21. yüzyılın başlarındaki Finlandiya’ya baktığımızda ise, şunu görüyoruz: Dünya Bankası’nın 2018 yılı verilerine göre, Kişi Başı Milli Gelir sıralamasında 49.960 dolar ile dünya 14’üncüsü olan, “Bilim, Teknoloji ve Bilgi” başta olmak üzere 35 farklı veri dikkate alınarak hazırlanan “İyi Ülke Endeksi”nde birinci sırada yer alan, eğitim sistemi ile dünyaya örnek oluşturan; siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan tümüyle kalkınmış, tam bağımsız bir ülke! Ve eğitim düzeyinde, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) 2018 yılı verilerine göre, dünya 8’inciliğine ulaşmış bir halk!
Atatürk tarafından, başta askeri okullar olmak üzere, tüm okulların ders programlarına eklenmesi önerilen, ileride ülke yönetiminde söz sahibi olan Türk aydınlarını ve bürokratlarını - özellikle subayları ve öğretmenleri - önemli ölçüde etkileyen bir "ulus devlet yaratma efsanesi" niteliğindeki bu eser, Finlandiya'yı köklü bir kültür devrimi ile kalkındırmak, ülkenin tam bağımsızlığını sağlamak, "Bataklıklar Ülkesi"ni "Beyaz Zambaklar Ülkesi"ne dönüştürmek için, Johan Vilhelm Snellman önderliğindeki bir avuç yurtsever aydın ve öncü tarafından büyük bir özveri ile başlatılan seferberliğin, kahramanca mücadelenin ve elde edilen büyük başarının büyüleyici öyküsünü anlatıyor.
Yazar Grigoriy Petrov'un engin bilgi birikimini ve zengin yaşam deneyimini de yansıtan BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE adlı eserin BORA YAYINCILIK tarafından gerçekleştirilen bu basımı; yazarın el yazmalarında yer alan özgün Rusça metnin doğrudan ve eksiksiz olarak Türkçeye çevrilmesiyle hazırlanmış, eserde yer alan çok sayıdaki tarihsel, siyasal, sosyolojik ve felsefi 'gönderme'nin ayrıntıları kapsamlı araştırmalar yapılarak verilmiş, Finlandiya'nın yaşamış olduğu köklü değişim süreci ve Fin halkı hakkında bilgiler içeren ek bölümler ile okuyucularımıza sunulmuştur.
Ayrıca, kitabın sonunda, bugünkü Finlandiya’nın durumu ve 'Finlandiya Eğitim Sistemi'nin yanı sıra, Türkiye'nin 1920'lerde başlayan toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik değişim ve kalkınma sürecini - Finlandiya ile karşılaştırma yaparak - ele alan bir ‘sonsöz’ yer almaktadır.
1866 yılında Rusya’nın Yamburg (bugünkü Saint Petersburg'a bağlı Kingisepp) kasabasında dünyaya gelen, aslen bir din adamı (Rus Ortodoks Kilisesi’nde papaz) olan Grigoriy Spiridonoviç Petrov (1866 - 1925), Bolşevik Devrimi öncesindeki Rus İmparatorluğu’nda çok tanınmış bir vaiz, fikir insanı, gazeteci ve siyaset yazarı idi.
Yazarlığa başlamadan önce, Lev Tolstoy, Anton Çehov, Maksim Gorki gibi dönemin ünlü Rus yazarlarıyla tanışmış ve özel dostluklar kurmuştu. Ayrıca, tanınmış birçok Avrupalı ve Amerikalı yazar ve sanatçıyla da yakın ilişkisi vardı.
Petrov’un eserleri, dini ve ahlaki içerikli konuları ele alan diğer Rus yazarlarının eserlerinin büyük çoğunluğundan keskin bir şekilde ayrılıyordu. Bu eserler, Hıristiyan dininin dış görünüşünü ya da törensel tarafını değil, tam aksine, içsel ve ahlaki tarafını vurgulamaktaydı. Buna ek olarak, yazılarında, çağdaş toplum yaşamının çeşitli alanlarını ele alıyordu. Fikirleri, Lev Tolstoy'un ahlak anlayışıyla birçok noktada buluşuyordu.
Çevirmen hakkında
Boğaziçi Üniversitesini bitiren B. Orhan Doğan, M.E.B.’na bağlı okullarda İngilizce öğretmeni olarak çalıştı. Şu anda yabancı dil öğrenimiyle ilgili yazarlık ve yayıncılık yapmakta olan B. Orhan Doğan'ın yayımlanmış 60'tan fazla eseri bulunmaktadır.