Σχέσεις Ελλάδος - ΕΣΣΔ, 1939-1949

Free sample

Χρονολογικά ο 20ος αιώνας μπορεί να χωριστεί πριν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πρώτη περίοδο, οι ιδεολογικές ζυμώσεις και οι κοινωνικές αλλαγές αφορούσαν κυρίως τη Γηραιά Ήπειρο. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος απελευθέρωσε αυτές τις δυνάμεις, καταστρέφοντας το βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής δομής, που ήταν οι πολυεθνικές αυτοκρατορίες, και έφερε την πτώση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκρατοριών. Η Οθωμανική, η Αυστροουγγρική, η Ρωσική και η Γερμανική Αυτοκρατορίες δεν υπήρχαν πια. Πάνω στα ερείπια των δύο από αυτών, ρίζωσαν και διαμορφώθηκαν δυο αντικρουόμενες ιδεολογίες που σηματοδότησαν βαθιά τον 20ο αιώνα. Ο εθνικοσοσιαλισμός και ο κομμουνισμός, δυο νέες, χωρίς προηγούμενο ιδεολογίες, οι ρίζες και των δύο βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα κοινωνικά στρώματα, των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία προσδοκούσαν αλλαγές.
Read more
Collapse
4.7
3 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Agathangelos
Read more
Collapse
Published on
May 7, 2014
Read more
Collapse
Pages
149
Read more
Collapse
ISBN
9786188128002
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Greek
Read more
Collapse
Genres
History / Europe / Eastern
History / Europe / General
History / Europe / Greece
History / Europe / Russia & the Former Soviet Union
History / General
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse
Eligible for Family Library

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Στο μνημειώδες έργο Ιστορία του ελληνικού έθνους, ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος καταγράφει την ιστορική συνέχεια της ελληνικής φυλής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, προσπαθώντας παράλληλα να αναιρέσει την κυρίαρχη εντύπωση ότι οι χρόνοι του Βυζαντίου υπήρξαν χρόνοι παρακμής και εκφυλισμού. Θεωρεί τη βυζαντινή περίοδο αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και καθιερώνει στη διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε αρχαία, μεσαιωνική και νέα. Ο πρώτος τόμος του έργου περιλαμβάνει: Προϊστορικοί χρόνοι. Μύθοι. Ερμηνείαι. Ιστορική του έθνους καταγωγή, Κοινωνική, ηθική και πολιτική κατάστασις του έθνους, Πρώτοι ιστορικοί χρόνοι – Γεωγραφία και ιστορία των δευτερευουσών της Ελλάδος πολιτειών, Κάθοδος των Ηρακλειδών, Σπάρτη, Αθήναι, Αποικίαι. Ηθική ενότης του έθνους, Μηδικοί ή Περσικοί πόλεμοι – Εισαγωγή. Ιώνων επανάστασις, Ο αμυντικός πόλεμος. Στρατηγία της Σπάρτης, Επιθετικός πόλεμος. Ηγεμονία των Αθηναίων, Ακμή ηγεμονίας των Αθηναίων. Μοναρχία Περικλέους, Πελοποννησιακός πόλεμος – Προοίμια του εμφυλίου αγώνος, Ο εμφύλιος μέχρι της Νικείου ειρήνης αγών, Ο εμφύλιος αγών μέχρι της καταλύσεως της ηγεμονίας των Αθηναίων, Παρακμή του πρώτου ελληνισμού – Ηγεμονία της Σπάρτης, Ηγεμονία Θηβαίων, Κατάλυσις του πρώτου ελληνισμού, Κάτοικοι της Ελλάδος. Έποικοι εξ Ανατολής, Επίδρασις των εποίκων. Αχαιοί, Έθνος. Γλώσσα. Γραφή. Τέχνη. Ομηρικά έπη.

ο εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού για την Ελλάδα του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του γάλλου περιηγητή.
Για αρκετά χρόνια το έργο του Αμπού θεωρούνταν έως και συκοφαντικό. Πλέον όμως η κριτική αναγνωρίζει το πνεύμα του συγγραφέα: Πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα.
Ένα μοναδικό ιστορικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο, χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή.

Κάθε νόμισμα έχει και την άλλη του όψη, είναι πράγματι σπάνιο μία αρετή να μην είναι και διαστροφή μαζί. Στους Έλληνες η αγάπη για την ελευθερία ισοδυναμεί και με περιφρόνηση για τους νόμους και για κάθε νόμιμη αρχή· η αγάπη για την ισότητα εκδηλώνεται συχνά σαν άγρια ζήλια απέναντι σε όλους εκείνους που ξεχωρίζουν· ο κοντόφθαλμος πατριωτισμός γίνεται εγωισμός και το εμπορικό πνεύμα αγγίζει την απατεωνιά.
Τα γραπτά και τα σεμινάρια του Γερμανού μελετητή και ακαδημαϊκού Καρλ Κρουμπάχερ αποτέλεσαν σταθμό στη σύγχρονη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και βάση για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των βυζαντινών λογίων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Εκπαιδευμένος στα κλασικά πανεπιστήμια της Λειψίας και του Μονάχου, ο Κρουμπάχερ στράφηκε στη μεσαιωνική λογοτεχνία και συνέγραψε το μνημειώδες έργο Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας, ενώ ίδρυσε περιοδικό που αποτέλεσε το κεντρικό όργανο για τις διεθνείς βυζαντινές σπουδές. Η σημασία της βυζαντινής λογοτεχνίας, επισημαίνεται στον πρώτο τόμο, έγκειται στην ανυπολόγιστη επίδραση, που άσκησε στους ανατολικούς και σλαβικούς λαούς αλλά και στους λαούς της δυτικής Ευρώπης κατά τον μεσαίωνα. Τέλος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η στενή της σχέση προς την κλασική φιλολογία. Ο τόμος περιλαμβάνει στα πλαίσια της Πεζογραφίας (τμήμα πρώτον): Θεολογία (δογματική και αντιρρητική, ερμηνευτική, ασκητική και μυστική, εκκλησιαστική ρητορική, συναξάρια, σειρές/συλλογές πατερικών συγγραμμάτων), Ιστορικούς και χρονογράφους.

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.