Dumnezeu și Holocaustul la Elie Wiesel

Elefant Online
Free sample

Cartea propune o abordare etică, filosofică și teologică a perspectivei lui Elie Wiesel cuprinsă în celebra sa lucrare Noaptea și în celelalte lucrări ce se structurează în jurul acesteia. În publicațiile occidentale s-a scris mult despre opera lui Wiesel. Noutatea cărții de față constă în evidențierea unei etici a responsabilității ce stă la baza întregii opere a lui Wiesel și în centrul mesajului pe care aceasta îl transmite.

Sunt tratate probleme precum responsabilitatea și indiferența, memoria și mărturisirea, moartea omului și moartea lui Dumnezeu, banalitatea răului și răul radical, violența gratuită și unicitatea holocaustului, exterminarea inocenților și supraviețuirea în lagărele morții. Toată această problematică se sedimentează într-o etică a responsabilității care ne pune în fața genocidului că paradigma ideologică și existențială a secolului XX.

Deși tratează o temă particulară, cartea de față este una de interes general. Ea se adresează cercetătorilor din mai multe domenii: filosofilor, teologilor, literaților, celor interesați de studiul responsabilității, al eticii, al ideologiilor, de istoria ideilor și de dezbaterile în jurul totalitarismului. Apariția cărții în anul celebrării a 65 de ani de la desființarea lagărelor morții va determina o bună receptare a acesteia.

Totodată, trebuie subliniat faptul că este prima carte de acest gen în cultura românească. Aducând în discuție probleme ce privesc condiția umană, sensul vieții, semnificația morții, problema răului, putem să ne imaginăm că va trezi interesul unui public larg cu o formație culturală diversă, pe lângă publicul de cititori pe care autorul deja și l-a format prin lucrările sale anterioare. Punând în lumină modul de construcție a unei etici a responsabilității, cartea de față aduce în discuție o perspectivă nouă în cultura românească și în analiza Holocaustului în general prin valorizarea semnificațiilor textuale și subtextuale, ca și a literaturii exegetice legată de opera uneia dintre cele mai reprezentative personalități ale diasporei românești.

Read more
Collapse
Loading...

Additional Information

Publisher
Elefant Online
Read more
Collapse
Published on
Jun 14, 2016
Read more
Collapse
Pages
127
Read more
Collapse
ISBN
9786068260372
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
Literary Criticism / European / General
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
©2020 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.