Dış Politikada Hesaplaşmak

· Nesil Basım Yayın Gıda Ticaret ve Sanayi A.Ş
5.0
1 review
Ebook
176
Pages

About this ebook

Türkiye’de askerin sivil siyaset karşısındaki ayrıcalıklı pozisyonu, 1960 darbesi ile başlamış ve 2000’lerin ilk on yılının sonuna kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir. Bu ayrıcalıklı pozisyonun kurulmasında, sürdürülmesinde ve restore edilmesinde dış politika; tehdit, öteki ve düşman gibi kimlik kurucu stratejileri sağlaması nedeniyle her zaman kritik bir rol üstlenmiştir. Dolayısıyla, Türkiye dış politikasının 1960 sonrası tarihi, sivil-asker ilişkileri ekseninde yaşanan güç mücadelesinin bir tarihi olarak da okunabilir.

Türkiye dış politikasını iç siyaset bağlamında çalışmak, iki çok önemli soruya cevap verme potansiyeli taşımaktadır. Birincisi 1960 darbesinden itibaren Türkiye siyasetinin temel dinamiği olan askerî vesayet, 2000’lerin ilk on yıllık döneminde nasıl tasfiye edildi? İkincisi ve daha da önemlisi Cumhuriyet’in kurucu ideolojisi olan ve 2000’li yıllara kadar hâkim devlet söylemi şeklinde işleyen Kemalizm, nasıl oldu da bu hegemonik pozisyonunu kaybetti?

Bu çalışmanın temel kaygısı, sözü geçen bu iki soruya dış politika üzerinden nasıl bir açıklama ve cevap geliştirileceği olmuştur.

Ratings and reviews

5.0
1 review

About the author

 Lisans derecesini 2002 yılında Uludağ Üni­ver­si­tesi’nde tamamladıktan sonra Sakarya Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bö­lü­mü’nde sırasıyla 2004 ve 2010 yıllarında yüksek lisans ve doktorasını bitirmiştir. 2011-2012 ve 2015-2016 yılları arasında  sırasıyla Manchester (İngiltere) ve Columbia (ABD) üniversitelerinde doktora sonrası araştırmalar yapmak amacıyla bulunmuştur. 

Yazar 2004 yılından itibaren Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görev yapmakta ve burada lisans düzeyinde Türkiye Dış Politikası ve Uluslararası İlişkilere Giriş derslerinin yanı sıra lisansüstü düzeyde Ortadoğu’da Kürtler, Postkolonyal Çalışmalar ve Türk Dış Politikasına Teorik Yaklaşımlar gibi dersler vermektedir. 

Ethnicities, Journal of South Asian and Middle Eastern Studies, Insight Turkey, Mediterranean Quarterly, All Azimuth, Turkish Studies, Uluslararası İlişkiler, Middle East Critique, Ortadoğu Etütleri, Akademik Orta Doğu ve Bilgi gibi dergilere Türkiye dış politikası konulu yazılarıyla katkıda bulunan yazar ayrıca Türk Dış Politikası Yıllığı ve Ortadoğu Yıllığı gibi iki çalışmaya da düzenli olarak katkıda bulunmakta ve bunlardan Ortadoğu Yıllığı’nın yardımcı editörlüğünü yapmaktadır. 

Ali Balcı, bunların yanı sıra Al-Jazeera, Zaman, Radikal, Taraf, Star ve Today’s Zaman gibi günlük gazetelere ve çeşitli aylık dergilere yazılarıyla katkıda bulunmuştur.

YAYINLANMIŞ ESERLERİ

Türkiye’de Militarist Devlet Söylemi, Kadim Yayınları, 2011

Türkiye Dış Politikası: İlkeler, Aktörler, Uygulamalar, Etkileşim Yayınları, 2013

Uluslararası İlişkilere Giriş: Tarih, Teori, Kavram ve Konular (Şaban Kardaş ile), Küre Yayınları, 2014

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.