Tarihî ve Tasavvufî Şahsiyetler

· Server İletişim
4.8
32 reviews
Ebook
400
Pages

About this ebook

Milletler veya devletler, millet olabilmek için kimi zaman kahraman ve tarih icat etmeye çalışırlar. Potansiyel olarak model ihtiyacı duyan nesillerine bu kahraman ve tarihlerini örnek göstermek suretiyle geleceği inşa etmelerini beklerler. Bizler ise doğal bir kültürel doku ve zengin bir tarihe sahibiz. Tarihimiz ruh safiyeti ve derinliğine sahip, insan kitlelerini fazilet şahikası haline getirmeyi başarmış kültür, ilim, fikir ve siyaset hazinelerimiz olan büyüklerimiz ile doludur. Bu yüzden ne hayâlî kahraman ne de hayâlî tarih icat etmeye ihtiyacı vardır. Onların ruh yüceliğini, örnek ahlâkını, düşünce ve duygularını ortaya çıkarmak, insanlığa sunmak, gerek kültür tarihimiz, gerekse geleceğin ümidi olarak görülmek istenen gençlere örnek göstermek yönünden son derece önemlidir.

Merhum M. Es'ad Coşan Hocaefendi zikrettiğimiz düşünce ve “Kadir bilen milletler içinden kadri bilinecek insanlar çıkar.” düstûrundan hareketle, yaşadıkları zamanlarda insanlara ümit ışığı olmuş, yolunu kaybettiği zamanlarda yön göstermiş, kitle için yaşama aşkına sahip gönül mimarlarını tanıtmak için sağlığında, pek çok büyüğümüz hakkında konuşmalar yapmış, sempozyum ve toplantılar tertip ettirmiş, yazılar yazmış ve yazılmasına vesile olmuştur. Ayrıca tavsiyesiyle kurulan yerel sivil toplum kuruluşlarına da onların adlarını vermek suretiyle hatıralarını yaşatmayı hedeflemiştir.

Zira şunu biliyordu ki; insanlar kendilerini benzetmek için güzel örnekler, model şahsiyetler ararlar. Hocaefendi’nin, hakkında konuşma yaptığı kimseler arasında Hz. Ali, Ebû Eyyûb el-Ensârî, İmâm-ı Âzam, Ahmed-i Yesevî, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre vardır. Hatırasına sempozyum ve çeşitli programlar tertip ettirdiği şahsiyetler arasındaAhmed-i Yesevî, Ahmed Ziyâüddîn-i Gümüşhânevî, Zahid-i Kevserî, Çırpılarlı Ali Efendi, Necip Fazıl Kısakürek ve Ali Yakup Cenkçilerbulunmaktadır. Keza Mehmed Zahid Efendi, hocası Necati Lugal, Ali Yakup Cenkçiler ve Muammer Dolmacı hakkında da bağımsız yazılar kaleme almıştır.

Bu kitap Merhum M. Es'ad Coşan Hocaefendi’nin, yaptığı konuşmaları ile ilgili yazılarından oluşmaktadır.

Konuşmaların kaset kayıtları çözüldükten sonra mümkün olduğu oranda yazı diline aktarılmış, konuşma esnasında geçen âyet, hadis, kelâm-ı kibâr ve şiirlerin kaynakları tespit edilerek dipnotta verilmiştir. Kitabın sonuna kaynakça ve özellikle araştırmacıların istifadesini kolaylaştırmak için ayrıntılı bir dizin ilave edilmiştir.

Ülkemizde, üzerinde en fazla söz söylenen, makale ve kitap kaleme alınan kişilerden birisi şüphesiz Hacı Bektâş-ı Velî’dir. Hocaefendi, onun Makâlât adlı eserini yayınlamış, elde ettiği otantik dokümanlarla gerçek şahsiyetini ortaya çıkaracak önemli yaklaşımlar ortaya koymuştur. Bu yönüyle de bugünkü araştırıcılara hem örnek olmuş hem de kayda değer vesikalar sunmuştur. Bu kitapta bu yaklaşımlar için önemli ipuçları yer almaktadır.

Hayat ileri doğru yaşanır, geriye doğru anlaşılır. Hocaefendi bu eserle milletimizin dünü, bugünü ve yarını arasında bir köprü kurmuştur. Eser insanımıza yeni ufuklar açarken onlara fikrî ve mânevî bir destekle emniyet de vermiş olacaktır.

Ratings and reviews

4.8
32 reviews

About the author

Mahmud Es'ad Coşan, Miladi 14 Nisan 1938 / Hicri 13 Safer 1357 tarihinde Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinin Ahmetçe köyünde dünyaya geldi. Babası Halil Necati Efendi, annesi Şadiye Hanım’dır. Babası ile annesi üçüncü kuşakta aynı kökte birleşmektedir. Hz. Hüseyin Efendimiz’in soyundan olan dedeleri Buhara’dan gelip Çanakkale’ye yerleşmişlerdir. 

Hafız Halil Necati Efendi 1942 yılında çocuklarının tahsili için İstanbul’a göç etti. M. Es'ad Coşan Hocaefendi ilk öğrenimini Eminönü Vezneciler İlkokulu’nda 1950 yılında tamamladı. Bu arada babası vasıtasıyla dönemin âlim ve ariflerinden Serezli Hasib Efendi ve Abdülaziz Bekkine Efendilerle tanıştı, sohbet meclislerine devam etti.

Vefa Lisesi orta kısmından 1953, aynı okulun lise kısmının fen kolundan ise 1956 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi bölümünü 1960 yılında bitirdi. Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Ortaçağ Tarihi ve Türk-İslâm Sanatı sertifikaları aldı. Fakülte son sınıfta iken dönemin önde gelen manevi şahsiyetlerinden, ilim, fikir ve gönül önderi Mehmed Zâhid Kotku Hocaefendi'nin damadı oldu; küçük kızı Muhterem Hanımefendi ile evlendi.

Fakülteden mezuniyetini müteakip girdiği imtihanı başarıyla vererek Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Klasik-Dînî Türkçe Metinler Kürsüsü asistanlığını kazandı ve bu suretle akademik hayata ilk adımını attı. 1965 yılında "Hatiboğlu Muhammed ve Eserleri" adlı çalışmasıyla ilâhiyat doktoru unvanını aldı. 1971-1972 yıllarında yedek subay olarak askerlik hizmetini yaptı. 1972 yılında "Hacı Bektaş-ı Velî ve Makâlât" adlı tezi ile doçent unvanını aldı. 1973 yılında aynı fakültenin Türk-İslâm Edebiyatı Kürsüsü öğretim üyeliğine, bir yıl sonra da aynı kürsünün başkanlığına atandı. Emekli olduğu 1987 yılına kadar adı geçen kürsünün Anabilim dalı başkanlığını yürüttü. 1982 yılında "Matbaacı İbrâhim-i Müteferrika ve Risâle-i İslâmiyye" adlı takdim teziyle profesör unvanını aldı. 

Millî Eğitim Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde kurulan çeşitli komisyonlarda üye olarak çalıştı. Aynı zamanda Almanya, Avusturya, Irak, İran, Libya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde uluslararası toplantı ve konferanslara katıldı, araştırma ve incelemelerde bulundu.

M. Es'ad Coşan Hocaefendi 1980 yılında vefat eden hocası ve kayınpederi Mehmed Zahid Kotku Efendi’nin kendisine devrettiği tebliğ ve irşad görevini daha aktif yerine getirebilmek için 1987 yılında kendi isteğiyle öğretim üyeliğinden emekliye ayrıldı. 

Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde hadis ve fıkıh entstitüleri kurdu. Eğitim, sağlık, basın-yayın, ilim-sanat, yardımlaşma, çevre ve kültür alanlarında faaliyet gösteren bir çok müessesenin kuruluşuna öncülük etti, sahasında ilk örneklerini ortaya koydu ve bu alanlarda hizmet üretmeleri için dostlarını ve takipçilerini teşvik etti. Çok sayıda kitap ve makale kaleme aldı. Sohbet ve faaliyetlerine gösterilen ilgiden dolayı hizmet sınırlarını genişletti ve bu gaye ile dünyanın birçok ülkesine seyahatlerde bulundu. Avrupa, ABD, Orta Asya ve Avustralya’ya defalarca giderek eğitim programlarına katıldı.

Milâdî 4 Şubat 2001, Hicrî 10 Zil’kade 1421 tarihinde Avustralya’da, cami açılışı için yaptığı bir seyahat esnasında henüz nedeni anlaşılamamış çarpışma sonucu elim bir trafik kazasında vefat etti. İstanbul’a getirilen naaşı Eyüp Sultan Mezarlığı’na defnedildi.

Her kesimden insanın severek istifade ettiği sohbetleri AKRA üzerinden sesli ve http://MECmerkezi.org üzerinden görüntülü olarak yayınlanmaya devam etmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız: http://www.esadcosan.com

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.