Dumnezeu surghiunit: Literatură naționalist-patriotică

Editura România Rațională
Free sample

Mărturisirea celui care scrie nu pentru gloria de sine, ci pentru Țară

În toamna anului trecut, după ediția Salonului Internațional de Carte ”Gaudeamus 2018” cu Editura Națiunea, am emis următorul anunț public:

”Următoarea carte pe care o voi publica, după volumul ”STEAUA MEA EMINESCIANĂ” programat pentru tipar și lansare la Bookfest 2019, va fi DUMNEZEU SURGHIUNIT un volum consistent de poezii-manifest și poezii naționalist-patriotice închinate Țării și Românității.

Această culegere de lirică pe care am tot amânat-o de la an la an, – mai precizam - va fi un fel mărturisire a celui care scrie nu pentru gloria de sine, ci pentru țara, precum și un antrenament de încălzire înainte de o lucrare de mare întindere, de mare travaliu și de maximă importanță, o premieră și o abordare unică pe care vreau să o dăruiesc patrimoniului literar, cultural și istoric național și universal: epopeea ROMÂNIADA, operă lirică în metru homerian, cum încă nu s-a scris și care îi lipsește poporului român.

Bazându-mă pe experiența mea de a compune (și) poeme epice precum și pe documentația istorică apreciabilă, dar mai ales pe inspirația pe care Dumnezeu, ca și până acum, sunt sigur că mi-o va dărui la apogeul carierei scriitoricești, sper să am puterea și sănătatea de a crea prima și singura epopee românească autentică, făcând, astfel, o reparație crucială gloriei și onoarei patriei noastre străvechi, lipsită, încă, de o autentică „odisee” literară și istorică, dar... persiflată internațional din cauza tentativei de epopee nereprezentativă și generatoare de confuzii, intitulată „Țiganiada”, scrisă de către clasicul poet de etnie, Ioan Budai Deleanu.

”Steaua mea eminească” și ”Dumnezeu surghiunit” - anticipam - vor apărea în vara, respectiv în toamna anului 2019, care marchează Centenarul Marii Unirii, fiind și un ”an memorial Eminescu”, pe care îl cinstesc prin editarea unei antologii colective omagiale. Cele două volume și vor constitui ofrandele mele livrești pe altarul iubirii de țară și de neam într-o epocă în care, mai mult decât vreodată, România este exilată, împuținată, subminată, depopulată, vândută la pachet, hectar cu hectar, și supusă dezidentizării, deznaționalizării și dezintegrării prin conlucrare ticăloasă, conspirativă, româno-română. Scrierile noastre și ale tuturor celor care și-au preschimbat condeiul în spadă și pușcă (metaforic, desigur...) reprezintă forma contemporană de rezistență națională și naționalistă prin limbă și cultură.

Recent am participat la o conferință memorabilă a Maestrului Dan Puric la Parohia Șerban Vodă și mi-am primenit motivațiile creatoare, mi-am regenerat energiile și mi-am purificat spiritul ascultându-i și trăindu-i la cote înalte ale emoției cuvintele pline de har și înțelepciune despre martirii neamului și rezistența prin mărturisire.

Ceea ce ”comit” însumi prin această confidențialitate publică și publicistică este, de fapt, mărturisirea celui care scrie nu pentru gloria de sine, ci pentru țara în care a avut șansa (mulți ar spune... neșansa) de a se naște și viețui în permanent neastâmpăr creator, primind și dăruind lumină prin cuvântul sacru românesc. cel care a stat și stă la temelia lumii încă de dinainte de începuturi și de a fi fost dăruit Omului, de către Dumnnezeu, Cuvântul.

Limba Daco-Română(!) este Biblia limbilor neamurilor lumii și mă simt un om ales dar și greu apăsat de privilegiul de a-i fi conațional Eminescului nostru cel veșnicit, părintele martir al românismului fără de prihană și de a fi și eu un mic misionar și un trudnic scrib al graiului românesc dătător și făuritor de graiuri, istorii, patrii, culturi, religii și opere pe toate meridianele pământului creat cu infinită generozitate de către Dumnezeu, mai ales pentru noi, românii, încă din vremuri ancestrale și până dincolo de veacul veacurilor spre care mă încred că ne vom îndrepta calea întru adeverirea miracolului nostru național existențial, deși, de o lungă vreme, mult prea mulți dintre noi l-am alungat, l-am surghiunit…

Read more
Collapse

About the author

•membru Uniunea Ziariștilor Profesioniști – UZPR începând din 2016;

•membru Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România - Asociația 

pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) începând din 2016;

•președinte filiala pe România a Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație;

•membru Uniunea Scriitorilor Europeni de Limba Română (USELR);

•membru Asociația Scriitorilor „Academus”, București, începând din 2016;

•membru juriu Concursul literar-artistic „Dor de Dor” 2016 și 2017;

•membru juriu Festivalul Internațional de Poezie ”Renata Verejanu” 2016, 2017;

•fondator și coordonator al proiectului „Rugă fără Sfârșit”, cel mai lung 

poem colectiv pentru Cartea Recordurilor: s-au înregistrat peste 31.000 de 

catrene în decursul a 12 luni acordate proiectului (sept. 2011- sept. 2012);

•fondator al concursului de creație literară „Mi-s muza/muzul poeziei/prozei”

•fondator al ”Curentului Literar Douăzecist”

•fondator administrator al grupului din rețeaua Facebook ”Academia de Poezie și Proză” cu peste 14.000 membri

•președinte fondator al concursului de creații literare „Mi-s muza/muzul poeziei/prozei”, București 2017.


Carieră:

A debutat publicistic în adolescenţă cu poezie şi proză, făcând parte din corpul redacţional al revistei liceului. Paralel pregătirii şcolare şi universitare, a activat ca membru al „Salonului literar-artistic Comentar”, un cenaclu de referinţă al anilor `70 și `80, dedicându-se creaţiilor literare, artelor plastice, actoriei, reprezentațiilor scenice şi evoluţiei la televiziune şi radio în emisiuni culturale. I s-au publicat diferite creații de literatură în revista „Comentar” și în Almanahul Părinților. În 1990 a colaborat ca jurnalist la ziarul Zig-Zag, și, începând din 2005, a publicat consecvent, având propria rubrică intitulată „Comentar de gazetar”, în săptămânalul social-politic, economic și cultural „Națiunea - Europa și Neamul Românesc”, iar în 2010 a devenit co-patron al Grupului de Presă ”Alcero”, redactor-șef adj. al ziarului Națiunea – continuitate pentru neam și țară și director al Editurii Națiunea, publicând, totodată, numeroase articole de opinie, analiză și atitudine, interviuri, referate și beletristică, în special poezie, primând cea patriotică, dedicată țării și neamului românesc.


Colaborări:

•1974 – 1989: revista „Comentar” și „Almanahul părinților”;

•1990: ziarul „Zig Zag”;

•2004-2011: săptămânalul Națiunea – Europa și Neamul Românesc;

•2011- prezent: redactor-șef adj. și jurnalist ziarul Națiunea – Continuitate pentru Neam și Țară; diferite reviste print și on-line.

În paralel activității jurnalistice și scriitoricești, s-a dedicat misiunii de îndrumător și formator de jurnaliști și scriitori, prezentându-i în diferite articole, prefațându-le cărțile și lansându-i în cadrul târgurilor anuale de carte, Bookfest, Gaudeamus, Salonul de Carte pentru Copii și Tineret - Chișinău.


Activitate jurnalistică:

Printre lucrările sale cu impact social se regăsește rubrica-serial „Comentar de gazetar” din ziarul Națiunea, dar și romanul „Baladă pentru pâine, lacrimi și vioară”, a cărui narațiune acoperă întreaga perioadă comunistă; l-a scris în 1983, cu apariția periodică a mai multor capitole în unele publicații ale vremii, între care, cu referințe pozitive, și în revista „Săptămâna”, dar l-a publicat integral abia după 32 de ani de la scriere și după un sfert de veac de la prăbușirea comunismului. Ca ziarist a scris numeroase articole sarcastice, în maniera pamfletului politic îndreptat împotriva sistemului postdecembrist, a imposturilor și nonvalorilor care guvernează România, preocupare căreia îi este dedicat conștient că incomodează ca și în anii comunismului. Realizări jurnalsitice mai importate: 2011,„Despre adevăratele scopuri ale marilor companii” - interviu serial cu Dr. Richard Stein, cercetător român la University Princenton; 2011, „Cazier moral de politician penal - serial despre cei mai lustrabili și mizerabili (ș)parlamentari”; 2014, interviu serial „Viața ca o telenovelă: Dan Voiculescu și încrengăturile lui de clan și de alianță”. 


Cărți publicate: 

• „Romeea”, poezie, (Editura Națiunea, 2018);

•„Dorul”, poezie, (Editura Națiunea, 2017);

•„Îngeri blșestemați”, poezie, (Editura Națiunea, 2017);

•„Năvalnicul – legende, povești, cugetări, fabule”(Editura Națiunea, 2016);

•„Baladă pentru pâine, lacrimi și vioară”, roman (Editura Națiunea, 2015); 

•„Forța a cincea”, roman (Editura Națiunea, 2015);

•„Toamnă fatală”, poezie (Editura Națiunea, 2014);

•„Și îngerii au îngeri păzitori”, poezie (Editura Națiunea, 2014);

• antologii, în calitate de coordonator de carte, editor, coautor:

„Rugă fără sfârșit”, 2012; „Cu patria în suflet”, 2013; „Limba română este 

patria mea”, (editată de Guvernul României; 2013;); „A treia cale”, 2014; „De drag, de jale și de dor”, 2014; „Vise târzii”, 2014; „Terapie prin poezie”, 2015; „Limba 

noastră eminească”, 2015; Lyrics et Prosa”, volumele I, II și III, 2015-2016; „Antologia antologiilor editurii Națiunea”, 2016; Mi-s muza/muzul poeziei/prozei, 2017. Are în pregătire pentru tipar mai multe volume de poezie și romane.

• prefațări, recenzii și prezentări a numeroase volume de autori și antologii.

Read more
Collapse
Loading…

Additional Information

Publisher
Editura România Rațională
Read more
Collapse
Published on
Nov 22, 2019
Read more
Collapse
Pages
166
Read more
Collapse
ISBN
9786069491201
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best for
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
Literary Criticism / Books & Reading
Read more
Collapse
Content protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
©2021 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.