Η υπέροχη φίλη μου (Η τετραλογία της Νάπολης- Βιβλίο Πρώτο): L' amica geniale

Patakis
7
Free sample

 Ένα σύγχρονο αριστούργηµα από την πιο δηµοφιλή Ιταλίδα συγγραφέα της εποχής µας. Η Υπέροχη Φίλη µου, το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλα, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με απαράµιλλο στιλ και αψεγάδιαστη, σχολαστική µατιά η Φερράντε σε µια καθηλωτική αφήγηση ξεδιπλώνει µέσα  από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.

«Και τελικά το πραγµατικό θέµα της Φερράντε είναι το περιθώριο που έχει ο καθένας από µας, τόσο µεγάλο και τόσο ελάχιστο, να διαµορφώσει ο ίδιος την ύπαρξή του. Κι αυτό το περιθώριο εξετάζει από κάθε του άποψη, πολιτική, προσωπική, υπαρξιακή... Κατά βάθος αυτή η Τετραλογία της Νάπολης θα µπορούσε να ονοµαστεί η τετραλογία της ελευθερίας».  Le Monde des Livres

«Να διαποτίσεις τη µυθοπλασία µε την αδιάλυτη δύναµη της ζωής, να την κάνεις να είναι όχι απλά λέξεις στο χαρτί αλλά εσωτερική δύναµη, αυτό είναι το µεγαλύτερο επίτευγµα της τέχνης...»  Financial Times

«Η άγνωστη συγγραφέας ενός διάσηµου αριστουργήµατος... Η Έλενα Φερράντε αναγνωρίζεται σε παγκόσµιο επίπεδο ως µια σπουδαία συγγραφέας της εποχής µας. Κανείς µας όµως δε γνωρίζει την ταυτότητά της και εκείνη είναι αποφασισµένη να µην την αποκαλύψει». 

 The Sunday Times

«Ό,τι καλύτερο διάβασα φέτος».  Richard Flanagan

«Η Φερράντε µιλάει  για τις γυναίκες και τη φιλία µε ασύλληπτη δύναµη».  Gwyneth Paltrow

«Διαβάζοντας τη Φερράντε θυµήθηκα αυτή τη σχεδόν παιδιάστικη έξαψη να διαβάσεις την επόµενη σελίδα, αυτή την αίσθηση ότι τα µάτια σου έχουν ξεκολλήσει από το κεφάλι σου, αυτή τη σκέψη πως ποτέ δεν περίµενες ότι τα βιβλία µπορούν να σου το κάνουν αυτό!»  Elizabeth Strout (βραβείο Πούλιτζερ)

«Η γραφή της Φερράντε δε γνωρίζει όρια, µπορεί να οδηγήσει την κάθε σκέψη στο ρηξικέλευθο αποτέλεσµα και αντίστοιχα να γυρίσει πίσω στην πιο ακραία της αρχή...»  The New Yorker

«Ένα αριστούργηµα, πέρα από όρια και είδη».  Il Salvagente

«Οι γυναίκες της Φερράντε είναι πραγµατικά έργα τέχνης!» El Pais

«Φανταστείτε την Τζέιν Όστεν θυµωµένη και θα έχετε µια ιδέα του πόσο εκρηκτικά σπουδαία είναι αυτή η Τετραλογία της Νάπολης!»  

 The Australian

Read more
Collapse

About the author

 Elena Ferrante είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο μιας σύγχρονης ιταλίδας συγγραφέως που η πραγματική της ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί. Το μυθιστόρημά της "L' amore molesto" ("Βάναυση αγάπη", ελλ. εκδ. Perugia, 1997), έγινε ταινία το 1995 από τον σκηνοθέτη Mario Martone. Το επόμενο μυθιστόρημά της, "Μέρες εγκατάλειψης" (ελλ. εκδ. Άγρα, 2004), ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα λογοτεχνικά έργα στην Ιταλία το 2002, στο οποίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία του Μάριο Μαρτόνε. Έχει γράψει µεταξύ άλλων το βιβλίο "La frantumaglia, στο οποίο αφηγείται τη συγγραφική της εµπειρία, καθώς κι ένα διήγηµα για παιδιά". Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Tετραλογίας της Νάπολης µε τίτλο "Η υπέροχη φίλη µου" (ελλ. εκδ. Πατάκης, 2016) που κατέκτησε παγκοσµίως κοινό και κριτικούς.

Read more
Collapse
4.6
7 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Patakis
Read more
Collapse
Published on
Jun 2, 2016
Read more
Collapse
Pages
440
Read more
Collapse
ISBN
9789601666693
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Greek
Read more
Collapse
Genres
Young Adult Fiction / Fantasy / General
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
  Βραβείο ORANGE 2011 / μεταφράζεται σε περισσότερες από 30 γλώσσες / NEW YORK TIMES BESTSELLER

Βαλκάνια, 1941. Ενώ μαίνεται ο γερμανικός βομβαρδισμός, ένας τίγρης δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο, περιπλανιέται στα συντρίμμια και στους κατεστραμμένους δρόμους ώσπου φτάνει σ’ ένα ύψωμα πάνω από το χωριό Γκαλίνα. Οι νυχτερινές του επισκέψεις γεμίζουν τρόμο τους χωρικούς. Όμως για ένα αγόρι, ο τίγρης είναι κάτι το μαγικό – είναι η ενσάρκωση του Σιρ-Χαν που ζωντάνεψε από τις σελίδες του «Βιβλίου της ζούγκλας». Η Νατάλια είναι εγγονή αυτού του αγοριού. Γιατρός πλέον, επισκέπτεται ορφανοτροφεία ύστερα από έναν ακόμη πόλεμο που έχει ρημάξει τα Βαλκάνια. Στη διάρκεια του ταξιδιού της μαθαίνει την είδηση για τον θάνατο του πολυαγαπημένου της παππού, μακριά από το σπίτι τους, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.Από αποσπάσματα ιστοριών που ο παππούς της της διηγούνταν όταν ήταν μικρή, η Νατάλια συνειδητοποιεί ότι μάλλον πέθανε αναζητώντας τον «απέθαντο άντρα», έναν πλάνητα που τον θεωρούσαν αθάνατο. Πασχίζοντας να καταλάβει πώς ένας άνθρωπος της επιστήμης αποφάσισε να αποδυθεί σε μια τέτοια αναζήτηση, ανακαλύπτει τυχαία ένα στοιχείο που θα την οδηγήσει σε ένα φθαρμένο αντίτυπο του «Βιβλίου της ζούγκλας» και, εν συνεχεία, στην εκπληκτική ιστορία της γυναίκας του τίγρη.

«Γυρίζοντας το φάκελο απ’ την άλλη μεριά, με χέρια που έτρεμαν, ο Χάρι είδε πως ήταν κλεισμένος με μια σφραγίδα από κόκκινο κερί, η οποία είχε ένα περίεργο έμβλημα: ένα λιοντάρι, έναν αετό, ένα σκαντζόχοιρο κι ένα φίδι, πλαισιωμένα από ένα κεφαλαίο Χ».

Ο Χάρι Πότερ δεν ήξερε τίποτα για το Χόγκουαρτς όταν τα γράμματα άρχισαν να πέφτουν βροχή στο χαλάκι της εισόδου, στο σπίτι της οδού Πρίβετ 4. Η διεύθυνση είναι γραμμένη με πράσινο μελάνι επάνω σε κίτρινη περγαμηνή και είναι κλεισμένα με μια σφραγίδα από κόκκινο κερί. Η απαίσια θεία κι ο θείος του Χάρι του τα παίρνουν αμέσως. Τότε, στα ενδέκατα γενέθλια του Χάρι, εισβάλει ο Ρούμπεους Χάγκριντ ένας γίγαντας με γελαστά μάτια που έχει να του πει εκπληκτικά νέα: Ο Χάρι Πότερ είναι μάγος και η θέση του στη Σχολή για Μαγεία και Ξόρκια Χόγκουαρτς τον περιμένει. Μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινά!
Βασισμένο σε μια πρωτότυπη νέα ιστορία από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Τζον Τίφανι και τον Τζακ Θορν, Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί είναι η πρώτη επίσημη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ που ανεβαίνει στη σκηνή. Η παγκόσμια πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης έλαβε χώρα στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου, στις 30 Ιουλίου 2016.

Ανέκαθεν ήταν δύσκολο να είσαι ο Χάρι Πότερ και δεν έχει γίνει καθόλου ευκολότερο τώρα που ο Χάρι εργάζεται σκληρά στο Υπουργείο Μαγείας, είναι σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών που πηγαίνουν σχολείο.

Ενώ ο Χάρι παλεύει με το παρελθόν του, ο νεότερος γιος του, Άλμπους, έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ του δε θέλησε. Καθώς το παρελθόν μπερδεύεται με το παρόν, πατέρας και γιος μαθαίνουν την ενοχλητική αλήθεια: κάποιες φορές το σκοτάδι προβάλλει από μέρη που δεν το περιμένεις.

 Το έτος 2044, ο πραγματικός κόσμος έχει γίνει ένα πολύ άσχημο μέρος για να ζει κανείς. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, ο Ουέιντ Ουότς δραπετεύει από τη ζοφερή καθημερινότητά του περνώντας τις περισσότερες ώρες του συνδεδεμένος με το OASIS – μία ευρύτατα διαδεδομένη εικονική ουτοπία που σου επιτρέπει να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι και να ζήσεις, να παίξεις και να ερωτευτείς σε έναν από τους δέκα χιλιάδες πλανήτες που περιέχει. Και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ο Ουέιντ ονειρεύεται να είναι αυτός που θα ανακαλύψει τον πρώτο λαχνό που κρύβεται μέσα σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό αυτού του γιγάντιου διαδικτυακού παιδότοπου, ο δημιουργός του OASIS Τζέιμς Χάλιντεϊ έχει κρύψει μια σειρά από παράξενους γρίφους που θα χαρίσουν αμύθητη περιουσία –και μεγάλη ισχύ– σε όποιον καταφέρει να τους λύσει.         Για χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν δίχως αποτέλεσμα να κατακτήσουν αυτό το τρόπαιο, γνωρίζοντας μόνο ότι τα αινίγματα του Χάλιντεϊ έχουν τις ρίζες τους στην παραφιλολογία της ποπ κουλτούρας του τέλους του εικοστού αιώνα, την οποία λάτρευε. Και επίσης για χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν σε αυτή την αναζήτηση έναν ακόμη τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα, βυθισμένοι στη διασκεδαστική αλλά ψυχαναγκαστική μελέτη των αγαπημένων ηρώων του Χάλιντεϊ. Όπως πολλοί συνομήλικοί του, ο Ουέιντ νιώθει άνετα τόσο όταν συζητάει για το έργο του σκηνοθέτη Τζον Χιουζ, παίζει Pac-Man ή απαγγέλλει στίχους των Devo όσο και όταν ψάχνει απεγνωσμένα ενέργεια για να θέσει σε λειτουργία το προσωπικό σύστημα εμβύθισης του OASIS που διαθέτει. Κάποια στιγμή, ο Ουέιντ πέφτει πάνω στη λύση του πρώτου γρίφου. Ξαφνικά όλα τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται επάνω του, αλλά ανάμεσα στους χιλιάδες ανταγωνιστές του που παίρνουν μέρος στο κυνήγι υπάρχουν ορισμένοι πολύ ισχυροί και αποφασισμένοι παίκτες που είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν για να νικήσουν τον Ουέιντ και να εξασφαλίσουν το τρόπαιο. Πλέον, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει και να σώσει όλους όσους γνωρίζει είναι να νικήσει. Όμως, για να τα καταφέρει, ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φαινομενικά τέλεια εικονική του ύπαρξη και να αντιμετωπίσει τη ζωή –και τον έρωτα– στον πραγματικό κόσμο, από τον οποίο πάντα ήθελε απεγνωσμένα να αποδράσει... Πρωτότυπο και νοσταλγικό, το Αν είσαι έτοιμος, πάτα ENTER συνδυάζει με φιλόδοξο τρόπο μυθιστόρημα μαθητείας, ερωτική ιστορία και έπος εικονικής πραγματικότητας.

«Αν νομίζετε ότι τα πράγματα πάνε άσχημα στον πλανήτη, κάντε μου τη χάρη να διαβάσετε το αλλόκοτα οραματικό μυθιστόρημα του Έρνεστ Κλάιν. Αυτή η απροκάλυπτα κομπιουτεράδικη άποψη ενός δυστοπικού μέλλοντος παρέχει μια μαγευτική διαφυγή από τη σημερινή οικονομική κρίση, τους φρικαλέους πολιτικούς και την αλλόκοτη παγκόσμια κατάσταση». USA Today

« […] είναι ένας συνδυασμός του Άβαταρ, του Μάτριξ και του Γουίλι Γουόνκα από το Εργοστάσιο σοκολάτας. Ένα βιβλίο που υπόσχεται ότι θα αφήσει εποχή. Αγοράστε το, αν γίνεται, σε πολλά αντίτυπα».    Library Journal

«Τα δυνατά στοιχεία του πρώτου μυθιστορήματος του Κλάιν, εκτός από τις κομπιουτεράδικες αναφορές στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ’80, είναι ο τρόπος που δομείται ο χαρακτήρας του Γουέιντ και η απολυτρωτική αναζήτηση τόσο στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, όσο και στον πραγματικό κόσμο». The Guardian

« […] Όποιος έχει κάνει ή διατηρεί φιλίες στην πραγματική ζωή, ή έχει ερωτευτεί κάποιον που γνώρισε μέσω διαδικτύου, θα βρει τις σχέσεις στο μυθιστόρημα απόλυτα αληθοφανείς. […] Η Warner Bros ετοιμάζει μία κινηματογραφική εκδοχή. Όμως μην περιμένετε την ταινία. Διαβάστε το βιβλίο. Είναι υπέροχο!» Geekplanetonline.com

«Ο Κλάιν ανήκει στο σπάνιο είδος των συγγραφέων που μπορούν να μετουσιώσουν τις εφηβικές τους αγάπες σε πεζό λόγο, εύθυμο και συγχρόνως παθιασμένο». npr.org

«Ο Κλάιν βρίσκει το επίκεντρο της κουλτούρας των κομπιουτεράδων με την ίδια μαεστρία που ο Άντι έπαιξε εκείνο το όργανο-σκελετό στο The Goonies». Entertainment Weekly 


«Η γοητεία που ασκούν στον ήρωα οι λεπτομέρειες της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’80, την οποία θα πρέπει να μοιράζεται με τον συγγραφέα, είναι συναρπαστική: Τέτοιο βάθος γνώσεων δεν μπορεί να είναι κάλπικο… Άραγε το OASIS είναι ένας τόπος απελευθέρωσης ή μια οικειοθελής φυλακή, ένα μέρος για να κρυφτείς την ώρα που ο ανθρώπινος πολιτισμός σβήνει από εγκατάλειψη; Μερικοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας το αντιμετωπίζουν ως δυστοπία: ένας ολόκληρος πλανήτης όπου κανείς δεν είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση, αλλά όλοι είναι συνδεδεμένοι με τις ρώγες ηλεκτρονικών μαστών. Για τον κύριο Κλάιν, όμως, αυτό είναι ένας τεράστιος παιχνιδότοπος».      The Wall Street Journal

«Μια τρελή βόλτα… Η μεταφορά είναι πολύ έξυπνη, και γεμάτοι ικανοποίηση συνοδεύουμε με ζητωκραυγές τους ήρωες στην αναζήτησή τους… απολύτως ικανοποιητικό». Boston Globe

«Ένα χιουμοριστικό πανδαιμόνιο με μια διεστραμμένη αίσθηση του χρόνου και μια σειρά από χαρακτήρες που σε κάνουν να σηκώνεις τη γροθιά στον αέρα πανηγυρίζοντας κάθε τους επιτυχία. Χρόνια είχε να με απορροφήσει έτσι ένα βιβλίο».  Chicago Reader

«Ένα φανταστικό ανάγνωσμα… Το Αν είσαι έτοιμος, πάτα ENTER μπορεί να είναι επιστημονική φαντασία, αλλά είναι επίσης γραμμένο για ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στη ζωή τους… Είναι ένα μυθιστόρημα που ξεκινάει σαν αστείο και καταλήγει σε μία πληθωρική και αληθοφανή απεικόνιση για το πώς θα είναι οι φιλίες σε έναν κόσμο όχι τόσο μακρινό από τον δικό μας… Διαβάζεται εύκολα σαν ένα μέσο απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά κολλάει στη μνήμη σου όπως ένας μύθος». Annalee Newitz, io9.com 

 «Από τη στιγμή που οι εισπράξεις της ταινίας Άβαταρ σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το ΑΕΠ των περισσότερων αφρικανικών κρατών, έγινε ξεκάθαρο ότι τα κινηματογραφικά στούντιο θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επαναλάβουν την επιτυχία του…. Όμως καμία άλλη ταινία στο στάδιο της προπαραγωγής δεν έχει επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στο επίπεδο που το έκανε ο Τζέιμς Κάμερον. Ώσπου εμφανίστηκε το Αν είσαι έτοιμος, πάτα ENTER του Έρνι Κλάιν… Ο οίκος Random House έχει διαλέξει την ιστορία του Κλάιν με σκοπό να το γυρίσει σε ταινία στο ύφος του Άβαταρ. Cinema Blend.com

«Το Αν είσαι έτοιμος, πάτα ENTER είναι μια συναρπαστική περιήγηση στην τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών και μία εκπληκτική βόλτα στη συλλογική παιδική ηλικία της γενιάς μου. Όπως όλα τα καλά δείγματα κομπιουτεράδικης λογοτεχνίας, δεν ξεχνάει ότι οι κομπιουτεράδες είναι κι αυτοί άνθρωποι, και καταλήγει να πει μία πολύ ανθρώπινη ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, την απληστία και την εμμονή, που ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να αγαπήσει. Alert Nerd

«Μια καλογραμμένη, συναρπαστική ιστορία ψηφιακής αναζήτησης. Άψογο περιβάλλον, καταιγιστική δράση, διασκεδαστικά  αστεία και απροκάλυπτο συναίσθημα συνθέτουν μία έξυπνη και γοητευτική ιπποτική ιστορία». Booklist

 

«Το πολυεπίπεδο ντεμπούτο του Κλάιν είναι ένα μυθιστόρημα μαθητείας που αποκτάει φρεσκάδα μέσα από το πρωτότυπο ποτ πουρί του συγγραφέα από όπερα του διαστήματος, σινεμά και ποπ κουλτούρα». Publishers Weekly 

«Παρότι δεν παίζω βιντεοπαιχνίδια, λάτρεψα το βιβλίο αυτό από την πρώτη ως την τελευταία του σελίδα». Charlaine Harris, συγγραφέας


«Γοητευτικό και ευφάνταστο… οι εραστές των βιντεοπαιχνιδιών πρέπει να βρουν τον δρόμο ανάμεσα σε ευφυή αινίγματα και αποφασισμένους εχθρούς σε έναν εικονικό κόσμο, με σκοπό να σώσουν τον πραγματικό. Ένα άγριο ταξίδι σάς περιμένει…» Terry Brooks, συγγραφέας


«Αυτό το βιβλίο με συγκλόνισε… Όπως και να το ονομάσετε (είτε pulp αριστούργημα γεμάτο πρωτότυπες ιδέες, είτε παιχνίδι σε μορφή μυθιστορήματος, είτε έπος “σοβαρής” επιστημονικής φαντασίας, είτε οδηγό ποπ κουλτούρας), το Αν είσαι έτοιμος, πάτα ENTER θα δικαιολογήσει απόλυτα τον χαρακτηρισμό σας». Will Lavender, συγγραφέας

«Ένας οργασμός για κάθε νερντ… φανταστείτε το Dungeons and Dragons κι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ’80 να έκαναν καυτό, παθιασμένο σεξ και το παιδί τους να είχε μεγαλώσει στον Άζεροθ…John Scalzi, συγγραφέας

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.