Cum a evoluat gândirea abstractă? Ce este arta? De ce râdem? Ce anume ne determină identitatea sexuală? Ce este conștiinţa? Cum a evoluat limbajul?
În ultimele două sute de ani s‐au înregistrat progrese extraordinare în multe domenii ale știinţei. Dar în ce priveşte creierul, acesta este încă o enigmă. Celebrul neurolog V.S. Ramachandran, cunoscut pentru stilul extraordinar de intuitiv în care dezleagă enigme ale creierului uman şi pentru conferinţele sale TED, ne conduce într-o fascinantă călătorie, pornind de la cazuri bizare – precuale unor pacienţi care se cred morţi, pacienţi care suferă de sindromul membrului-fantomă sau care nu îi mai pot recunoaşte pe cei apropiaţi – şi folosindu-se de acestea pentru a înţelege funcţiile unui creier normal.
Explicând, într-un mod extrem de simplu chiar şi pentru cititorul neavizat,cum este posibil ca o masă gelatinoasă de 1,3 kilograme pe care o poți ţine în palme să își imagineze îngeri, să contemple sensul infinitului și chiar să își pună întrebări cu privire la locul său în cosmos, autorul ne arată că, atunci când vine vorba de modurile în care funcţionează creierul, realitatea este chiar mai spectaculoasă decât ficţiunea