Türkiye’nin yakın havzasındaki devlet-içi çatışmaların analizleri

· gündoğan yayınları
Ebook
658
Pages

About this ebook

Soğuk Savaş döneminde ortaya çıkan çatışmalar, ağırlıklı olarak devlet sınırlarına ve askerî kapasiteye yönelik tehdit oluşturmuştur. Bu bağlamda, devletler arası çatışmalara odaklanan Uluslararası Güvenlik alt-disiplini, büyük devletler arasındaki stratejik rekabet ve güçler dengesini incelemiştir. Devlet sınırları içinde cereyan eden ve toplumsal/insani güvenliği ilgilendiren meseleler analiz dışı tutulmuştur. Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte öne çıkan devlet-içi çatışmalarda ise büyük devletlerin yanı sıra, farklı kimlik ve çıkarlara sahip aşiretler, azınlıklar, terör örgütleri, sivil toplum gibi devlet-altı aktörler de rol almaktadır. Devletler arası çatışmalara nazaran sivil halktan daha fazla can kaybına neden olan bu çatışmalar, sınır-aşan özelliği sayesinde bölgesel ve küresel güvenliği de doğrudan tehdit edebilmektedir. Ayrıca bu tür çatışmalar, sadece askerî değil, siyasi, ekonomik, sosyal-kültürel ve psikolojik nedenlere de dayanmakta ve gerek devlet gerekse toplum üzerinde ciddi olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Bu nedenle Barış Çalışmaları veya Çatışma Yönetimi/Çatışma Çözümü alt-disiplinlerinin önerdiği bakış açıları ve yöntemler üzerinden çatışmaları ele almak, kalıcı ve sürdürülebilir barışa ulaşmak adına katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin yakın havzasındaki devlet-içi çatışmalara odaklanan bu kitapta, başta Stratejik-Diyalog Modeli olmak üzere, Çatışma Haritalaması ve İkincil-Yol Diplomasi gibi Çatışma Yönetimi alt-disiplininde yer alan teorik modeller kullanılmıştır. Kitapta yer alan 21 makale, Cezayir’den Bahreyn’e, Ukrayna’dan Kıbrıs’a, çatışmaların ekonomik altyapısından çatışma çözümünde uluslararası örgütlerin rolüne kadar uzanan geniş bir örnek olay yelpazesi içermektedir.

About the author

 Bilkent Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler lisans programından mezun olan Prof. Dr. Ertan Efegil, yüksek lisans derecesini aynı üniversite ve anabilim dalından aldı. Doktora öğreniminiGazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda tamamlayan Efegil, hâlen Sakarya Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesidir. Dış politika analizi, çatışma yönetimi, araştırma yöntemleri üzerine dersler vermektedir. Kıbrıs sorunu, Orta Asya politikası, Türk dış politikası, dış politika analizi ve Orta Doğu’da çatışmalar üzerine yazılmış çeşitli Türkçe ve İngilizce makaleleri ve derleme kitapları mevcuttur. 


Esra PAKİN ALBAYRAKOĞLU

2001 yılında Bilkent Üniversitesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı lisans programından mezun olan Yrd. Doç. Dr. Esra PakinAlbayrakoğlu, yüksek lisans öğrenimini aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda, Sovyet dönemi sivil-asker ilişkileri üzerine yazdığı tez ile tamamladı. Aynı anabilim dalında doktora programına devam ederken, 2005-2009 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma görevlisi kadrosunda yer aldı. 2009’da Amerikan dış politikası söylemi üzerine yazdığı tez ile doktora derecesini edinerek İstanbul Arel Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü’nde Bölüm Başkanı olarak göreve başladı. 2010-2012 yılları arasında Harp Akademileri Komutanlığı, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde güvenlik ve strateji üzerine yükseklisans ve doktora dersleri veren Albayrakoğlu, hâlen İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. İngilizce, Fransızca, Almanca ve temel seviyede Rusça bilen Albayrakoğlu’nun Türk dış politikası, Amerikan dış politikası ve Arap Körfezi politikaları üzerine yayımlanmış ulusal ve uluslararası akademik makalelerive tebliğleri mevcuttur.


Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.