Barça ou barzakh: Vivències en un centre d'acollida per a Menors Estrangers No Acompanyats (MENA). Entrevistes sobre la immigració

Free sample

Joan Aldavert, un jove escriptor de vint anys, és contractat en un centre d’acollida per a menors subsaharians, on fa d’educador en torns de nit d’entre 10 i 11 hores, en una situació d’urgència i en un moment en el qual el país sencer està sent sobrepassat per l’arribada constant de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA).

L’autor, a Barça ou barzakh, narra la seva experiència a la feina, els obstacles als quals han de fer front per atendre aquests nouvinguts. Una història que emfatitza en el contacte entre cultures, en la convivència entre individus que provenen de famílies molt diferents.

 

Uns mesos després, en Joan Aldavert parla amb tota una sèrie de persones relacionades amb la immigració per tal de tenir diversos punts de vista sobre un mateix tema. En aquest llibre s’inclouen entrevistes a immigrants, a ONGs i associacions, al Govern Espanyol, al Govern de la Generalitat de Catalunya, a Alcaldia de Barcelona, a Fiscalia de Menors, a Mossos d’Esquadra, a Top Manta, a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, etc.

 

«Em meravella veure que en Joan Aldavert ha continuat amb la seva passió per l’escriptura amb un llibre molt diferent. Un llibre, aquest, compromès en fixar la veu dels nouvinguts perquè també formin part de la nostra memòria. L’escriptura és una activitat molt compromesa i en Joan Aldavert ens en mostra el compromís en aquestes pàgines»

Màrius Serra i Roig, Escriptor, periodista, autor de mots creuats, traductor de l’anglès i enigmista

 

«Estem davant un llarg reportatge que es llegeix fàcilment i amb curiositat. El fet que estigui escrit en primera persona permet empatitzar amb l’autor i angoixar-se amb ell quan se’l veu immers en una baralla entre nois —per aturar-la poca cosa pot fer—, o alegrar-se quan comparteix estones de diversió amb aquells adolescents, quan van a veure un partit del Barça o a ballar en un concert.

Els MENA que ara són entre nosaltres i molts dels que vindran tenen mil i un perfils. Cadascú arrossega la seva història. Cal conèixer-la per entendre’ls perquè són com són i es comporten de la forma que ho fan. Alguna cosa falla quan se’ls ha d’amagar, dissimular on són els centres on viuen, i veure com les administracions s’acusen unes a altres dels conflictes que es generen entorn aquesta qüestió»

Siscu Baiges Planas, Periodista i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Vicepresident de l'associació SICOM-Solidaritat i Comunicació

 

«El que el Joan ens explica a Barça ou barzakh (Barcelona o la mort) és, precisament, tot allò que s’amaga sota aquesta etiqueta. A través de les nits de guàrdia amb un grup de nois subsaharians, podem percebre les seves pors i incerteses, però també les seves il·lusions i esperances. A cada pàgina descobrim que són joves com qualsevol altre, amb sortides pròpies de la seva edat, amb ganes de jugar, de riure i de lligar. A la vegada, però, són joves sense referents, que viuen en contacte telefònic amb les seves famílies i que desitgen formar part d’aquesta societat. Aquest sentiment fa que diguin que se senten catalans, que són del Barça, que volen ser futbolistes i, sobretot, que volen sentir-se estimats.

I això últim és el que el Joan i d’altres educadors, amb la seva sensibilitat i empatia, els donen: estima i comprensió. Però no sempre és fàcil que entenguin els hàbits i les normes que han de seguir, i la llengua no hi ajuda gaire, tampoc. Per tot plegat, cal molta empatia i paciència»

Carles Solà Serra, Periodista i Director del programa 30 minuts de TV3


Read more
Collapse

About the author

Joan Aldavert Pallerols (Barcelona, 1998) és un jove escriptor, alumne de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i estudiant d'Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. El 2014 va guanyar el primer premi del Concurs Juvenil de Relats Curts, organitzat per l'Ajuntament de Castelló. Des de la seva infància, la seva gran afició és escriure. El seu primer llibre publicat, Reflexes del passat, el va escriure quan tenia 16 anys. El 2015-2016 el seu Treball de Recerca, Amb ulls de nen, fou guanyador del concurs 8ª Mostra de Recerca Jove de Barcelona i quedà finalista del Premi de Recerca Vila de Palamós 2015-2016. En aquest treball va fer més de trenta entrevistes a testimonis que van viure la Segona República, la Guerra Civil Espanyola i la postguerra. El seu segon llibre, Hereus del demà, és una recopilació de relats curts basats en anècdotes reals incloses en el seu Treball de Recerca.

Read more
Collapse
Loading…

Additional Information

Publisher
Alda Talent
Read more
Collapse
Published on
Apr 1, 2019
Read more
Collapse
Pages
564
Read more
Collapse
ISBN
9788494997624
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best for
Read more
Collapse
Language
Catalan
Read more
Collapse
Genres
Social Science / Emigration & Immigration
Read more
Collapse
Content protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Seller
Google Commerce Ltd
Read more
Collapse
Eligible for Family Library

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
©2021 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersAbout Google|Language: English (United States)All prices include VAT.
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.