Apologia după sfârșitul metafizicii: Teologie și fenomenologie la Jean-Luc Marion

Eikon
Free sample

O carte definitivă despre teologie și fenomenologie la Jean-Luc Marion.

„Autorul are o binemeritată recunoaștere în lumea literară, în cea filosofică și în cea teologică. Are o capacitate specială a de îmbina aceste registre cu un spirit de finețe rar întâlnit. Pentru o bună înțelegere a ceea ce el face, cred că aș putea să folosesc construcția filosoful teolog și teologul filosof – în sensul pozitiv în care a mai fost folosită pornind de la etichetarea filosoful poet și poetul filosof.

Valoarea deosebită a acestei cărți derivă din faptul că Nicolae Turcan instituie o filosofie a darului utilizând instrumentarul creștin al unei apologii a iubirii, care nu e nici teologică nici filosofică tocmai pentru că e profund existențială. Ea vizează condiția umană și sensul dezvoltării omului aflat la intersecția cu sine, cu ceilalți și cu Dumnezeu.” (Sandu Frunză)

„Reprezentant de seamă al «turnurii teologice a fenomenologiei franceze», Jean-Luc Marion rămâne unul dintre cei mai fascinanți gânditori ai timpului nostru, prin originalitatea fenomenologiei donației și prin deschiderea unor noi direcții de dialog cu teologia. 

Din punct de vedere teologic, el practică o apologie postmetafizică, în care temele credinței creștine se regăsesc cu naturalețe alături de concepte fenomenologice precum icoana, fenomenul saturat, contra‑experiența, darul, revelația, reducția erotică și adonatul.

Separând riguros teologia și filosofia,  el dovedește încă o dată că,  după o modernitate antireligioasă și într‑o postmodernitate nihilistă, a crede și a gândi pot merge încă împreună, chiar dacă numai pânăla un punct, dincolo de care gândirea filosofică lasă cuvântul teologiei revelate, singura în măsură să rostească adecvat în istorie chemarea Dumnezeului celui viu.” (Nicolae Turcan)

Read more
Collapse

About the author

București: Eikon, 2016. 

Read more
Collapse
Loading…

Additional Information

Publisher
Eikon
Read more
Collapse
Published on
Dec 20, 2016
Read more
Collapse
Pages
431
Read more
Collapse
ISBN
9786067115048
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best for
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
Philosophy / Hermeneutics
Philosophy / Movements / Phenomenology
Philosophy / Religious
Religion / Christian Theology / Apologetics
Religion / Philosophy
Religion / Theology
Read more
Collapse
Content protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
 Implică-te! Este îndemnul acestei cărţi, esenţializând argumentele marilor autori existenţialişti ce clamează iubirea destinului, asumarea alegerii, responsabilitate şi responsabilizare într-o viaţă în care nicio scuză nu e admisă pentru a nu deveni acuză.

Ridicaţi-vă şi trăiţi! Este ţipătul de libertate, de autenticitate al existenţialiştilor care s-au dedicat vieţii într-un mod inedit, pasional, revoltat, interogativ, de la Dostoievski, avant la lettre, Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, până la Sartre, Camus ori Kafka. Cartea capitalizează, prin ideile lor, esenţa vieţii autentice. Iubeşte cu pasiune destinul! Doreşte-ţi puterea! Fii revoltat! Asumă-te! Interoghează(-te)! Responsabilizează(-te)! Fără să uiţi că, uneori, contextul absurd prezintă destinul unui abandonat în lume. Nu te abandona! Pentru că raţiunea nu este suficientă să-ţi lumineze destinul!

Omul de azi poate găsi în paginile ce urmează cel puțin o idee care îi poate marca existenţa şi care să îi schimbe, spre bine, drumul în viață. Existențialismul, căci el reprezintă cărămida acestei fundaţii Repere pentru învingători, are ca verb definitoriu a fi – eu sunt, şi de aici pornesc toate...

Cartea se constituie ca o chintesență a celor mai vrednice minți existenţialiste care au încercat în cărţile lor să dea omului un sistem de valori bine închegat ce i-ar putea îndrepta pașii pe căi nebănuite, spre a deveni ce a fost creat să devină.

Este un îndemn care se poate citi cu voce, către sine dar şi către alţii. Puterea cuvintelor rostite cu voce invocă autenticitatea omului informat cu reperele învingătorului. Să te recâştigi rămâne miza profundă, aşezată, prudent entuziasmată a cuvintelor purtătoare de gânduri autentice proprii. Aici te vei privi şi, într-un final, ultima pagină te va îmbrăţişa: Iată Învingătorul!

Eleganta cărțulie a lui Sam Harris este una dintre cele mai înviorătoare și încântătoare surse de informații pentru cei care, la fel ca mine, nu aderă la nicio doctrină religioasă. Citește-o, formează-ți propria opinie, dar nu-i ignora mesajul.

— Leonard Susskind

 

În octombrie 2006, Scrisoare către o națiune creștină a ajuns pe locul 7 de pe lista bestsellerurilor alcătuită de publicația The New York Times. Un fapt cu totul remarcabil dacă avem în vedere că autorul se adresează într-un mod critic unei majorități – cea a credincioșilor creștini din Statele Unite. Astfel ne putem da seama că SAM HARRIS este citit atât de cei care îi împărtășesc viziunea, cât și de aceia care îi resping ideile și argumentele.

 

Folosind armele adversarilor săi (precum referirile la scripturi), autorul combate pretențiile intelectuale și morale ale religiei și insistă asupra faptului că fanatismul religios rămâne cel mai mare pericol al lumii actuale. Nu întâmplător a decis să scrie prima carte pe această temă imediat după tragicele evenimente din 11 septembrie 2001.

 

Sam Harris este autorul bestsellerurilor The End of Faith și The Moral Landscape. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi. Articolele lui au apărut în The New York Times, Los Angeles Times, The Times, Boston Globe, The Atlantic, Newsweek, Annals of Neurology etc. În cărțile și în conferințele sale acoperă o plajă largă de discipline, de la neuroștiințe până la filozofie, religie și tehnici de meditație, abordând subiecte precum violența umană și rațiunea. În general, discursul pe care îl propune se concentrează pe modul în care o înțelegere aprofundată a sinelui și a lumii înconjurătoare ne schimbă concepțiile despre viață. Ideile promovate de el au fost dezbătute în publicații precum Scientific American, Nature, Rolling Stone, Time.

 

Sam Harris este cofondator și CEO al Project Reason, o fundație nonprofit care are ca obiective răspândirea cunoașterii științifice și susținerea valorilor sănătoase în societate. Este licențiat în filozofie la Universitatea Stanford și are un doctorat în neuroștiințe la Universitatea din California, Los Angeles. A practicat meditația mai bine de 30 de ani, studiind atât cu mentori din Tibet, India și Myanmar, cât și cu profesori occidentali. Pentru cei care își doresc să învețe să mediteze ținând cont de noile descoperiri științifice, a creat Waking Up Course, precum și Making Sense Podcast, care a fost inclus de Apple în topul „iTunes Best“ și a primit un Premiu Webby pentru cel mai bun podcast din domeniul științei și educației.

 

Site‑ul său oficial este www.samharris.org.

 

De același autor, la Curtea Veche Publishing: Liber-arbitru (2019).

©2020 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.