Partea văzută a iubirii: Pledoarii pentru credință

· Editura Renașterea
5.0
1 review
Ebook
150
Pages

About this ebook

De ce mai credem în Dumnezeu? Oare nu ne‑am emancipat de religie încă din modernitate, de când rațiunea autonomă s‑a autoinstaurat „zeiță” a adevărului? Nu s‑a vărsat destul sânge în războaiele religioase de altădată și în fanatismul de astăzi pentru a ne ține la distanță de pericolele credinței? Nu s‑a strigat cu asupra de măsură că Biserica urmărește mai mult puterea lumească, decât adevărul Împărăției cerurilor, chiar atunci când pretinde că vorbește în numele lui? Nu s‑a scris destul despre „sfârșitul religiei”, „moartea lui Dumnezeu” și „dezvrăjirea lumii”? 

În ciuda atacurilor la adresa creștinismului și Bisericii, continuăm, mulți dintre noi, să credem în Dumnezeu. Argumentele contra nu sunt suficient de convingătoare pentru a învinge viața întru credință. Invers, argumentele pro nu sunt în stare să transforme pe un ateu în credincios. Există însă motive și argumente suficiente în favoarea credinței creștine, în baza cărora s‑ar putea spune: este mai plauzibil că Dumnezeu există. Dar, chiar acceptată, existența Lui este doar începutul: pentru cei care cred, Dumnezeu nu este doar real, ci și uluitor. Voi încerca, pe scurt, să surprind ambele dimensiuni în paginile de mai jos. (Nicolae Turcan)



Ratings and reviews

5.0
1 review
Vasile Paval
March 26, 2020
bun
Did you find this helpful?

About the author

NICOLAE TURCAN (n. 1971) este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, unde predă cursuri de apologetică și filosofie. Este doctor în filosofie (Universitatea „Babeș‑Bolyai”) și doctor în teologie (Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba‑Iulia). Este directorul Centrului de Dialog între Teologie și Filosofie al Universității „Babeș-Bolyai” (http://cdtp.orth.ro) și editorul revistei academice Diakrisis Yearbook of Theology and Philosophy (http://diakrisis.orth.ro).

Cærți publicate: Cioran sau excesul ca filosofie, Cluj‑Na-poca: Limes, 2008 (ed. a II‑a: 2013); Dumnezeul gândurilor mărunte, Cluj‑Napoca: Limes, 2009; Despre maestru și alte întâlniri. Eseuri, cronici, recenzii, Cluj‑Napoca: Limes, 2010; Credința ca filosofie. Marginalii la gândirea Tradiției, Cluj‑Napoca: Eikon, 2011; Începutul suspiciunii. Kant, Hegel & Feuerbach despre religie și filosofie, Cluj‑Napoca: Eikon, 2011; Abisul și cealaltă dragoste, Cluj‑Napoca: Limes, 2012; Marx și religia. O introducere, Cluj‑Napoca: Eikon, 2013; Postmodernism și teologie apofatică, Florești, Cluj: Limes, 2014; Apologia după sfârșitul metafizicii. Teologie și fenomenologie la Jean‑Luc Marion, București: Eikon, 2016. Paradoxuri și îngenuncheri. Meditații despre filosofie și credință, București: Eikon, 2017; Când adevărul poartă numele dragostei, București: Eikon, 2018 (www.nicolaeturcan.ro).

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.