Povestea vieții mele

ePublishers & Editura Coresi
5.0
2 reviews
Ebook
331
Pages

About this ebook

Narcisa Lecușanu, lidera handbalului românesc, s-a impus, prin calitățile sale native și printr-o tenacitate continuă, pe tot parcursul lung și dificil al sportului de performanță. [...] De atunci și până la plecarea mea din FRH, am continuat colaborarea cu Narcisa și am sprijinit-o, văzând în ea viitorul președinte al FRH. 

         Ing. Cristian Gațu

Președinte de Onoare FRH

Narcisa Lecușanu provides valuable insight into what it takes to achieve long-term success and influence in the sports world. First as a player, where she excelled on both the domestic and international level, then in leadership roles at the European Handball Federation and within Romania, and now as a member of the IHF Executive Committee. Her contributions to handball are numerous including aiding the develop­ment of women’s handball as Chairwoman of the IHF's Women’s Handball and Gender Equality Working Group and promoting handball to children in her home country. I appreciate her unmatched passion for handball. She is a role model and her story will definitely inspire you.

            Dr. Hassan Moustafa

           President of International Handball Federation

 Narcisa Lecușanu stands for personal development and success through sport, of which the practice of sport is life changing. With dedication and passionate engagement, the ritualistic actions of the athlete evolve, as they move through the levels from novice to expert, and as handball permeates their very essence, it results in a life’s work. For decades, I have witnessed the talent of Narcisa Lecușanu on the handball court, and a commitment to the sport that supported the drive and deter­mination through her service to handball in Romania, the enthusiasm brought to the Women’s Handball Board within the European Handball Federation, and most recently to the Executive Committee of the International Handball Federation. To experience the transformation of Narcisa Lecușanu through her eyes is an opportunity for those wanting to stoke the fires of ambition, because her story is not over; as we read this book to absorb where Narcisa has come from, we can clearly imagine where she will go in the future.”

            Michael Wiederer

           President of European Handball Federation

 Narcisa Lecușanu, lidera handbalului românesc, s-a impus, prin calitățile sale native și printr-o tenacitate continuă, pe tot parcursul lung și dificil al sportului de performanță. [...] De atunci și până la plecarea mea din FRH, am continuat colaborarea cu Narcisa și am sprijinit-o, văzând în ea viitorul președinte al FRH.

          Ing. Cristian Gațu

           Președinte de Onoare FRH

 

Personalitatea Narcisei Lecușanu este, în egală măsură, dificil și plăcut de analizat, în primul rând că a fost și a rămas o vedetă într-o lume a sportului în care succesul și eșecul orientează opiniile celor de specialitate și ale publicului.

 

         Prof. Adrian Dragnea

 

Am înţeles de cât de departe vine. Eforturile uriaşe pentru a trece peste toată zgura anilor de aici, nevoia de acasă, dorin­ţa de o reuşită pe aceeaşi limbă. Toate amestecate. Narcisa a fost mare pentru mine abia atunci, când am văzut prin ea tot orizontul limpede, după atâtea furtuni.

         Radu Naum


CUVÂNT ÎNAINTE

  Cartea aceasta este o provocare și vă rugăm să o citiți ca atare. La ora la care ea ajunge în fața editorului, ne aflăm cu toții în plină pandemie, cu limitări, cu distanțări, dar și cu timp mai mult pentru persoane dragi sau pentru actul lecturii, „cea mai frumoasă și de folos zăbavă”. Inițial, am dorit să îi dau un format jurnalistic, eu să pun întrebări precise, iar Narcisa să se confeseze și să se conformeze cumva firului epic derulat de mine. Ne-am fixat două întâlniri față-n față, pe care le-am și avut, la Göteborg, respectiv la Kumamoto. Pe măsură ce înregistram, constatam cu plăcere că Narcisa nu își dezmințea Moldova natală în privința darului de povestitor, astfel că o să descoperiți în ea un Ion Creangă contemporan, cu acel dar al luării cititorului complice în poveste, de parcă l-ar avea fix în fața ochilor. Întâlnirile noastre din Suedia și din Japonia, desfășurate – așa cum veți vedea – la înălțime, copertează atât geneza cât și povestea de viață a Narcisei. Și ce poveste!

De asemenea, cartea cuprinde gândurile unor oameni care i-au stat în decursul anilor alături și care au contat în devenirea ei, colege de echipă, antrenori, oameni cu importante atribuții în handbal sau în alte sporturi, membri ai familiei, jurnaliști, foști colegi de cabinet din perioada în care a fost ministru secretar de stat și, nu în ultimul rând, fani.

Dar să ne întoarcem în momentul în care această carte a început să existe, 3 iulie 2019, Göteborg. Federația Internațională de Handbal a ales să își desfășoare a treizeci și șaptea ediție a Congresului în acest oraș suedez în care handbalul este cel mai iubit sport. În paralel, se celebrează 50 de ani de existență a Competiției Mondiale Partille Cup, iar eu sunt invitată de organizatori la acest eveniment, ca ambasador al competiției în România.

Este seară. Un fel de a spune pentru o noapte scandinavă aproape albă. Îi mărturisesc Narcisei ce „m-a mânat la luptă” și de ce ne aflăm noi, față în față, la etajul 23 al unuia dintre Turnurile Hotelului Gothia, hotel cunoscut de toți cei care au participat la o competiție sportivă sau la un târg de carte, aici, la Göteborg. În termeni mai mult sau mai puțin colocviali, i-am spus că, stând eu aproape de tinerii handbaliști la Centrul de Excelență de la Sighișoara atâția ani, mi-am dat seama cât de tare au ei nevoie de repere care să le jaloneze parcursul. O carte biografică a unei mari personalități handbalistice, „contemporane” cu actualii cadeți și juniori, se impunea aproape de la sine. Am recunoscut că prima dată m-am gândit la Valentina (Alice) Ardean Elisei, dar în intenția mea era ca acea carte, în momentul demarării ei, să fie a unei sportive care și-a încheiat deja activitatea pe teren. Perspectiva și detașarea selectează lucrurile cu adevărat importante. Așa se face că următorul nume care s-a fixat în mintea mea a fost Narcisa Lecușanu, un excelent exemplu de înaltă performanță și de reușită, atât în perioada în care a evoluat la diferite cluburi și pentru Naționala României, cât și în tot ceea ce a urmat după aceea.

Acum trebuie spus că Narcisa nu s-a avântat din prima să îmi spună „da”. S-a gândit și s-a tot gândit la timpul ei drămuit, mamă a doi copii, soție, înalt oficial IHF, speaker, comentator-expert pe la diferite posturi de televiziune, călătorii lungi și obositoare prilejuite de evenimente handbalistice pe întreg mapamondul... „Când să mai scriu o carte? O carte este ceva important care trebuie tratat ca atare, cu iubire, cu dedicare, cu răscolit amintiri, unele nu tocmai plăcute...” La argumentul meu suprem și de necontrazis: „Narcisa, poți!”... se pare că am câștigat promisiunea acestei cărți.

Ne așezăm comod, deschid reportofonul și o invit pe Narcisa, de la condiția ei de membru în Comitetului Executiv IHF, (compus în 2019 din egipteanul Hassan Moustafa – președinte, francezul Joel Delplanque – vicepreședinte, suedeza Anna Rapp – trezorier – și cei doi membri aleși la Congresul din Antalia, Frantisek Taborsky – Cehia – respectiv, Narcisa Lecușanu – România, adică cei cinci care au răspunderea cea mai mare, quinta royală cum îi spun eu, de care depinde în strategie și dezvoltare handbalul din întreaga lume), să privească înapoi, să coboare în timp și să își amintească de copilărie, de familia în care a crescut, de antrenamente, de echipele la care a jucat, de oamenii providențiali întâlniți, de colege, de adversare, de viața personală, atât cât este la un sportiv de înaltă performanță, și de tot ce a însemnat și înseamnă handbalul în viața ei.

Mariana Gorczyca

 

 


Ratings and reviews

5.0
2 reviews
Daria Nanica
June 3, 2022
08tefnru😃😃😃😃😬😅😅😆😆😈😱🐦🐏
Did you find this helpful?

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.