2018'de Türkiye

· · · · · · · · ·
· SET Vakfı İktisadi İşletmesi
5.0
1 review
Ebook
439
Pages

About this ebook

2018’de Türkiye siyaset, dış politika, güvenlik ve savunma, ekonomi, enerji, hukuk ve yargı, eğitim ve sosyal politikalar ile medya başlıklarını içeren sekiz bölümden oluşuyor. Yıllık Türkiye’nin siyasi tarihi açısından önem arz eden yapısal dönüşümlerin gerçekleştiği bir senenin geniş ölçekli ve titiz bir analizini içeriyor.
24 Haziran cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri sonrasında yeni sisteme fiilen geçildi. Bu durumun doğal bir sonucu olarak Türkiye siyasetindeki temel dinamikler yeniden şekillenirken partilerin bu bağlamda iç ve dış siyasete yönelik gündemleri, farklı ittifak arayışları yıl boyunca tansiyonun düşmesine izin vermedi.
Türkiye’nin hem bölgesindeki krizlerde hem de uluslararası gelişmelerde etkili bir rol oynamaya ve yapıcı katkı sunmaya yönelik dış politikası 2018’de devam etti. Bir taraftan Asya ve Afrika ülkeleriyle yeni ve kapsamlı ilişkilerin tesisi yönünde atılan adımlar sürdürülürken diğer taraftan güven ve karşılıklı çıkar odağında kurulan bağların kuvvetlendirilmesi noktasındaki çabalar derinleştirildi.
Güvenlik ve savunma Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biriydi. Yıl boyunca FETÖ, PKK ve DEAŞ’la mücadele kararlılıkla devam ettirildi.
2018’de Türkiye ekonomik göstergelerle açıklanması çok da mümkün olmayan döviz kuru hareketleri yaşadı. Türkiye ekonomisi uğradığı finansal saldırılara karşı koyarak yapısal gücünü tahkim etmesini bildi.
Bu yıl Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak için nükleer enerjiden yenilenebilir enerjiye kadar farklı alanlardaki yatırımları ivme kazandı. Enerji transferi konusunda önemli adımlar atıldı.
2018’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal sona erdi. FETÖ’nün örgütsel yapısını ve 15 Temmuz darbe girişimini açığa çıkaran yargılamalarda önemli mesafe katedildi.
Eğitim politikaları açısından da 2018 yeniliklere sahne oldu. Ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemlerinde değişikliğe gidildi. 2023 Eğitim Vizyon Belgesi açıklandı.
İç ve dış siyasetin medyadaki görünümü, kültürel iktidar tartışmaları ve yıl içerisinde cereyan eden önemli olayların medyada ele alınış biçimleri gündemdeki yerini korudu.
2018’in öne çıkan bütün gelişmeleri bu yıllıkta analiz edildi. Alanında uzman araştırmacılar tarafından hazırlanan 2018’de Türkiye, Türkiye’yi anlamak için önemli bir başvuru kaynağı.

Ratings and reviews

5.0
1 review

About the author


Muhittin Ataman

1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 1994-1996 yılları arasında Central Oklahoma Üniversitesi’nde yüksek lisans, 1996-1999 yılları arasında Kentucky Üniversitesi’nde ise doktora çalışmalarını tamamladı. 2001 yılından 2014 yılına kadar Abant İzzet Baysal Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Bu süre zarfında bölüm başkanlığı, enstitü müdür yardımcılığı ve dergi editörlükleri gibi idari ve akademik görevlerde bulundu. 2012-2014 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Aynı dönemde Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nda Başkan Danışmanı ve Dış İlişkiler Birimi Koordinatörü olarak çalıştı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Ataman, aynı zamanda SETA’da Dış Politika Araştırmaları Direktörlüğü ve SETA tarafından yayınlanan Insight Turkey dergisi editörlüğü görevlerini de yürütmektedir. Ortadoğu siyaseti ve Türkiye dış politikası konularında yurtiçi ve yurtdışında yayınlanan pek çok Türkçe ve İngilizce dergide ve derleme kitapta makaleleriyle katkıda bulunan Prof. Ataman, Dünya Çatışma Bölgeleri I-II, Türk Dış Politikası Yıllığı 2009 ve Küresel Güç ve Refah adlı kitaplar ile Ortadoğu Yıllığı Dergisi’nin editörlerindendir. Daha çok Türk dış politikası ve Ortadoğu siyaseti konularında, özellikle de Körfez ülkeleri hakkında akademik çalışmalar yapmaktadır.


Kemal İnat

Lisans eğitimini 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamlayan Kemal İnat, doktorasını 2000 yılında Almanya'nın Siegen Üniversitesi'nde "21. Yüzyılın Başında Türkiye'nin Ortadoğu Politikası" başlıklı teziyle tamamladı. 

1994 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümünde araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başlayan Kemal İnat, 2006 yılında doçent, 2011 yılında profesör unvanı aldı. Aynı üniversitede 2011-2014 yılları arasında Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015-2018 yılları arasında ise Ortadoğu Enstitüsü müdürü olarak görev yaptı.

2005 yılından beri yayımlanmakta olan Ortadoğu Yıllığı ve SETA tarafından 2009'dan beri yayımlanan Türk Dış Politikası Yıllığı isimli çalışmaların editörleri arasında yer alan İnat'ın, Dünya Çatışmaları, AK Parti Dış Politika, Handbuch der Religionen der Welt ve Internationale Wirtschaftsorganisationen gibi çok sayıda kitap ile Blaetter für deutsche und internationale Politik, Bilgi, Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi ve Insight Turkey gibi birçok ulusal ve uluslararası hakemli dergide makaleleri yayımlandı. 

Halen Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Ortadoğu çalışmaları ve Türk dış politikası alanlarında dersler veren İnat, SETA Enerji Direktörü olarak görev yapmaktadır.


Atilla Arkan

Atilla Arkan Adapazarı İmam Hatip Lisesi ve Marmara İlahiyat Fakültesi (1991) mezunudur. Doktorasını (1999) Marmara Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Felsefesi alanında yaptı. Ayrıca Malezya İslam Üniversitesi, İslam Medeniyeti ve Düşüncesi Enstitüsü’nde 1996-1999 yılları arasında ikinci doktora çalışması için bulundu. 1994 yılında Sakarya Üniversitesi’nde akademisyen olarak göreve başladı. 2013’te aynı üniversitede profesör oldu. 2012-2014 yılları arasında misafir araştırmacı öğretim üyesi olarak Kanada McGill Üniversitesi, İslam Çalışmaları Enstitüsü’nde bulundu. 

İslam Düşüncesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi alanlarında çalışmaktadır.

SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları direktörüdür.

İngilizce ve Arapça bilmektedir.


İsmail Çağlar

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitimini bitiren İsmail Çağlar, yüksek lisans ve doktorasını Hollanda Leiden Üniversitesi’nde yaptı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Çağlar, aynı zamanda SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörüdür. İlgi alanları arasında medya-siyaset ilişkileri, sosyal tarih, modernleşme ve din-devlet ilişkileri bulunmaktadır.

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.