Umbra din noi. Forța vitală subversivă

· Trei
4.2
6 reviews
Ebook
191
Pages

About this ebook

În personalitatea umană, ca și în natură, lumina și întunericul se află într-un raport de interdependență, formează un întreg. Așezăm în lumină anumite aspecte ale noastre, vrem ca acestea să fie văzute și lăsăm în umbră alte aspecte. Această metaforă a luminii și umbrei se regăsește în două concepte definite de către C.G. Jung: persona și umbra. În timp ce persona reglementează relația cu lumea exterioară, prin umbră sunt definite acele trăsături ale personalității care nu sunt arătate lumii, pe care alți oameni nu au cu niciun chip voie să le vadă. De aceea, atunci când ne ocupăm de umbră este esențial să ajungem să o acceptăm, să înțelegem că lumina și întunericul își au ambele locul în viața omului. Verena Kast ne oferă acces la această cealaltă jumătate, mai incomodă, a noastră.

„Umbra ne este nespus de penibilă. Când suntem surprinși asupra unui comportament de umbră, adică asupra unui comportament care nu corespunde idealului Eului nostru, ne rușinăm. Acesta este și motivul pentru care avem tendința de a proiecta asupra altor persoane, de a percepe la alții anumite aspecte mai întunecate ale personalității noastre. Acești oameni sunt țapii noștri ispășitori, la ei ne deranjează ceea ce aparține de fapt umbrei noastre – sau are, cel puțin, o legătură cu aceasta.“ – Verena Kast

„Dacă acceptăm însă umbra, aceasta poate avea de cele mai multe ori efecte pozitive, ne îmbogățește și vitalizează – și conferă mai multă autenticitate vieții noastre. Dacă privim mai atenți explicațiile lui Jung referitoare la umbra pozitivă, constatăm că se referă, de fapt, la umbra înțeleasă drept ceea ce ne este încă străin. Jung a elaborat o teorie a inconștientului în care acesta nu este înțeles doar ca rezervor care colectează tot ce este refulat și uitat, ci ca nivel psihic din care ne vin mereu impulsuri noi, o expresie a unei evoluții psihice care se continuă până la moarte. De aceea, în psihicul nostru va exista întotdeauna și ceva ce ne este străin și care se cere integrat.“ – Verena Kast

Ratings and reviews

4.2
6 reviews

About the author

Christophe André este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris și profesor la Universitatea Paris X. Editura Trei a mai tradus din titlurile psihoterapeutului francez: Imperfecți, liberi și fericiți; Stările sufletești; Cum să-ți construiești fericirea și Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege mai bine cu ceilalți.

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.