“EKLER” bölümünde fasulyede ülkemizdeki tescilli çeşitler, yörelere göre su tüketimi, yemekler, ekonomik zarara neden olan yabancı otlar ve tohumluk mevzuatı konularına yer verildi.
Bölgeler göre tavsiye edilen fasulye çeşitleri, hastalık ve zararlılarla kimyasal mücadele konularındaki bilgiler kısa sürelerde değiştiği için bu konulardaki güncel bilgilere ulaşılacak bağlantılar (linkler) ve kuruluşlar referans olarak verildi.
“Fasulye Yetiştiricili” e-kitabı başta fasulye konusunda çalışan araştırmacı, uzman, eğitimci, öğrenci ve çiftçiler olmak üzere geniş bir yelpazede okuyucu kitlesine hitap edecek bilgileri kapsayacak tarzda hazırlandı. Kitapta üreticilerin karşılaşacakları sorunları teşhis etme ve bunlara çözüm üretmelerine yardımcı olma bakımından hem temel ve hem de uygulamalı bilgilere yer verildi.
Bu yayında yapılan tavsiye ve öneriler genel olup, araştırmaların ve kazanılan tecrübelerin ürünleridir. Sunulan bazı bilgiler, özellik arz eden iklim ve toprak şartlarında geçerli olmayabilirler. Meslektaşlarım ve fasulye üreticilerinin çok iyi bildiği üzere, her bölge ve tarlanın kendine has özellikleri vardır. Bu özellikler, en doğru olarak o tarlada yıllardan beri üretim yapanlar tarafından bilinirler. Dolayısıyla çiftçilerimiz, e-kitapta verilen bilgileri kendi süzgeçlerinden geçirdikten ve bulundukları şartlara adapte ettikten sonra uygulamalıdırlar.
Sunulan bilgilerin mucitleri olan araştırmacılara, yararlandığım kaynakların yazarlarına, meslek hayatımda bana emeği geçmiş hocalarıma ve büyüklerime şükranlarımı arz ederim.
Yazım aşamasında başta Dr Esat Güler, Dr. Muzaffer Işık ve Fahri Harmanşah olmak üzer değerli katkılarını ve teşviklerini esirgemeyen kıymetli meslektaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim.
Yaptığı yemek tarifleri için eşim Sedef’e ve bu yayını e-kitap olarak elektronik ortamda yayınlayan torunum Demir Kaan’a sevgilerimi sunarım.
“Fasulye Yetiştiriciliği” e-kitabında verilen bilgilerin başta fasulye üreticilerimiz, araştırmacılar, yayımcılar, eğitimciler ve öğrenciler dâhil, tüm okuyuculara yararlı olması dileğiyle saygılar sunarım.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi İn
Fakülteden mezuniyet sonrası 1972-91 yıllarında Tarım Bakanlığına bağlı tohumluk sertifikasyon, çeşit tescili ve araştırma
ABD’de 1983-85 döneminde bitki hastalıkları konusunda mastır yaptım. 1985-90 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genetik ve İstatistik Kürsüsü’nde “Buğday Çeşit Verim Denemelerinin Kurulacağı Optimum Lokasyonların İstatistik Metotlarla Belirlenmesi” konulu doktora çalışmamı tamamladım.
1991-98 döneminde Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğünde genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak hizmet verdim. “Tarımsal Araştırma Projesi”nin planlanması ve uygulanmasında, “Tarımsal Araştırma Yönetimi Sistemi”nin kurulmasında görev aldım. 1999 yılı başında emekli oldum.
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfında uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bu devrede mülga Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen “Ürün Pazarlarını Geliştirme Projesi” ikinci diliminde Türkiye proje koordinatörlüğünü yürüttüm. Daha sonra Ordu Ticaret Borsasına “Fındık İhtisas Borsası”, Konya Ticaret Borsasına “Ürün İhtisas Borsaları ve Lisanslı Depoculuk” konularında raporlar hazırladım. Özel bir tohumculuk kuruluşunun tarla bitkileri alanında araştırma yetkisi almasını ve faaliyetlerini yürüttüm.
Millî Düşünce Merkezi önderliğinde yürütülen faaliyetlerde yer aldım. Bu dönemde Ermeni meselesi konusunda hazırladığım rapor kitaplaştırıldı. Bu konudaki kitabım Azerbaycan’da da yayınlandı. Dinî konularda incelemeler yaptım. MÂTURÎDÎLİK
“Topraktan Sonraya Buğday”, “Türkiye iklim Bölgeleri ve Haritası” başta olmak üzere mesleki ve diğer konularda kitaplarım, yurtiçi ve dışında yayınlanmış makalelerim ile iklim sınıflaması, deneme tekniği paketi, bitki çeşitlerinin tescili ve buğday maliyeti konularında geliştirdiğim bilgisayar yazılımlarım vardır.
Buğdayla ilgili çalışmalarım 1972 yılından beri devam etmektedir. Gün 91 ekmeklik buğday çeşidi ile Kızıltan 91, Çeşit 1252 ve Mirzabey makarnalık çeşitlerinin ıslahçılarındanım. Halen bir firmada buğday ıslahı programını yürütmekteyim.