UE, fiind teleghidat prin radio, pe unde scurte.

Acţionaţi cu prudenţă: umblă permanent drogat cu Coca Cola, înarmat cu puşcă cu lunetă, pix BIC, sabie de abordaj, autostaţie radio R118BM3 şi otravă de pus în apa de la robinet.

 

Read more
Collapse
5.0
1 total
Loading…

Additional Information

Publisher
ePublishers & Editura Coresi
Read more
Collapse
Pages
237
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best for
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
Biography & Autobiography / Editors, Journalists, Publishers
Political Science / Intelligence & Espionage
Read more
Collapse
Content protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
„La inceput am crezut ca-i vorba strict de o conjunctura, de un interes anume de politica (si protectie) literara... La lectura am fost captivat de ironia casanta a autorului, de sarcasmele si cinismul lui absolut, de amoralismul seniorial obosit de exercitarea puterii crude asupra unui teritoriu fatalmente troglodit... Dincolo de stufosenie si grandilocventa, felul in care Dumitru Popescu prindea in insectar (cam ca Petru Dumitriu in dejism) fizionomii, situatii, destine si caractere tipice deriziunii ceausiste de partid, fascinat de patologia puterii, de contorsionismul lamentabil prin care otrava doctrinei malforma ireversibil, pana la aneantizare, un organism institutional de mult uscat, chircit de istorie, mi l-a facut incitant pe autor. (...) Merita citate cu deliciu, portretele picante, fie doar la modul aluziv, parsiv, fie mai ales in aqua forte, unde autorul — nemantuit mizantrop — de-a dreptul exceleaza.“ – Dan C. Mihailescu, Ziarul de duminica, 14 aprilie 2006

Dumitru Popescu (n. 18 aprilie 1928, la Turnu Magurele). Prozator, poet si eseist. Licentiat in stiinte economice in anul 1951. Intra in presa in anul 1950, ca redactor la Contemporanul. In 1956 urmeaza scoala Superioara de Partid „A. Jdanov“ de perfectionare a ziaristilor. Este redactor-sef al cotidianului Scinteia Tineretului (1956–1960), director general la Agerpres (1960–1962), adjunct al ministrulului Culturii (1962–1965), redactor-sef al ziarului Scinteia (1965–1968), presedinte al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste (1971–1976) presedinte al Consiliului National al Radioteleviziunii (1969–1971; 1976–1981). Din 1981 pana la caderea regimului comunist, rector la Academia „Stefan Gheorghiu“. A ocupat urmatoarele functii politice: membru al Biroului CC al UTM (1956–1960); membru CC al PCR (1965–1989); membru CPEx (1969–1989); secretar CC al PCR (1968–1981); deputat de Banat, Arad, Alba, Mures si Iasi (1965–1989). Implicat, dupa 1989, in procesul CPEx, a fost condamnat, achitat si iarasi condamnat, beneficiind in cele din urma de gratierea prezidentiala. In toti anii ulteriori n-a mai participat sub nicio forma la viata politica, dedicandu-se in exclusivitate scrisului. Debuteaza cu versuri si proza in Teleormanul liber, in 1949. Inainte de 1989 au aparut: • volume de publicistica: Impresii de calator (1962), Drumuri europene (1965); • eseistica: Biletul la control! (1968), Iesirea din labirint (1973); • poezie: Pentru cel ales (1968), Un om in Agora (1972), Gustul simburelui (1974), Raza de cobalt (1979), Insomnia dragonului (1989); • romane: trilogia Pumnul si palma (O dimineata inselatoare — 1980, Ochiul ciclonului – 1981, Marsul cariatidelor — 1982), Muzeul de ceara (1984), Vitralii incolore 1985, Cenusa din ornic (1988). In intervalul scurs de la caderea regimului comunist publica mai multe carti: • memorialistica: Timpul lepros — jurnalul unui detinut politic postdecembrist (1992, reeditat in 2004 cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor), Am fost si cioplitor de himere (1993), Elefantii de portelan (1996), Cronos autodevorandu-se. Memorii vol. I–VI (Curtea Veche, 2005–2007); • eseistica: Eclipsa in Cetatea Soarelui (1994), Spatiile dintre negru si alb (2012), Diformitatea liniilor in portret (2012); • poezie: Ieslea minotaurului, continand versuri scrise in inchisoare (1993); • romane: Focul de paie (1999), Pasajul (2002), Omul zapezilor (2003), Atelierul de vara (2009), Candva dupa izgonirea din Paradis (2010), Artemis sau uzurparea sentimentului (2013).

„Dosarul de Securitate nu este un titlu de noblete postcomunist ci oglinda deformata a persecutiei intreprinse de un regim comunist prin politia sa politica. Dorin Tudoran a fost unul dintre primii scriitori care au adoptat o atitudine critica fata de politica culturala a PCR. Cu timpul pozitia luis-a radicalizat critica vizand sistemul in ansamblul sau. O marturie cutremuratoare a infernului pe care Dorin Tudoran l-a trait incepand cu jumatatea anilor ’70 cand este pus sub urmarire de Securitate.“ (Radu Ioanid)„Trebuie sa recunosc ca mi-a facut pur si simplu rau lectura celor 500 de pagini de rapoarte (si de filaj) note inregistrari fotografii sinteze adresate de ofiteri de Securitate superiorilor lor ierarhici precum si planuri de masuri scornite de mintile celor din urma si nu in ultimul rand «turnatorii» si alte inestimabile contributii ale vai colegilor nostri de breasla. Nu mi-am tradat principiile nici prietenul. Daca asta l-a ajutat si in ce masura in batalia lui (caci batalie pe viata si pe moarte a fost) cu Securitatea asta v-o poate spune el Dorin Tudoran.“ (Nicolae Manolescu)„Aceasta carte masiva aduna numai o mica parte din cele peste 10.000 de file din dosarele de Securitate ale lui Dorin Tudoran unul din putinii nostri disidenti autentici si «pana la capat». Nu e totul dar e destul pentru a documenta nu doar curajul si caracterul «obiectivului» ci si «teoria si metodologia» de lucru a sinistrei institutii. Din pacate cartea mai pune in lumina si slabiciunile lasitatile si tradarile celor de langa noi uneori aparent foarte aproape de noi!“ (Liviu Antonesei)„Securitatea a strans cu sarg ca un google demonic barfe intrigi mizerie umana minciuni deturnari. O carte despre Tudoran care nu e scrisa de Tudoran ci de o voce colectiva alcatuita din «surse» ofiteri interceptari filari. Toti cei care s-au zbatut pentru o viata normala apar in acest dosar ca niste spectre ca niste aberatii ale sistemului. Culmea e ca tot Securitatea era singura care ne putea lasa un portret atat de autentic si de puternic al unui cetatean roman (unul dintre foarte putinii) care nu s-a lasat calcat in picioare.“ (Costi Rogozanu)
Aceasta este o carte despre doi mari actori români. Ei au jucat împreună și, tot împreună, au dobândit o glorie fără egal. Începând cu teatrul și cu filmul, cu televiziunea și cu radioul, continuând cu gloria trecerii pe scena grădinii „Boema” sau cu aceea a rămânerii pe scena sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Sigur că nu „Boema” a creat aceste două vedete. Ele sunt și ar fi fost oricum!

Stela Popescu și Alexandru Arșinel au depus o efigie artistică de aur pe chipul Revistei românești. Acest gen „ușor” este cumplit de greu, și pretinde slujitorilor săi un cumul de talente – să vorbească, să cânte, să danseze, să se miște, să stea, să tacă, să intre, să iasă, să urce, să coboare, să se îmbrace, să râdă, să plângă, să treacă cu vederea, să nu treacă nimic cu vederea, să asculte, să n-asculte pe nimeni. Doamne, câte trebuie să știe și să facă și, uneori, să nu facă un actor de Revistă ca să se poată numi Stela Popescu și Alexandru Arșinel!


Stela Popescu câștigă. Ea și-a câștigat, în primul rând, dreptul de a fi o actriță de succes. În acest domeniu inefabil, în care „toate trec, iubire sau noroc“, acest drept nu se înscrie chiar printre drepturile omului; vreau să spun că nu e la îndemâna oricui, adică nu e de tot omul, ca mine sau ca dumneavoastră. Impresarii o caută, afișele o „pun la zid“, secretarele îi deschid ușile, cu zâmbetul pe față, iar publicul o aplaudă, uneori, frenetic. Ea nu poartă numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea și-a construit cariera prin efortul de a face față talentului său, prin inteligența de a fi la timp, exact acolo unde trebuie să fie...


Pentru mine, Arșinel este „the King“. Îl privesc, uneori, cum acoperă și timpul, și spațiul, și sufletul spectatorului și îi admir dorința sinceră, netrucată, de a fi peste tot. El crede în publicul lui, și în familia lui, și în meseria lui iar, în limita timpului disponibil, își aduce aminte și de prieteni. Desigur că la mijloc e un efort greu de descris. Puțin rezistă, în zilele noastre, la oboseala de a fi vedetă. Arșinel rezistă. Actor național de teatru și de revistă, manager iscusit, spiritual ca un cuplet și, uneori, trist ca o lacrimă. Arșinel caută și lansează tinere vedete, cu bucurie și generozitate.


Aurel Storin

©2020 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.