Arta de a muri: ghid practic în vederea trecerii cu succes prin experienţa morţii

Cristian Turcanu
4.6
11 reviews
Ebook
184
Pages

About this ebook

În ultimele cinci-șase decenii civilizația occidentală aflată într-o continuă expansiune datorită performanțelor tehnologice și economice a centrat întreaga atenție a omului pe valorificarea la maxim a vieții. A centrat atenția pe adevărul științific și a urmărit în mod constant să reevalueze întregul timp istoric din perspectiva acestuia. Totul a devenit „științific” și tot ceea ce nu poate fi catalogat ca „științific” tinde să fie marginalizat. În același timp s-a inoculat conștientului și subconștientului fiecărui om percepția ființei doar din perspectiva corporalității sale. Treptat, am ajuns să credem doar în viața de aici și în existența noastră corporală. Datorită centrării exclusive pe valorificarea la maxim a vieții, pe trăirea clipei, pe ceea ce poți face doar aici, în această lume și în acest corp, orizontul vieții de dincolo și moartea însăși au fost alungate cît mai departe. Însă, dacă privim puțin în urmă, observăm că de-a lungul timpului, moartea a fost un subiect mult mai interesant decît viața. Din punct de vedere literar, filosofic sau teologic, ea a trezit interesul mai multor oameni și a condus la mult mai multe dezbateri decît viața. Omul cu o minte cercetătoare a fost mult mai atras de fascinația morții decît de cea a vieții. În timp ce viața pare să fie o evidență, moartea reprezintă un mare mister și o mare provocare. Ca urmare a acestor minți cercetătoare avem la ora actuală o colecție vastă de scrieri cu privire la moarte. Există perspectiva religioasă asupra morții, există perspectiva spirituală, filosofică, ocultă, magică, populară, naturalistă și, nu în ultimul rînd, științifică. Există perspectiva sumbră asupra morții, există însă și perspectiva plină de speranță și optimism față de moarte. Există perspectiva plină de teamă așa cum există și perspectiva bășcălioasă față de moarte. Există la ora actuală cărți, scrieri, lucrări despre toate aceste pespective.

Ghidul practic în vederea trecerii cu succes prin experiența morții se adresează tuturor. El este accesibil tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine moartea, care vor să se pregătească în vederea morții și, mai ales, tuturor acelora care vor să știe cum să-i ajute pe cei care se află în ceasul morții. Am structurat întreaga informație astfel încît să capete un caracter universal și în același timp ușor de adaptat la rigorile dogmatice ale oricărei religii. Lucrarea poate fi citită și de către atei pentru că, fenomenul morții se produce și în cazul lor, și chiar dacă acum ateii nu cred în viața de dincolo de moarte, ei nu pot fi siguri că în ceasul morții vor mai rămîne atei. Cît timp ești în uterul mamei, de exemplu, este foarte probabil să crezi că nu există viață în afara mediului în care te afli, însă imediat după naștere este posibil să ajungi să crezi altceva. Așa și în ceea ce privește moartea. Este foarte posibil să argumentezi în fel și chip faptul că nu ar exista viață dincolo de moarte, însă în momentul morții nu poți să știi dacă nu se va petrece ceva care să te facă să vezi că există totuși viață dincolo de moarte și să nu fie cumva prea tîrziu!
4.6
11 reviews
Cocosatu Cristi
March 12, 2021
O carte din care afli foarte multe lucruri noi și interesante, unele pentru prima dată. De altfel, te ajută să vezi cu alți ochi un moment cu care ne vom confrunta cu toții la un moment dat. Recomand lectura.
Did you find this helpful?

About the author

Cristian Constantin Ţurcanu este autorul cărţilor Arta de a trăi, AutocontrolulTrezirea sufletului, Arta de a muri, Timp înflorit. În paralel cu activitatea de scriitor, a desfășurat și a susţinut cursuri de dezvoltare personală și yoga, a realizat numeroase emisiuni radio și TV pe teme de optimizare a trăitului și viaţă spirituală. De asemenea, a organizat Festivalul Sufletului în anul 2005 și un simpozion despre Trezirea sufletului în 2006. În perioada 2003 – 2010 a coordonat publicarea revistei Arta de a trăi magazin, revistă în format electronic, dar și în varianta tipărită primele 24 de numere. Începând cu 2012, după o pauză de câţiva ani, a reluat activitatea de susţinere de cursuri, seminarii și workshopuri pe teme de dezvoltare personală și spirituală. O parte din gînduri și le publică frecvent în pagina sa web http://www.artadeatrai.ro.

Rate this book

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.