În cele peste 200 de conflicte, au fost contextualizate și cauzele, care au generat sau perpetuat conflictele, având ca bază condițiile geografice susținute de realitățile istorice: cauze rasiale, etnice, tribale, sociale, religioase, politice, ideologice, teritoriale, economice sau geostrategice.
Profesor de geografie cu o vechime de peste 23 de ani, născut în 1972, la Galați. Actulamente, profeseaza în Bacău la Școala Gimnazială ,, Al. I. Cuza". Irașcu Viorel, reușește să iasă din capcana imobilismului didactic prin apelul la cultură generală. Cultură generală pe care înțelege să o ,,predea’’ altfel, cu cartea și cu harta, cu istoria și cu geografia locurilor, cu strategia și politica țărilor lumii.
O carte pentru consumatorii de informație veridică, documentată, fără aere academice, pentru categoria 15-65 ani, care face o analiză a tuturor micilor și marilor orgolii politice și naționaliste ale țărilor, în timpul Războiului Rece și după prăbușirea blocului comunist.
Autor și al Modificări în structura populației județului Bacău, Ed. Casa Scriitorilor, 2008 și al Ghidului mănăstirilor catolice din România, Ed. Rovimed Publishers, 2014.